Ara llegint
Constituït el Consell Científic de l’Agència Menorca Talaiòtica

Constituït el Consell Científic de l’Agència Menorca Talaiòtica

Avui s’ha constituït el Consell Científic de l’Agència Menorca Talaiòtica en una reunió celebrada aquest matí a l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) que ha comptat amb la presència del president de l’agència i conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria, de la directora insular de Cultura, Raquel Marquès, com a vicepresidenta, i del director en funcions de l’agència, Simón Gornés, cap de servei de Patrimoni del Consell Insular de Menorca (CIM).

Aquest Consell Científic, conformat per institucions i persones de reconegut prestigi, s’encarregarà de programar i supervisar les activitats de l’agència en matèria d’estudi, recerca, formació i divulgació científica. A més, participarà en l’elaboració d’informes per a la UNESCO i oferirà assessorament en qüestions de la seva competència. A banda dels membres que tenen dret a formar-ne part pel seu càrrec, en la reunió constitutiva hi han participat altres persones i entitats relacionades amb el patrimoni talaiòtic.

El proper 7 de juliol es constituirà una altra de les peces importants en l’organigrama de l’Agència MT: el Consell Social. La reunió constitutiva es celebrarà a porta tancada a la Sala de Plens del CIM, i comptarà amb la participació de representants dels diferents partits polítics, entitats empresarials i culturals de l’illa. Aquest consell haurà de facilitar la integració i participació de totes les administracions públiques de l’illa i de les entitats públiques, privades i d’iniciativa social més representatives en l’àmbit de gestió del patrimoni històric i cultural. La seva funció serà vehicular la participació social i ciutadana. De cada un d’aquests consells han de sortir dos representants que formaran part del Consell Rector de l’Agència MT, que serà el màxim òrgan de decisió i que es posarà en marxa després de les reunions dels Consells Científic i Social.

Calendari de l’agència
L’Agència MT és la responsable de la gestió, conservació i difusió dels béns que conformen la candidatura de Menorca Talaiòtica, per tal d’assegurar la seva transferència a les generacions presents i futures de menorquins. El CIM ha creat l’Agència Menorca Talaiòtica seguint les recomanacions de l’informe 2017 d’ICOMOS (Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics). 

Aquesta nova entitat coordina la implementació eficaç del Pla de gestió de Menorca Talaiòtica, a més d’elaborar i elevar propostes als diferents òrgans del CIM, de promoure la gestió, conservació i difusió dels valors dels monuments arqueològics i els paisatges associats, i de fomentar la participació i la cooperació social al voltant de la conservació del nostre patrimoni prehistòric. Impulsar el desenvolupament sostenible del patrimoni arqueològic i paisatgístic i promoure la investigació científica són altres dels objectius de l’agència, al mateix temps que afavorir la inversió pública i privada.

El 19 de juliol del 2021 el Ple del Consell Insular del CIM va fer l’aprovació inicial de l’esborrany dels estatuts de l’agència. Durant trenta dies, l’esborrany va estar en exposició pública, temps durant el qual es van poder presentar les al·legacions. A la vegada, es van fer consultes als diferents organismes implicats: administracions públiques, entitats vinculades al patrimoni històric i la conservació mediambiental, entre d’altres. Un cop revisades i resoltes les al·legacions, el 20 de desembre es van aprovar definitivament els estatuts.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt