Ara llegint
L’Alzinar: Les persones que neixen cansades i el calendari lunar

L’Alzinar: Les persones que neixen cansades i el calendari lunar

Amic lector: el teu cervell, el teu cor i el teu esperit estan programats per a ser feliços, l’únic que has de fer és observar i cercar aquesta felicitat en el moment i el lloc correcte.

La Lluna des de sempre ha exercit fascinació en l’ésser humà, ha estat font d’inspiració dels poetes, amiga dels enamorats…

Ha estat venerada i associada, des de temps remots, a la fertilitat i a les emocions, influeix en les marees, les pluges, els animals, les plantes i els éssers humans.

Fa milers d’anys, i gràcies a l’observació de les diverses fases d’aquesta, l’home va aprendre a sobreviure en un món que li era hostil; va aprendre a través de les diverses fases quan era el moment de sembrar o recollir la collita guiant-se així pel que anomenem “calendari lunar” o senzillament ho va utilitzar per mesurar el pas del temps, ensenyances que s’anaven passant de pares a fills, especialment els vespres al voltant de la foganya, dins un ambient relaxat, ric en serenor i saviesa.

En aquells temps encara se sabia ben emprar el temps lliure, es podia passar molt bé sense la televisió, els ordinadors, els mòbils i les tauletes, tan en voga aquests darrers anys, existint una intercomunicació i un intercanvi del qual avui en dia estem tots mancats, era un contacte humà alliberador i humanitzant, en contacte amb la mare natura.

El nostre actual calendari deriva del primitiu calendari romà, que comprenia un any lunar de 355 dies i períodes intercalables de 22 a 23 dies.

L’any 46 abans de Crist s’adoptà l’any solar de 365 dies i 6 hores, havent-hi cada quatre anys un any bixest. El decret del Papa Gregori XIII, l’any 1582, va corregir la diferència d’un dia que s’anava acumulant cada 128 anys solars, passant-se del 4 al 15 d’octubre.

El “quart creixent” es produeix quan el Sol il·lumina l’hemisferi dret de la Lluna i dura al voltant de tretze dies, aquests són dies de regeneració. Aprofita aquesta fase per a començar un nou projecte, pintar, canviar mobles de lloc…, realitzar tractaments de bellesa (ja que els porus estan més dilatats) i tractar problemes de pell, tallar el cabell i ungles perquè creixin de forma més ràpida i forts.

Dins la “Lluna plena” la Terra es troba entre el Sol i la Lluna, i aquesta apareix totalment il·luminada, el Sol i la Lluna ocupen el mateix grau del zodíac. La seva durada és d’un dia, encara que els seus efectes es deixen sentir el dia anterior i el posterior.  Durant aquesta fase, ens mostrem més irritables o eufòrics i és possible que ens costi agafar el son o patim de migranyes o migranya. Exerceix gran influència sobre l’excitació sexual, és el moment de conquerir aquesta persona que tant t’atreu. És bon moment per signar contractes, fer compres i refermar relacions. Plantar plantes carnoses o amb molta aigua, com a carabasses.

Dins el “quart minvant

el Sol il·lumina la meitat esquerra de la Lluna, durant aquesta fase aproximadament 13 dies. És ideal per treure la brutícia, per a netejar vidres, pintar o envernissar, fer reparacions, neteja de cutis i depilacions No s’hauran de tallar les ungles, ja que creixen més fràgils. Començar una dieta (procurant beure aigua en abundància). Fer esport. Acabar tasques pendents.

Dins la “Lluna Nova”  aquesta està situada entre la Terra i el Sol que il·lumina la cara de la Lluna que no veiem. Durant aquest període s’acomiada de nosaltres per uns dies. Només n’hi ha una al mes i els seus efectes duren el dia anterior i posterior.  S’ha de plantejar abandonar vells hàbits o costums no beneficioses (tabac, alcohol).  Per fer dejuni és un moment ideal. Favorable per descansar, ja que s’està més tranquil i un té major capacitat d’autocontrol.  Sembrar cereals…

Recorda que, des de sempre, la lluna  és molt mentidera…  Quan té forma de C (de creixent), és que està decreixent (quart minvant); i quan té forma de D (de decréixer) és que està creixent (quart creixent).

El més important és mantenir la proporció de dues parts de materials humits per una de secs. (Foto: Oxfam)

Compost.      

El compost és un adob, producte de la descomposició de matèria orgànica (restes de cuina, fulles, restes de poda o de collides, herba, palla, cartó, vegetals en general, etc.), mitjançant la fermentació aeròbica, que conté tots els nutrients necessaris que anirà alliberant a poc a poc dins l’hortet.

A més de les seves propietats fertilitzants el compost té un gran valor ecològic, en substituir els adobs artificials i els seus efectes contaminants, fent augmentar el nivell de carboni total, el poder de retenció i absorció de l’aigua i millorant l’estructura del terreny, aportant-l’hi grans quantitats de microelements com el manganès, ferro, zinc, coure… Una capa de 5 a 10 centímetres de compost conserva la humitat del sòl i pot reduir el consum d’aigua entre un 30% i un 70%.

Anima’t, és molt bo de fer. Per obtenir un bon compost el millor és utilitzar una quantitat variada de materials com més triturats estiguin millor, més ràpid obtindrem aquest.

El més important al fer el munt de compost, o dipositar-lo dins les composteres (que podem fer artesanalment amb quatre palets) és mantenir la proporció de dues parts de materials humits per una de materials secs per a una bona humitat del compostador i per una proporció adequada de carboni i nitrogen. Així s’afavoreix la proliferació d’organismes descomponedors i s’eviten males olors.

El que no s’ha de fer mai, per tenir una bona salut, és quedar-se inactiu. (Foto: Joan Oliver)

Hi ha persones que sembla neixen cansades

Hi ha persones que sembla que neixen cansades, mentre altres respiren vigor i energia per tots els seus porus.

La síndrome de la fatiga crònica, moltes vegades confós per molta gent amb ganduleria, o amb pardaleria, com diem en bon mallorquí, produeix un profund cansament entre altres coses. Pot arribar a ser tan greu que fa que una cosa tan normal com caminar representi, pel que la té, un gran esforç. Les causes de la fatiga crònica moltes vegades no es poden determinar, però poden ser ben bé per infecció viral, excessiu estrès (el mal del nostre segle), desordres psicològics, desordres neurològics o inclús desordre i manca de son.

Símptomes com la febre, el temut mal de cap (tan de moda avui en dia), dolors musculars, nàusees, marejos, depressió, no dormir com toca, gargamella irritada, pujades i baixades de pes, sensació de tenir els peus pesats, de no tenir mai ganes de fer res, de tenir sempre són…  Poden ser símptomes clars de fatiga crònica.

Quins poden ser els remeis més naturals? Indubtablement el primer és el que recomanem sempre en aquestes mateixes planes: FER EXERCICI (en lletres grosses). Si un realment se sent molt cansat, pot fer activitats bastant lleugeres com caminar o fer cicloturisme (mai ens cansarem de bravatejar els sans beneficis d’aquest meravellós esport ecològic de les dues rodes, que no es pot confondre, de cap de les maneres, amb les mal anomenades “cicloturistades – competitives” recolzades per certes federacions), però el que no s’ha de fer mai és quedar-se inactiu.

No està de més incrementar el consum de magnesi, que trobarem en vegetals de fulls verds, nous, llevat de cervesa, grans sencers… Incrementar el consum de complex B, que es troba en la carn, ous, llet i derivats, peix, vegetals de full verd, grans integrals…, evitant, com hem dit sempre, tots els aliments refinats. Estar molt alerta als factors que puguin causar reaccions al·lèrgiques…  I perquè no, alguna tisana de sàlvia, romaní (que tant abunda per aquestes contrades). Equinàcea que reforça el sistema immunitari,  ginkgo biloba  que proporciona energia, regalèssia que estimula la formació de glòbuls blancs…

Un bon massatge amb oli de romaní o de roses (estimulant), que podem preparar artesanalment a casa nostra amb productes recollits als nostres horts i olivars,  és mà de sant. Dues o tres taronges diàries dels nostres propis horts (no importa comprar vitamina C), basten per disminuir el mal humor, la “depre”  la irritabilitat i l’abatiment.

I per acabar avui, quina és la teva passió? Què et fa agitar la teva ànima i et fa sentir en completa harmonia amb allò per al que principalment vas venir a aquest món?

Sigui el que sigui, pots construir la teva vida fent-ho i, simultàniament, proporcionant a altres un servei. T’ho puc garantir! Potser tems la desaprovació dels altres… Arrisca’t i descobriràs que és rep mes aprovació quan no la cerques, que quan la cerques. Potser sentiràs temor al què desconeixes.  Arrisca’t igual!!!

Imatge de portada: Ana Villarrubia

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt