Ara llegint
Una plantació de marihuana consumeix com 80 llars i Palma i Llucmajor lideren el rànquing

Una plantació de marihuana consumeix com 80 llars i Palma i Llucmajor lideren el rànquing

La companyia elèctrica Endesa ha detectat 671 casos de frau elèctric a la xarxa de distribució de les Illes Balears, amb més de 6.641.500 kWh defraudats durant l’any 2023. Per altra banda, s’han detectat 13 casos de frau relacionats amb plantacions de marihuana, amb un total de 546.444 kWh d’energia defraudada a les Illes Balears.

Per municipis destaquen el municipi de Palma, amb 280 expedients de frau amb 2.804.996 kWh d’energia defraudada, dels quals 7 són expedients vinculats a plantacions de marihuana; Llucmajor amb 52 expedients de frau i Inca amb 29; en el cas de l’illa de Mallorca. A l’illa d’Eivissa, els municipis de Sant Antoni de Portmany i Santa Eulària des Riu, amb 16 casos cada un. A l’illa de Menorca destaca el municipi de Ciutadella amb 7 casos, i Maó i es Castell amb 5 casos frau.

El frau elèctric a Espanya s’ha incrementat de manera rellevant al llarg dels últims anys fins a convertir-se en un problema greu amb especial incidència en algunes zones del nostre país, segons expliquen des d’Endesa. Els últims cinc anys, els casos de manipulació de les instal·lacions elèctriques detectats per aquesta mateixa companyia han augmentat un 35 % i els vinculats a plantacions de marihuana gairebé un 70 %.

Només el darrer any, e-distribución, la filial de xarxes d’Endesa, va desmantellar prop de 150 fraus al dia, una pràctica que suposa una amenaça greu per a la seguretat de les persones i genera perjudicis importants per al conjunt de la societat, segons destaquen. Les estimacions indiquen que el frau elèctric costa al conjunt dels consumidors espanyols més de 2.000 milions l’any, l’equivalent a 69 euros l’any per cada punt de subministrament.

“La manipulació de les instal·lacions elèctriques ens afecta a tots. Suposa un risc físic que pot provocar fins i tot la mort dels implicats o de tercers que no tenen res a veure amb aquesta pràctica il·legal, afecta la qualitat del subministrament i costa diners a tots els consumidors”, assenyala José Manuel Revuelta, director general de Xarxes d’Endesa.

Els cinc darrers anys els casos de frau de tota mena detectats per e-distribución han augmentat un 35%: des dels 39.300 expedients del 2019 als prop de 53.300 comptabilitzats el 2023. L’energia recuperada vinculada a aquests expedients s’ha disparat un 58 % fins a assolir els 662 GWh, xifra equivalent al consum de 190.000 llars.

Plantacions de marihuana i grans consums vinculats a l’activitat industrial i els negocis van acaparar el 74 % de l’energia defraudada detectada durant el darrer exercici per la filial d’Endesa. L’altra quarta part va correspondre al sector residencial, tot i que és destacable que només el 2 % es va localitzar als habitatges amb un consum més baix, amb una potència contractada inferior als 3 kW.

Plantacions de marihuana

Per contra, les instal·lacions per cultivar marihuana a l’interior d’edificis, les conegudes com a plantacions indoor, concentren ja el 37 % de l’energia recuperada en els fraus detectats per Endesa, gairebé deu punts més que fa un any.

Els expedients per enganxaments il·legals a la xarxa elèctrica vinculats a plantacions de cànnabis a les zones on opera e-distribución han augmentat prop d’un 70 % els cinc últims anys, i l’energia recuperada en aquests expedients s’ha incrementat un 83 % en el mateix període. Cada dia del 2023, els tècnics d’e-distribución van desconnectar de la xarxa una mitjana de set plantacions de marihuana.

Cada plantació consumeix, de mitjana, com 80 habitatges, i per això l’impacte d’aquestes instal·lacions fraudulentes en les pèrdues del sistema elèctric i en el deteriorament de la qualitat del subministrament en zones amb un percentatge de frau elevat és evident.

Com tot Sevilla

S’estima que les plantacions de marihuana consumeixen a Espanya prop de 2,2 TWh d’electricitat, equivalent al consum de Sevilla en un any. En algunes zones, acaparen fins al 80 % del consum elèctric i els sistemes d’il·luminació i ventilació utilitzats per accelerar el creixement de les plantes funcionen mitjançant connexions il·legals que causen danys greus en la xarxa elèctrica.

Generen sobrecàrregues que activen les proteccions dels centres de transformació provocant interrupcions de subministrament que afecten tots els veïns de la zona i, en casos extrems, arriben a originar incendis en línies subterrànies o fins i tot en centres de transformació acabats d’instal·lar.

Durant el darrer any, es van incendiar 14 centres de transformació només a Sevilla i Granada per sobrecàrregues derivades del frau.

La proliferació d’aquestes instal·lacions il·legals controlades per “veritables organitzacions transnacionals amb una potent activitat policriminal”, segons les dades del Ministeri de l’Interior, suposa, a més, un risc per a l’actuació dels inspectors i tècnics d’e-distribución, que han d’actuar encaputxats per evitar ser identificats i desenvolupen la seva tasca amb acompanyament policial. L’últim any, Endesa ha participat en prop de 2.400 operacions de les forces de seguretat per desmantellar cultius indoor, una col·laboració que es reforça amb l’intercanvi continu de dades i s’estén a altres expedients de manipulacions a la xarxa, ja que en sis de cada deu casos és necessària la seva col·laboració per tallar els subministraments fraudulents.

Inspeccions i tecnologia

Endesa ha informat que la intel·ligència artificial i les noves tecnologies s’han convertit en eines essencials per combatre un frau cada vegada més professionalitzat, i en el qual hi ha una alta taxa de reincidència, en un context de percepció d’escàs risc econòmic i d’una legislació més laxa que en altres països del nostre entorn. A Espanya la defraudació de fluid elèctric està tipificada com un delicte lleu amb pena de multa a diferència de països com França, Alemanya, Portugal o Itàlia, on es considera un delicte greu que pot implicar pena de presó.

Per combatre aquest problema que afecta el conjunt dels ciutadans, e-distribución va realitzar el darrer any prop de 400.000 inspeccions i té previst efectuar 1,5 milions d’inspeccions en el període 2024-2026.

La col·laboració ciutadana també resulta crucial per lluitar contra aquest delicte. Els ciutadans poden informar de manera anònima la seva companyia distribuïdora si sospiten que s’està cometent frau al seu entorn. Durant l’any passat, a través d’aquesta via es van registrar 55.000 denúncies que van permetre fer 21.260 inspeccions en la xarxa.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt