Ara llegint
L’Alzinar: El dia internacional de la llengua i el mal estiu que ens espera…

L’Alzinar: El dia internacional de la llengua i el mal estiu que ens espera…

Acompanyats de les clàssiques gelades matinals ens anem atracant a poc a poc a finals de febrer, i seguint els pronòstics, sense pluja ni esperances de pluja a curt termini, situació molt preocupant de cara a la pagesia, ja que habitualment el 75 % de les precipitacions de tot l’any es solen produir entre els mesos d’octubre a abril. Ens pot esperar un mal estiu, companys!

Ull a les gelades que encara poden fer malbé els nostres planters.

Ferratina històrica, record de les meves joventuts.  (FOTO: Arxius Joan Oliver).

Dia Internacional de la Llengua Materna.

L’any 2000, la UNESCO va declarar el 21 de febrer (demà dilluns) el Dia Internacional de la Llengua Materna, en reconeixement dels tres joves estudiants de Bangladesh que van morir el 21 de febrer de 1952 en defensa de la seva llengua, el bangla, per tal que fos reconeguda com una de les dues llengües pròpies del que aleshores era Pakistan; jornada destinada a la reflexió sobre la identitat a través de les nostres pròpies llengües, de nou, tan maltractades i perseguides, amb l’objectiu de promoure el multilingüisme i la diversitat cultural i ressaltar la importància d’aquestes llengües maternes, com a patrimoni cultural, identitari i d’integració social.

Al món, s’hi parlen de moment més de 7.000 llengües i dins Europa més de 50, entre elles, per descomptat, la nostra. La llengua és cultura i l’instrument més poderós per a la preservació i el desenvolupament del nostre estimat patrimoni cultural, tangible i intangible, pesi a qui pesi!

Lluitem per la nostra llengua! Defensem la nostra llengua, defensem la nostra identitat, desgraciadament són molts, per aquestes contrades, els que deprecien olímpicament als mallorquins, als balears, a la nostra llengua, les nostres tradicions, els nostres costums i formes de ser.

Indiscutiblement, dins aquesta comunitat es parla el mallorquí i el castellà, i el que cada dia està més en perill és el català i no l’espanyol que té molt bona salut.

Mai, al llarg dels segles, s’havia parlat tant de castellà a Mallorca. Si no defensem la nostra pròpia llengua acabarà per desaparèixer, matxucada per la també bella llengua de Cervantes.

Mengeu productes locals, més saborosos, nutritius i saludables. (FOTO: Joan Oliver).

Productes locals.

La promoció de productes d’origen local, frecs i de temporada, preservant les pràctiques tradicionals des de la innovació tecnològica, estan reactivant a marxes forçades l’economia balear i, en definitiva, garantint la qualitat de vida i la sostenibilitat econòmica de les Illes.

En aquest sentit, els productes locals són singulars, diferents i en el seu valor afegit s’hi identifica l’essència del seu territori. Quan comercialitzem un producte local estem comercialitzant i venent també el territori d’on prové.

Competir avui en dia per arribar a mercats propers i llunyans, ha de passar necessàriament per la diferenciació i l’especialització.

Saboroses i vitaminades taronges navels, producte local a bon preu. (FOTO: Joan Oliver).

Mals hàbits alimentaris.

La mala nutrició afecta a la intel·ligència, com fa poc temps acaba de demostrar, una vegada més, un estudi fet a la Universitat de Leeds (Regne Unit) i publicat al Journal ofEpidemiology and Community Health.

La preocupació en l’àmbit mundial sobre aquesta epidèmia d’obesitat que ens envaeix és de tal magnitud que l’Assemblea Mundial de l’OMS aprovà l’Estratègia mundial sobre règim alimentari, activitat física i salut, demanant als països membres que desenvolupin la seva pròpia estratègia nacional per lluitar contra l’obesitat.

Respecte a les causes d’aquesta obesitat, els experts ho tenen molt clar. És deguda als nefasts nous hàbits alimentaris, deixant apartades les dietes saludables, com la nostra dieta mediterrània, els productes locals, substituint-les per menjars ràpids, molt calòrics i rics en greixos, que ens aporten un 19% més de calories, i de pitjor qualitat. El sedentarisme, l’oci, la televisió, el mòbil, vídeos, consoles… i tot el que ens ha anat aportant a poc a poc aquesta societat consumista dins la qual estem tan immersos.

Sense oblidar que, gràcies als mitjans de comunicació, encapçalats per les caixes bambes, el capitalisme s’ha sobreposat per damunt de tot, inclòs de la salut pública. Hem perdut el nord amb els doblers i la feina, i desgraciadament ens està passant aquesta bogeria.

Algues: Regal de l’aigua.

Són els vegetals més antics del planeta. El seu consum començà fa segles a l’Extrem Orient. A Europa els romans i els grecs  també en menjaven algunes espècies.Són un bon complement a la dieta actual mancada, no poques vegades, de varietat.

Algunes propietats són gran concentració de proteïna (de millor digestió que la de la carn) minerals i vitamines. Són font de calci alternativa als lactis, a més tenen oligoelements com el iode, zinc, silici, crom, ferro, manganès, coure…  fibra que ajuda a baixar el colesterol i millorar el trànsit intestinal. Un efecte important és el d’expulsar de l’organisme metalls pesants com arseni, plom o mercuri i elements radioactius.

Ressaltar que no creixen en aigües contaminades.

Interessant col·lecció procedent del British Museum. (FOTO: Bartomeu Serra).

Exposició el Faraó, Rei d’Egipte.

Els Faraons, els Senyors de les Dues Terres, eren els encarregats de protegir Egipte dels seus enemics i de garantir la maat, l’ordre de l’univers. Aquest és l’interessant tema del qual podem gaudir, fins al 22 de maig a Caixa Fòrum, de les 10 a les 20 hores (Plaça de Weyler, 3, de Palma), a través d’una més que interessant col·lecció d’objectes procedents del British Museum.

Aquesta exposició explora els ideals,el simbolisme i la ideologia d’aquests faraons, com també les realitats de la vida a la vall del Nil.

Per reflexionar.

“El poder dels pensaments et pot causar tant la malaltia com la curació”. (Ibn Sina – Avicena).

“Els miracles ocorren quan dones més energia als teus somnis que a les teves pors”.(Anònim).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt