Ara llegint
El Govern Balear anuncia que el transport públic serà gratuït durant tot l’any 2023

El Govern Balear anuncia que el transport públic serà gratuït durant tot l’any 2023

Entren en vigor els horaris d’hivern del bus interurbà de Mallorca

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí ha explicat avui l’acord assolit amb el Govern de l’Estat per incloure una partida de 43 milions d’euros per finançar el 100% del preu dels abonaments de transport i títols multiviatge del transport públic col·lectiu terrestre de les Illes Balears. L’acord s’aprovarà via esmena als Pressupostos en el període de debat que s’ha iniciat avui en el Congrés dels Diputats.

Amb aquesta aportació, l’Estat finançarà durant tot l’any 2023 la pròrroga de la gratuïtat del metro i tren a Mallorca. Pel que fa a la xarxa d’autobusos, a Mallorca passarà de l’actual bonificació d’entre el 50% i el 72% a la gratuïtat total. A Menorca, Eivissa i Formentera permetrà prorrogar tot l’any 2023 la gratuïtat actual del transport públic a càrrec íntegrament dels Pressupostos de l’Estat.

El conseller Marí ha assegurat que “estam davant d’un acord cabdal per a la nostra comunitat, que ve a sumar-se a l’escut social que estam impulsant des del Govern de les Illes Balears per ajudar a les famílies a travessar aquests moments d’incertesa econòmica, apostant per un dret com és el transport públic ”.

Marí ha reconegut i ha agraït la “sensibilitat mostrada pel Govern de l’Estat davant la realitat de les Illes” i el compromís de Madrid amb multitud de projectes d’inversió per seguir avançant cap a una mobilitat sostenible en uns territoris tan fràgils com són les Illes Balears. “Amb mesures com aquestes seguim premiant els usuaris habituals del transport públic, que fan que aquest esdevingui una alternativa real al cotxe privat”. A més el conseller ha afegit que: “en aquests moments s’està valorant que la mesura es pugui aplicar també a la xarxa de l’EMT de Palma cosa que dependrà dels detalls de la mesura”.

Compensació als consells

L’acord subscrit amb el Govern de l’Estat, que també beneficia a les Illes Canàries, parteix del reconeixement del fet insular. Per beneficiar-se’n, les Illes Balears hauran d’acreditar, en el termini de trenta dies des de l’entrada en vigor de la Llei de Pressupostos de l’Estat, que des de l’1 de gener s’ha implantat un descompte del 100% en el preu dels abonaments de transport i títols multiviatge del transport públic col·lectiu terrestre de les Illes, i que existeix el compromís de mantenir aquesta mesura fins al 31 de desembre de 2023.

Amb la concessió d’aquesta ajuda, la Comunitat Autònoma compensarà proporcionalment a les administracions o empreses gestores dels serveis de transport terrestre col·lectiu: en el cas de Menorca, Eivissa i Formentera, els consells insulars, que són els competents en transport terrestre en els seus respectius territoris.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt