Ara llegint
En família a la Cometa dels Morts de Lluc

En família a la Cometa dels Morts de Lluc

Recomanem un nou recorregut circular per visitar la cova situada al Camí de la Cometa dels Morts. Una altra excursió localitzada en el paratge natural de la Serra de Tramuntana. L’inici ho farem des del Santuari de Lluc.

Aquesta sortida té a veure amb les abundants restes prehistòriques que hi ha al voltant de Lluc, entre les quals destaquen les localitzades a la Cometa dels Morts i les de la mateixa cova, que són de l’edat de Bronze i de Ferro. Les peces trobades es poden veure al Museu de Lluc.

Inici de l’excursió per veure la cova de la Cometa dels Morts

Comencem en el camp de futbol que hi ha prop del santuari. El trobarem agafant el camí que tenim a l’esquerra de les «Porxades» travessant l’arcada, a la plaça dels Pelegrins. En arribar gairebé a la fi, a mà esquerra tenim l’accés al camp i un cartell on veiem aquesta ruta i 6 més. La nostra és la nº 4, en color rosa.

En el fons de camp, novament a l’esquerra, hi ha una petita sortida que ens situa davant d’un cartell i un pont de fusta. Hem de creuar el pont, però abans, alçarem la vista i just davant, veiem el que es diu al Puig de ses Monges, típic conjunt de roques erosionades per l’aigua, que rep aquest nom pels seus plecs que recorden als vestits que portaven les religioses. Són les característiques roques càrstiques, les mateixes que donen forma al Camell.

Durant uns pocs minuts anem pujant entre roques i alzines fins que arribem a una esplanada on veiem una antiga sitja de carbó, un cartell que ens explica una mica la funció que tenia i un banc de pedra. També hi ha una paperera coberta per una caseta de fusta. Un lloc molt adient per si anem amb nins. Aquí hi farem dues parades (opcionals) abans de seguir la nostra ruta en línia recta.

Camí vell de Lluc. (Foto: Turisme Petit)

Es Camell

Veiem un cartell que ens indica que a la dreta hi ha l’esmentada roca. Està a uns 10 minuts caminant. Creuem diverses roques i una espècie de pont de fusta. Després d’una petita baixada, trobem la famosa formació rocosa que ens recorda un camell o dromedari. Aquesta figura ha estat modelada per l’acció de l’aigua de pluja al llarg de milers d’anys que ha anat erosionant la roca de forma determinada.

Penya Foradada. (Foto: Turisme Petit)

Penya Foradada

Tornem a la mateixa esplanada on hi ha les restes del forn de calç i tenim una altra fita de l’excursió. Aquesta vegada molt més a prop, però que val la pena: una roca foradada que és com una mena de portal que ens portarà a unes vistes precioses del  monestir; l’anomenen «Sa Foradada».

Per arribar-hi és molt fàcil i són només uns segons. Travessem per sobre el forn de calç i anant cap als matolls, desviant-nos una mica a l’esquerra,  ja veurem de seguida la penya que haurem de creuar. A l’altra banda, vam descobrir que estem trepitjant les mateixes roques calcàries, amb petites esplanades per fer-nos fotos i contemplar una panoràmica única. Igualment si anem amb infants petits, hem d’extremar la precaució i que no es moguin sols per aquesta zona.

Cometa dels morts. (Foto: Turisme Petit)

Sa Cometa dels Morts

El  motiu de la nostra excursió és un altre , i per tant, vam tornar una altra vegada al forn de calç i el que farem és ja dirigir-nos a la tan desitjada cova. Ho farem en línia recta fins a arribar a una bifurcació. El camí de l’esquerra ens porta a És Pixarells, però nosaltres seguirem el de la dreta que és on trobarem la cova. Anirem descendint lleugerament per arribar a una petita vall anomenada «Cometa dels Morts». Aquí hi ha abundants coves naturals, moltes d’elles usades per a enterraments de l’època talaiòtica. Concretament la que visitàrem tenia aquesta funció, d’aquí el seu nom.

Veurem un cartell a l’esquerra del camí que ens avisa on hem de cercar l’entrada a la cova.  Ens endinsarem en un petit alzinar i veurem un altre senyal (és un pal de fusta amb una fletxa), que ens diu que cal anar a la dreta. A pocs metres  a mà dreta una altra vegada, ja veurem l’entrada. És un bon moment per recordar que caldrà fer servir llum artificial si volem veure alguna cosa a l’interior.

La longitud de la cova és de 18 mts. per 2 o 3 metres d’ample i 2,5 m d’alçada, fet que ens obliga,  en alguns trams cal ajupir el cap. Va ser excavada pel Pare Cristòfol Veny el 1945, però ja es tenia constància d’ella en el segle XVII.. S’hi van trobar dues fases d’enterrament. La primera es va localitzar a la cambra final (la més petita), i corresponia a l’Edat del Bronze. La segona, que consistia en restes d’inhumacions en calç, es va trobar en la part central de la cova i corresponia a l’Edat del Ferro. Actualment les restes que es van descobrir estan exposats al Museu del Santuari de Lluc i al Museu de Mallorca. En poc temps la podem recórrer sencera i haurem d’anar amb certa precaució perquè el terreny sol estar relliscós, Així i tot és una gruta que encantarà als més petits.

Interior de la cova dels Morts. (Foto: Turisme Petit)
Entrada de la cova dels Morts. (Foto: Turisme Petit)

De retorn a Lluc

Tornem al camí per seguir la nostra excursió. Ara hem de pujar una mica i passar alguns revolts fins a arribar a la carretera, per agafar un altre camí que ens queda a uns 50 metres més endavant. És un moment una mica delicat, però podem anar pel voral dret en fila índia i no arribareu  a tocar la carretera, En uns 5 minuts, o menys, ens plantem davant d’una barrera que dona accés a un camí ample que baixa per l’antic camí anomenat Camí Vell de Pollença a Lluc.

Ara resta un passeig molt agradable per un camí molt segur que va en lleugera baixada. El seguim i ens conduirà de tornada al camp de futbol on comença i finalitza  aquest espectacular recorregut circular.

Camí de retorn a Lluc. (Foto: Turisme Petit)

Descobreix més excursions com aquesta a Turisme Petit

www.turismepetit.com

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt