Ara llegint
El govern demana més doblers a l’Estat dels fons europeus per l’autoconsum destinat a les empreses

El govern demana més doblers a l’Estat dels fons europeus per l’autoconsum destinat a les empreses

La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica ha demanat a l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), a través de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, una ampliació de pressupost per als programes d’incentius 1 i 2 del Reial decret 477/2021 destinats a la realització d’instal·lacions d’autoconsum amb fonts d’energia renovable, tant en el sector de serveis com en els sectors productius, així com per a la implantació de sistemes tèrmics de renovables en el sector residencial en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

En una carta dirigida al Director General de l’IDAE, Joan Groizard, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha informat que a data de 24 de gener del 2022, a les Illes Balears s’han rebut 240 sol·licituds per al Programa 1 d’incentius per un import de 3.417.070 euros, la qual cosa representa 10420 kW de potència instal·lada i 75 kWh de capacitat d’emmagatzematge. Cal destacar que la quantia prevista per a aquest programa a les Illes Balears és de 3.745.049 euros, una quantia que segons les previsions serà superada.

Així mateix, Malagrava ha informat que per al Programa 2 d’incentius s’han rebut 122 sol·licituds per un import de 2.257.714 euros, el que representa 7396 kW de potència instal·lada i 75 kWh de capacitat d’emmagatzematge. Les Illes Balears tenen actualment un pressupost d’1.425.322 euros en aquesta línia, fet que demostra la gran demanda obtinguda i la necessitat d’ampliar el crèdit.

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha declarat que «la resposta empresarial és exemplar quant a l’aposta per les renovables i no només ens ajuda a reduir emissions, sinó que també ens ajuda a ser més competitius reduint costos energètics». «El fet que demanam una ampliació de crèdit no fa més que reafirmar que l’aposta del Govern per les renovables i concretament per l’autoconsum va en la línia del que els empresaris de les Illes Balears també reclamen».

Per la seva banda, Malagrava ha informat que «hi ha una forta aposta empresarial —sobretot pimes— per la transició energètica, per fer el seu negoci climàticament responsable i per reduir la factura energètica, que en alguns casos ronda el 30 % de la despesa corrent. Això fa que Balears sigui la primera comunitat en sol·licitar l’ampliació d’ajuts per a particulars i ara també per a empreses, quan encara hi ha comunitats que no han publicat la seva convocatòria».

Cal assenyalar que és la segona vegada que el Govern demana a l’òrgan depenent del Ministeri de Transició Ecològica l’ampliació de crèdit per a autoconsum. De fet, les Illes Balears no només va ser la primera Comunitat Autònoma en demanar una ampliació sinó que també va ser la primera en publicar aquests ajuts, el passat dia 11 de setembre.

Així mateix, cal afegir que el passat mes de juny es va aprovar la concessió directa a les comunitats autònomes dels ajuts per a l’execució de diversos programes d’incentius lligats a l’autoconsum i a l’emmagatzematge amb fonts d’energia renovable, així com per a la implantació de sistemes tèrmics renovables en el sector residencial, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt