Ara llegint
Marcat amb GPS per primera vegada un voltor lleonat

Marcat amb GPS per primera vegada un voltor lleonat

El Servei de Protecció d’Espècies de la conselleria de Medi Ambient i Territori ha marcat, per primera vegada, un poll de voltor lleonat al Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. L’exemplar, de tres mesos de vida, duu una anella identificativa i un GPS que permetrà conèixer els seus moviments i estudiar la biologia de l’espècie.

L’emissor ha estat cedit per la investigadora Ainara Cortés-Avizanda, en el marc d’un conveni amb la Fundació Vulture Conservation Foundation (VCF), que té com objectiu estudiar el comportament i l’ús de l’espai de les dues especies de voltors que habiten Mallorca, així com examinar les conseqüències ecològiques, de conservació i socioeconòmiques que ha tingut l’arribada del voltor lleonat a l’illa.

Una colònia arribada a Mallorca l’any 2008

L’exemplar marcat forma part d’una colònia de voltors que arribaren la tardor del 2008, arrossegats per un temporal de vent mentre feien la migració des de la península cap a Àfrica. Els voltors lleonats són ocells planadors que aprofiten els corrents d’aire per desplaçar-se i , per tant, tenen dificultat per volar sobre la mar on no hi ha corrents tèrmics ascendents. Actualment hi ha 12 nius de voltor lleonat.

L’actuació ha comptat amb la col·laboració d’IBANAT, el servei d’Agents de Medi Ambient, GEDA-IMEDEA-CSIC, UIB, EBD-CSIC i COFIB i el GOB.

Aquesta acció està emmarcada dins el Pla Terrasse de Conservació de rapinyaires diürns, que preveu un seguiment del voltor lleonat i també contempla mesures de conservació pel voltor negre. Fins al moment, s’han marcat tres voltors negres i un lleonat. La informació proporcionada pels moviments dels voltors serà de gran ajuda per millorar-ne el coneixement i la gestió.

La Conselleria de Medi Ambient i Territori ha volgut agrair  a la propietat de la finca la col·laboració per dur a terme aquesta actuació.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt