Ara llegint
L’oli a Mallorca

L’oli a Mallorca

L’oli de Mallorca és un oli d’oliva verge extra obtingut del fruit de Olea Europea L., de les varietats mallorquina o empeltre, arbequina i picual, mitjançant procediments físics que garanteixen que l’oli conservi l’aroma, sabor i les característiques del fruit del qual procedeix.

Les característiques dels sòls, l’orografia accidentada, les precipitacions irregulars i l’elevada edat de les oliveres mallorquines en determinen una reduïda producció d’oliva apta per a l’elaboració d’oli de qualitat.

D’altra banda, el clima de l’illa de Mallorca condiciona l’època òptima de collita de les olives, que s’avança respecte d’altres zones on es conreen oliveres. La conjunció de tots aquests factors, juntament amb les varietats d’oliva presents a Mallorca, donen lloc a olis amb característiques organolèptiques diferenciades, de tipus dolç si s’obtenen d’olives madures, la característica més excel·lent dels quals és la seva dolçor o suavitat, sent-ne els atributs d’amargor i picant pràcticament absents; o bé de tipus afruitat, quan s’obtenen a partir d’olives verdes, en el perfil sensorial dels quals hi apareixen marcats els atributs amarg i picant. El cultiu de l’olivera i la producció i consum d’oli d’oliva tenen una gran tradició a l’illa de Mallorca.

Tradicionalment, l’oli d’oliva elaborat a Mallorca ha estat reconegut i apreciat tant pels habitants de l’illa com pels ciutadans de les zones amb les quals històricament s’han mantingut relacions comercials, en especial amb el sud de França.

D’acord amb les dades històriques van ser els fenicis i grecs els qui van introduir l’olivera a la península Ibèrica, i des d’allà va arribar a Mallorca. Les referències històriques indiquen que en temps de la Corona d’Aragó (segle XIII) ja s’exportava oli de Mallorca cap el Nord d’Àfrica, juntament amb altres productes agrícoles. A mitjans del segle XV, l’oli de Mallorca era un producte que s’exportava de manera regular i continuada des de l’illa, especialment des del Port de Sóller.

El reconeixement de la qualitat de l’oli de Mallorca en l’àmbit exterior es posà de manifest a finals del segle XIX, quan a Catalunya es va atorgar el segon premi d’un concurs de qualitat d’olis a un oli mallorquí elaborat en una tafona de Mallorca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt