Projectat un centre de crisi d’atenció 24 h a víctimes de violència sexual a Mallorca
El Govern de les Illes Balears, l’Institut Balear de la Dona (IBDONA) i el Consell Insular de Mallorca han signat aquest dilluns un conveni per a la creació d’un centre de crisi d’atenció 24 hores a víctimes de violència sexual a Mallorca. L’objectiu és que hi hagi centres de crisi en funcionament a les quatre illes abans del 31 de desembre. Aquest projecte s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea, Next Generation EU.
La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat en funcions, Mercedes Garrido ha detallat que «el Govern de les Illes Balears aporta 800.000 euros per a la creació d’aquest centre a Mallorca», i ha explicat que es distribuiran 1,5 milions d’euros entre els consells insulars atenent al nombre de denúncies o procediments judicials existents des de l’any 2019 i al resultat de la macroenquesta del Ministeri d’Igualtat sobre violència sexual.
«Tenim els recursos, tenim els serveis i un conveni ja firmat perquè Mallorca disposi d’un centre específic per a víctimes d’agressions sexuals. El que ara toca és executar-lo, per això estarem vigilants» ha apuntat la presidenta del Consell de Mallorca en funcions, Catalina Cladera.
La Llei orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de garantia integral de la llibertat sexual, entre altres mesures, preveu la creació dels centres de crisi com uns serveis públics interdisciplinaris d’atenció permanent que ofereixen assistència a les víctimes de violència sexual, als seus familiars i a les persones de l’entorn de la víctima, mitjançant la posada a disposició d’una sèrie de serveis d’atenció psicològica, jurídica i social.
La signatura, que s’ha duit a terme a la seu del Consell Insular de Mallorca a Palau Reial, ha tingut la presència de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat en funcions, Mercedes Garrido; la presidenta en funcions del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera; el conseller de Presidència en funcions del Consell Insular de Mallorca, Javier de Juan, i la directora en funcions de l’IBDONA, Maria Duran.
El centre facilitarà atenció psicològica, jurídica i social per a víctimes de violència sexual, els familiars i les persones de l’entorn, així com atenció telefònica, telemàtica i presencial les 24 hores del dia, cada dia de l’any, i d’aquesta manera s’estableix una eina cabdal en la lluita contra la violència masclista, la primera d’aquestes característiques a les Illes Balears.
L’IBDONA desenvoluparà el servei de 24 hores d’atenció telefònica i telemàtica, així com el servei d’acompanyament a les víctimes de violència sexual que ho sol·licitin directament a aquest servei. Així mateix, serà l’organisme encarregat de les funcions de coordinació entre totes les illes i els consells insulars respectius, amb l’objecte de garantir la prestació d’un servei uniforme i igual en tot el territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
En concret, s’atendran dones més grans de setze anys víctimes i supervivents de violència sexual, tant si la violència s’ha produït de manera recent com en el passat. Per accedir-hi, no serà necessària la interposició d’una denúncia i l’enfocament estarà centrat en la víctima.
Dones ateses en quatre anys
Garrido també ha recordat la importància de crear aquest tipus de centres, ja que les dades de dones agredides sexualment així ho posen de manifest. En relació amb els casos de violència, en quatre anys des de l’IBDONA s’han atès 1.028 dones, de les quals 525 eren víctimes de violència sexual dins la parella i 504 víctimes de violència sexual per un extern. En el mateix període, s’han acompanyat 395 dones als jutjats o a interposar una denúncia.
El creixement ha estat exponencial, tant en dones que han telefonat, com en seguiments a víctimes vulnerables i en acompanyaments. Així, del 2019 al 31 de maig d’enguany, l’increment de les telefonades rebudes ha estat del 34,24 %, del 62,76 % en el cas dels acompanyaments i, quant a la violència sexual, s’ha passat de 83 telefonades el 2019 a 267 el 2022, fet que suposa un increment del 221,68 %.