El mes de desembre i de gener, cerca un bon recer. Estralls de la COVID-19
Tot i tenir un ambient hivernenc des de fa un parell de dies, l’entrada oficial a la darrera estació de l’any, l’hivern, no es produirà fins el dilluns, dia 21 d’aquest mes, a les cinc i dinou minuts. Sempre havia sentit dir als meus padrinets que “al desembre no hi ha valent que no tremoli”, i efectivament, aquests dies ja hem hagut de treure els jerseis i els abrics i posar les estufes, calefaccions i escalfapanxes en marxa amb l’arribada d’aquesta, per molts, esperada fredor (jo soc home de primaveres i estiu), més d’acord amb l’època què ens trobem, amb molt de fred, i nevades a partir de mil metres, amb advertències de que arribin a cotes baixes, sense oblidar les pluges que ens acompanyen al llarg d’aquests dies.
El desembre és el dotzè i darrer mes de l’any del calendari gregorià, i compte, com el vinent gener, amb 31 dies, així anomenat per haver estat el desè mes de l’any (llatí decem = deu) del primer calendari romà (només tenia deu mesos) abans la reforma de Numa Pompili, quan es va decidir afegir-hi els mesos de gener i febrer, els quals van donar lloc al calendari tal com el coneixem avui en dia.
Avui diumenge, 6 de desembre, és el dia de la Constitució Espanyola, festa estatal, com passat demà, dimarts, festa religiosa de la Inmaculada Concepció. Més endavant, tant creients com no creients, celebrarem les Festes de Nadal.
Sense alegria.
El punyetero Covid-19, o coronavirus, i les seves nefastes conseqüències, tant de salut, com econòmiques, està fent vertaders estralls dins els sectors econòmics més fluixos: els jubilats, els treballadors assalariats, els autònoms i les petites empreses, mentre els potentats són de cada dia més poderosos i milionaris, i a pesar d’apropar-nos a ritme galopant al teòric naixement de Jesucrist (data totalment improbable,fitxada al segle IV), les tradicionals festes nadalenques, no es veu gens d’alegria als carrers, places, tendes i mercats, i molt possiblement degut a la nova onada virulenta que s’està apropant tindrem que oblidar els dinars i sopars familiars, els dinars d’empresa, d’amistats…
Desgraciadament aquestes vinents Festes de Nadal, Cap d’Any i Reis (no sempre foren tres els Reis, i Baltasar no fou negre fins al segle XVI), poden ser les més tristes de la nostra existència, al no tenir el més important, l’alegria i ganes de gaudir de l’entorn, de la família, dels amics, del menjar tradicional (torrons, neules, coques de Nadal, bombons, cava…) aquestes tan belles trobades que es remunten a tradicions i llegendes ancestrals, que havien passat a formar part de la nostra cultura, de la nostra forma de ser, de retrobar-nos després d’una llarga temporada, d’abraçar-nos, de besar-nos…, i que enguany, molt possiblement seran només enyorats records, com ens ho estan anunciant des de tots els mitjans informatius haguts i per haver, mentre el ministre Illa segueix demanant a la població la màxima prudència dins aquest crític i depriment mes de desembre.
Què podem, fer als horts.
Degut a les baixes temperatures, el desembre és un mes de poca feina als horts i olivars. Així i tot podem sembrar alls tendres, api, cebes tendres, ciurons, naps, raves, ravenets, remolatxa, julivert, lletugues, faves, bledes i pèsols.
És temps de collir camesrotges, alls tendres, patates, murtons, olives negres per a salar (els que en tenen, per Sóller enguany n’hi ha hagudes molt poques), colfloris, carxofes, cols de tot tipus, enciams de tots les varietats, escaroles, espinacs, llimones, les darreres clementines, mandarines (en aquests moments són molt dolces i saboroses), naps, pastanagues, porros, bledes, raves, faves tendres,remolatxa, pèsols, aglans dolços,i les darreres carabasses.
Passades les primeres gelades és l’època ideal per podar tot tipus d’arbres i arbustos de fulla caduca (arbres d’ombra, arbustos que no floreixen a la primavera, i fruiters com ametllers, pomeres, pruneres, pereres, codonyers, melicotoners…).
És realment el millor més per sembrar arbres i arbustos de fulla caduca. L’ametller és el primer arbre fruiter a sembrar. Si el planteu més tard, el resultat no serà tan positiu, i les seves flors ja ens anunciaran la primavera. Encara estem a temps de sembrar els bulbs que ens floriran a la primavera, i els nadalers (Euphorbia Pulcerrima) que han d’estar a llocs ben il·luminats, i a una temperatura i humitat constants.
Pluja de meteorits.
A finals de la vinent setmana, durant la nit del 13 al 14 de desembre, tindrem un bell espectacle de pluja de meteorits d’alta activitat (120 meteors/hora). Les Gemínides tenen una gran densitat i són les més visibles de tot el calendari de pluges d’estrelles.
Desembre i les seves dites populars.
– Calor pel desembre, calor pel gener, fred fort pel febrer.
– Desembre mullat, gener ben gelat.
– Desembre nevat, bon any assegurat.
– Desembre amb tronada, senyal de bona anyada.
– Fredors de desembre, a molts fan estendre.
– Al desembre i al gener, busca un bon recer.
– Ni en desembre assolellat no et treguis la capa del costat.
– Pel desembre, tremola el vent i l’home més valent.
– Per la Mare de Déu d’Advent, naps i cols, tot ben calent.
– Per Sant Tomàs, al qui no té llenya li tremola el nas.
– Ésser més curt que el dia de Sant Tomàs.
– Per Sant Esteve, creix el dia un pas de llebre.
– Si plou per la Concepció, plou per Carnestoltes, per Setmana Santa i per Resurrecció.
– Amor de gendre, sol de desembre.
Temps de constipats.
El darrer mes de l’any és temps de constipats. I per combatre els constipats és bo fer bafs amb romaní i eucaliptus, respirant a fons pel nas i la boca, com també fer gargarismes amb llimona i bicarbonat.
Estem a només 25 dies per acabar aquest any, amb vinents, improbables i inoblidables moments per a manifestar-nos els nostres més bons desitjos, les nostres esperances, els nostres bons propòsits i les nostres bones intencions…, sempre pensant amb les coses que volem o hauríem de fer.
Foto portada: Alberto Darder
#Foravila