Ara llegint
Melons, síndries, tomatigueres i prunes, els conreus més perjudicats pels 100 litres de pluja i el vent

Melons, síndries, tomatigueres i prunes, els conreus més perjudicats pels 100 litres de pluja i el vent

Melons, síndries, tomatigueres, raïm i pruna, els conreus més perjudicats pels 100 litres de pluja i el vent

L’entitat Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears està realitzant una primera valoració dels danys soferts en les seves entitats sòcies i en els cultius dels seus socis després del pas de la borrasca que ha afectat l’arxipèlag amb intenses pluges i vent. En molts de casos les pluges han rondat els 100 litres per metre quadrat en unes poques hores, i la intensitat del vent ha estat superior als 80 quilòmetres per hora.

“Els danys són quantiosos, encara que cal esperar a la valoració dels tècnics i dels peritatges”, explica la presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé. Han estat 24 hores molt intenses amb tempestes torrencials que han afectat els cultius. “Branques i arbres caiguts. Danys en els cultius i materials pel vent i per les pluges”. Per als cultius que no han estat molt afectats, aquestes pluges sí que ajuden i són beneficioses per al terreny de cultiu de pastures, afegeix Bonafé.

Els cultius hortícoles a l’aire lliure, de meló, tomàtigues, carabassons han estat les més afectades, tant a Mallorca com a Eivissa. A Mallorca donen pràcticament per perdut tot el cultiu d’exterior. També s’han vist afectats els fruiters, com la pruna que ha caigut a terra i és irrecuperable.

Una altra part damnificada per aquestes tempestes és l’ametlla i la garrova. S’ha perdut molta ametlla. Encara és aviat per a fer una valoració exacta, diuen des de l’entitat. Les fortes pluges i el vent han tirat l’ametlla. La garrova pot romandre a terra abans de ser collida.

Els olivars també s’han vist afectats. L’oliva que ja estava llesta per a ser recollida, el vent els ha afectat. No obstant això, en la majoria dels casos l’oliva encara és prou verda perquè no hagi patit i la pluja és notablement beneficiosa, perquè ajudarà al seu engreix.

Altres cultius com el del cànem s’ha perdut “diuen els experts que igual se’ls salva el 25% del cultiu, però tenen una setmana per a valorar-lo tot i retirar totes les plantes caigudes”.

Alguns han estat més afortunats, com els socis que tenen vinya perquè ja havien veremat, indiquen des de Cooperatives Agro-alimentàries.

A Eivissa han tingut ratxes de vent fort i estan a l’espera de rebre alguna incidència.

A Menorca on el vent i la pluja també els ha afectat. I també ens informen que en alguns llocs els ha caigut alguna paret. Estem a l’espera de rebre una valoració dels danys.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt