Ara llegint
Medi Ambient repartirà 2’6 milions d’euros entre els pobles per reduir pèrdues a les xarxes d’aigua potable

Medi Ambient repartirà 2’6 milions d’euros entre els pobles per reduir pèrdues a les xarxes d’aigua potable

El Govern Balear és a punt de llançar una convocatòria, dotada amb 2.606.098 euros, adreçada a municipis de menys de 20.000 habitants i encaminada a projectes que duguin endavant els ajuntaments, consorcis locals, mancomunitats, ens del sector públic instrumental i societats de capital públic que prestin el servei d’abastiment d’aigua a municipis que compleixin amb aquest sostre poblacional.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, i el director de l’Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversions Estratègiques, Joan Carrió, han presentat aquesta convocatòria de subvencions per a la millora de l’abastiment d’aigua i reducció de pèrdues a les xarxes en els municipis petits i mitjans de les Illes Balears, finançats pels fons NextGenerationEU de la Unió Europea.

Mir s’ha mostrat «personalment satisfet» de poder anunciar una convocatòria dirigida a municipis petits i mitjans i ha agraït al Ministeri «que hagi atès la reivindicació que vam fer, en aquest sentit, diverses comunitats autònomes entre les quals les Illes Balears». En aquest sentit, el conseller ha destacat que «d’aquesta manera es manifesta de manera fefaent l’esperit del Pacte per l’aigua que aposta per la coresponsabilitat i la col·laboració interadministrativa»

Garau, per la seva banda, ha assenyalat que «aquesta convocatòria és una gran oportunitat per a resoldre un dels grans problemes en la gestió del cicle integral de l’aigua: les fuites en les xarxes municipals». La directora general ha assenyalat que, segons la informació que els municipis faciliten a la conselleria «el 2021, en el conjunt de l’arxipèlag es registra un 30,64% d’aigua no comptabilitzada». Garau ha matisat que «això no vol dir que tota aquesta quantitat es perdi per les xarxes d’abastiment però és molt probable que la quantitat real s’hi acosti». En aquest sentit, ha recordat que el Pla Hidrològic de les Illes Balears (PHIB) marca un objectiu màxim del 21% per a finals de 2021 i que la revisió per al període 2022-27 fixa un objectiu del 17%.

Amb tot, la directora general ha recordat que la reducció de fuites és una de les cinc línies de projectes subvencionables. Aquestes línies son:
 

– Millora de l’eficiència en l’abastiment d’aigua.

– Reducció de pèrdues a la xarxa de distribució.

– Reparació i millora de la captació.

– Dipòsits i instal·lacions de potabilització.

– Qualsevol altre projecte, en el marc del «Pla per a la millora de l’abastiment i reducció de pèrdues en les xarxes de petits i mitjans municipis», que tengui l’efecte significatiu en l’estalvi d’aigua i energia i en una millor garantia de subministrament.

Per la seva banda, Carrió ha recordat que la millora de la resiliència hídrica és un objectiu «absolutament prioritari» per al Govern i que així es recull en l’Estratègia d’Inversions Illes Balears 2030 elaborada per l’Oficina d’Inversions Estratègiques, amb inversions per valor de 685 milions d’euros, finançables en bona mesura per fons procedents de la UE. «Es contemplen actuacions dirigides a millorar el subministrament d’aigua per a consum humà, però també la millora de l’eficiència energètica de les infraestructures d’abastiment i sanejament, tot amb la voluntat d’avançar cap a una gestió eficient i intel·ligent de les xarxes que ens acosti a la neutralitat climàtica», ha dit.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt