Ara llegint
Apareixen pintades vandàliques a la base de la Torre de Cap Andritxol

Apareixen pintades vandàliques a la base de la Torre de Cap Andritxol

Pintades vandàliques contra la Torre de Cap Andritxol Uns desconeguts han realitzat pintades vandàliques en els darrers dies en la torre de defensa de Cap Andritxol, situada a veïnat de Camp de Mar, per raons desconegudes. Aquesta estructura defensiva datada a final del segle XVI està catalogada com a Bé d'Interès Cultural (BIC) en la categoria de monument. Està ubicada al límit del municipi de Calvià amb Andratx. Les pintades han estat realitzades en la part baixa just sota el portal elevat. És el primer que els visitants veuen en arribar a la torre. La denúncia va ser efectuada per un dels guies integrats en l'Associació de Guies de Muntanya de les Illes Balears (AGMIB). Aquest va descobrir els fets en el decurs d'una de les seves activitats. És tracta d’un lloc molt popular entre residents i visitants per la seva bellesa i extraordinària panoràmica Situada entre Camp de Mar i Cala Fornells, en la zona sud-est de la Serra de Tramuntana, la torre se situa sobre una talaia rocosa a uns 180 metres sobre el nivell de la mar. Tot l'entorn de la torre es conserva en estat natural, amb predomini de pinedes i vegetació arbustiva com a llentiscle i margalló. Les característiques de la torre És una torre de defensa cilíndrica, amb una cambra principal i una terrassa superior que ha estat objecte de diverses modificacions. La darrera important data del 2002. Té planta circular, amb un diàmetre aproximat de 6,7 metres. La paret de la torre és de maçoneria en verd, que presenta reposicions de morter de diferents moments històrics, alguns de l'última restauració. L'accés a la torre es feia a través d'un portal de llinda, situat a uns quatre metres sobre el nivell del sòl, delimitat per peces de pedra arenisca. No es conserven restes de l'antiga escala d'accés a la torre. A pocs metres de la torre estan les restes del que degueren ser les barraques dels torrers, avui en dia molt modificades i gairebé en estat ruïnós. D'altra banda, també cal destacar que el camí d'accés esta inclòs en el catàleg de camins del terme d'Andratx amb el número 18 (camí de Sa torre de Cap Andritxol) elaborat pel Consell de Mallorca. Es tracta d'un camí de ferradura sustentat per marges i amb el ferm de pedres, que ha estat seccionat parcialment per una pista forestal. Aquesta acció vandàlica s'uneix a altres en la mateixa zona. La Torre de Cala En Basset, ubicada entre Sant Elm i La Trapa, ha estat objecte de repetides i absurdes pintades que –ara com ara- no han estat objecte de restauració ni neteja.

Uns desconeguts han realitzat pintades vandàliques en els darrers dies en la torre de defensa de Cap Andritxol, situada a veïnat de Camp de Mar, per raons desconegudes. Aquesta estructura defensiva datada a final del segle XVI està catalogada com a Bé d’Interès Cultural (BIC) en la categoria de monument. Està ubicada al límit del municipi de Calvià amb Andratx. Les pintades han estat realitzades en la part baixa just sota el portal elevat.  És el primer que els visitants veuen en arribar a la torre.

La denúncia va ser efectuada per un dels guies integrats en l’Associació de Guies de Muntanya de les Illes Balears (AGMIB). Aquest va descobrir els fets en el decurs d’una de les seves activitats. És tracta d’un lloc molt popular entre residents i visitants per la seva bellesa i extraordinària panoràmica

Situada entre Camp de Mar i Cala Fornells, en la zona sud-est de la Serra de Tramuntana, la torre se situa sobre una talaia rocosa a uns 180 metres sobre el nivell de la mar. Tot l’entorn de la torre es conserva en estat natural, amb predomini de pinedes i vegetació arbustiva com a llentiscle i margalló.

Les característiques de la torre

És una torre de defensa cilíndrica, amb una cambra principal i una terrassa superior que ha estat objecte de diverses modificacions. La darrera important data del 2002. Té planta circular, amb un diàmetre aproximat de 6,7 metres. La paret de la torre és de maçoneria en verd, que presenta reposicions de morter de diferents moments històrics, alguns de l’última restauració. L’accés a la torre es feia a través d’un portal de llinda, situat a uns quatre metres sobre el nivell del sòl, delimitat per peces de pedra arenisca. No es conserven restes de l’antiga escala d’accés a la torre.

A pocs metres de la torre estan les restes del que degueren ser les barraques dels torrers, avui en dia molt modificades i gairebé en estat ruïnós.

D’altra banda, també cal destacar que el camí d’accés esta  inclòs en el catàleg de camins del terme d’Andratx amb el número 18 (camí de Sa torre de Cap Andritxol) elaborat pel Consell de Mallorca. Es tracta d’un camí de ferradura sustentat per marges i amb el ferm de pedres, que ha estat seccionat parcialment per una pista forestal.

Aquesta acció vandàlica s’uneix a altres en la mateixa zona. La Torre de Cala En Basset, ubicada entre Sant Elm i La Trapa, ha estat objecte de repetides i absurdes pintades que –ara com ara- no han estat objecte de restauració ni neteja.

Foto: Fernando

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt