Ara llegint
El Govern Balear modificarà la Llei de Cooperatives per potenciar aquesta figura

El Govern Balear modificarà la Llei de Cooperatives per potenciar aquesta figura

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha anunciat durant el Consell d’Economia Social celebrat avui, la tramitació d’una profunda modificació de la Llei de Cooperatives de les Illes Balears, que comptarà amb la participació i aportacions dels integrants del propi Consell d’Economia Social.

I és que avui s’ha celebrat una reunió informativa a la que hi ha assistit el director general de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular, Manel Porras, a més de representants de les agrupacions d’UCTAIB, UCABAL, REAS, UCOTRAIB; representants dels Consells insulars, de la FELIB, de la UIB i d’altres membres del Govern vinculats a l’economia social.

Negueruela ha assenyalat que la modificació és necessària i suposa una actualització de la norma, ja que el text vigent data de 2003, i es tracta d’una reclamació de les cooperatives. El conseller ha afegit que en aquests darrers 20 anys hi ha hagut molta normativa nova i es fa necessària una adaptació, no sols en aspectes de noves tecnologies, sinó també amb la incorporació de nous drets socials, com aspectes d’igualtat de gènere i no discriminació.

A més, el conseller ha indicat que s’havia d’abordar aquesta necessitat de la millor manera: compartint i comptant amb les aportacions que realitzarà el teixit cooperatiu, un punt que permetrà, ha explicat Negueruela, que la tramitació parlamentària comptarà amb un consens molt ampla amb el sector, i no haurà de tenir problemes.

Entre els eixos que es planteja modificar hi figuren:

  • Fomentar i enfortir la fórmula cooperativa, tant en la creació de noves cooperatives com en la consolidació de les existents.
  • Facilitar l’estructura i el funcionament empresarial de les cooperatives
  • Afavorir la intercooperació
  • Simplificar i eliminar càrregues i tràmits administratius
  • Reforçar les vies de finançament
  • Fomentar la creació de noves cooperatives i la consolidació del existents
  • Incorporar la perspectiva de gènere a l’articulat de la llei, entre d’altres.

Negueruela ha expressat que es treballa amb un calendari a molt curt termini, a fi de que la tramitació al Parlament s’iniciï cap al mes d’octubre.

Increment dels ajuts

D’altra banda, el conseller ha informat els integrants del Consell d’Economia Social de les tres convocatòries d’ajuts adreçats a donar suport a aquest teixit empresarial, i que sumen en el 2022 un import de 1.465.000 euros, un 31,4% més respecte a les convocatòries de l’any anterior.

En primer lloc, doncs, m’agradaria anunciar que enguany hem destinat més d’un milió d’euros (1.465.000 euros) distribuïts en tres convocatòries, el que suposa un increment econòmic de 315.000 euros respecte les convocatòries de l’any anterior, un 31,4% més.

La primera convocatòria s’adreça a donar suport al manteniment dels llocs de treball de les empreses d’inserció, dotada amb 625.000 euros, mitjançant dos programes:

  • La subvenció parcial dels salaris de les persones en situació d’exclusió social que treballen en una Empresa d’Inserció, fins al 40% del seu salari brut, i
  • La subvenció de fins a un 30% del salari brut (fins a un màxim de 9.000 euros) dels tècnics de producció i tècnics d’acompanyament d’aquestes empreses.

La segona convocatòria destina 245.000 al foment i la difusió de l’economia social, i per al suport de l’associacionisme de cooperatives, societats laborals i empreses d’inserció. També dos programes:

  • Un primer programa s’adreça al foment i la difusió de l’economia social, amb accions subvencionables al 100% fins a un màxim de 7.000 euros.
  • I un segon programa, adreçat al foment i consolidació de l’associacionisme de cooperatives i societats laborals sense ànims de lucre, amb un 100% de les accions subvencionables, fins a un màxim de 70.000 euros per al conjunt de totes les accions subvencionables.

Finalment, la tercera línia d’ajuts és a la promoció de l’ocupació i la millora de la competitivitat de cooperatives, microcooperatives i societats laborals de les Illes Balears, que sumen 595.000 euros en dues convocatòries, i que pretén contribuir al manteniment de les estructures d’economia social. Hi ha 4 programes:

  • Manteniment de llocs de feina. Entre 2.000 i 3.000 euros destinats a subvencionar el manteniment de llocs de feina per a cooperatives, microcooperatives i societats laborals;
  • Incorporació de socis/es treballadors/es o de treball i incorporació de socis fundadors. (6.000 euros per cada nou soci)
  • Creació de microcooperatives. (1.000 euros)
  • Inversió en noves tecnologies (50% de la inversió fins a un màxim de 2.000€).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt