Ara llegint
Setembre, un mes humit i càlid, abundós d’aigua a Menorca i Eivissa

Setembre, un mes humit i càlid, abundós d’aigua a Menorca i Eivissa

Setembre, un mes humit i càlid, abundós d'aigua a Menorca i Eivissa

Les reserves hídriques de les Illes Balears es mantenien al 46% el passat mes de setembre, el mateix percentatge que el mes anterior i un punt percentual menys que el mes de setembre de l’any passat. Per illes, Formentera passa del 37% al 57% i Menorca guanya sis punts percentuals, situant-se al 49%. Mallorca, en canvi, es manté al 46% i Eivissa baixa dos punts, situant-se al 47%.

Pel que fa a les Unitats de Demanda (UD), dues més entren en prealerta per sequera: Menorca i Palma-Alcúdia. D’aquesta manera, ja hi ha 9 UD en prealerta i només una (Tramuntana Sud) en escenari de normalitat.

En relació a les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), indiquen que en el conjunt de les Illes Balears, el setembre ha estat un mes humit amb un registre de 74,9 litres per metre quadrat, per damunt la mitjana històrica (60 litres). La situació per illes, però, ha estat dispar. Així, a Menorca ha estat un mes molt humit amb 109,3 litres per metre quadrat quan la mitjana històrica és de 56,9 litres. Eivissa, amb 119,8 litre2, també supera amb escreix la mitjana històrica, de 57,8 litres. A Mallorca, en canvi, ha estat un mes normal pel que fa a precipitacions amb 65,9 litres per metre quadrat quan la mitjana històrica és de 61,6 litres.

El percentatge de precipitació interanual en el conjunt de les Illes Balears és un 8% superior a la mitjana històrica. A les Pitiüses, ho ha estat un 40%; a Menorca, un 23%; i, a Mallorca, un 3%. Pel que fa a les temperatures, el setembre ha estat un mes molt càlid.

Tot i que durant el mes de setembre s’han produït episodis de precipitació notable, aquests han estat torrencials i, per tant, bona part de l’aigua de pluja s’ha escolat directament a la mar.

Davant l’escenari de prealerta de sequera pràcticament generalitzat, la direcció general de Recursos Hídrics ha convocat, aquest passat dimarts, el Comitè tècnic de sequera per a informar de la situació de les reserves hídriques als seus membres.

Els primers dies d’octubre ha tornat ploure amb força intensitat arreu de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt