Ara llegint
Les patronals empresarials i el govern citats a preparar projectes per maximitzar els fons europeus de transició energètica

Les patronals empresarials i el govern citats a preparar projectes per maximitzar els fons europeus de transició energètica

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, s’ha reunit telemàticament aquest divendres amb la Confederació d’Associacions Empresarials de Baleares (CAEB) i amb les patronals de petita i mitjana empresa de Balears, PIMEM, PIME Menorca, PIMEEF i l’Associació d’Empreses d’Instal·lacions Elèctriques i Telecomunicacions de Menorca (ASEIME), per tal d’explicar-los els ajuts destinats a empreses per a la implementació de renovables així com per a la mobilitat i l’eficiència energètica. En aquest sentit, els ha animat a preparar com més aviat millor diferents projectes per tal de maximitzar aquests fons europeus disponibles i poder avançar així en els objectius marcats per la Llei 10/2019, de canvi climàtic i transició energètica.

A la reunió també hi han assistit el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, així com Margalida Adrover, responsable del Departament d’Economia i Empresa de CAEB; Toni Viader, tècnic de Fons Europeus de CAEB; el president de PIMEM, Jordi Mora; la tècnica d’Indústria de PIMEEF, Yolanda González; Josep Olives, de l’Associació d’Empreses d’Instal·lacions Elèctriques i Telecomunicacions de Menorca (ASEIME), i Rosabel Sugrañes, directiva de l’associació CONSTRUÏM.

El vicepresident del Govern ha indicat que tots els ajuts disponibles per acompanyar al sector empresarial en la transició energètica estan centrats en tres eixos d’acció, com son: la implementació d’energies renovables (comptant amb 5,6 milions d’euros d’ajuts); l’estalvi i l’eficiència energètica (2,9 milions), i la mobilitat elèctrica (9,3 milions). «Les ajudes que ja estan en marxa en matèria de transició energètica són eines fonamentals per a fer front a l’emergència climàtica que vivim. Totes les empreses, des de les més grans a les petites, han de contribuir a reduir emissions, però també les volem ajudar a fer inversions que reduiran la seva factura elèctrica que suposa entre un 20 i un 30 % de les seves despeses», ha destacat Yllanes. A més, ha informat que «en breu obrirem noves línies a les quals les empreses es podran acollir i els hem convidat a preparar projectes emmarcats en el compliment de les obligacions de la Llei de canvi climàtic de Balears, com són la instal·lació de plaques fotovoltaiques en els aparcaments de més de 1500 m2 o tenir plans de gestió energètica per empreses definides com a grans consumidors, és a dir, que tenguin més de 100 kW contractats».

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha indicat que «volem que els reptes climàtics s’assoleixin el més aviat possible, i en aquest sentit el teixit empresarial és clau. Y per descomptat el sector turístic, que és el principal motor econòmic, també s’haurà d’adaptar i és per això que hem presentat aquest paquet d’ajuts de prop de 20 milions d’euros, per tant aquest serà un dels grans sectors beneficiats. L’objectiu és poder arribar al major nombre d’empreses, que aquestes redueixin el seu consum energètic i que sigui majoritàriament renovable».

Per la seva banda, Margalida Adrover, responsable del Departament d’Economia i Empreses de CAEB ha indicat que «és fonamental que les ajudes arribin a tot el teixit empresarial i agraeix a la Conselleria la voluntat d’establir una comunicació oberta i ajudar al màxim a totes les empreses de les Illes Balears. Aquesta comunicació entre la Conselleria i els agents econòmics i socials és essencial per a que els fons disponibles, que seran un màxim històric a les illes, s’aprofitin. Des de CAEB tenim la intenció de mantenir reunions continuades per anar avançant amb l’execució de les convocatòries».

Així mateix, Jordi Mora, de PIMEM, ha indicat que «en aquest camí cap a una transició energètica i per tant, a una economia més sostenible, les pimes són les que necessitaran més ajuts per com estan estructurades i per les limitacions econòmiques que tenen a l’hora d’invertir en aquesta reconversió. Les aportacions en forma d’ajuts han de ser proporcionals a les dimensions de l’empresa, és a dir, com més petita més suport i sempre de manera proporcional».

Des d’ASEIME, l’Associació d’Empreses d’Instal·lacions Elèctriques i Telecomunicacions de Menorca (integrada en PIME Menorca), es considera que «l’arribada de fons europeus i altres destinats a empreses, per la implementació d’energies renovables, mobilitat i eficiència energètica suposen una gran oportunitat, no només per a les empreses instal·ladores, sinó per a tot el teixit empresarial i social. En els darrers mesos hem pogut assistir a un conjunt de convocatòries per al foment de l’autoconsum i la millora de l’eficiència energètica que han sigut acollides amb gran èxit per la població balear. S’ha de continuar en aquesta línia, apropant la transició energètica no només a grans empreses, sinó també a petites i mitjanes empreses i als autònoms. Però tot això s’ha de fer mantenint els principis de simplicitat pels sol·licitants. La complexitat en la tramitació de la sol·licitud no pot ser un impediment per l’accés a aquests ajuts tan necessaris. Esperam que aquests ajuts tenguin una continuïtat en el temps i suposin un autèntic revulsiu en el sector energètic».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt