Arròs bombeta nou aliment incorporat al catàleg d’aliments tradicionals de les Illes Balears
Les persones que cultivaren la terra i l’aigua. I ja en el segle XXI es reconeix com un nou aliment tradicional. I ens duu a tantes dècades abans, quan els repadrins cultivaven la terra, ses Marjals properes a s’Albufera, dins fang i aigua. Abans d’arribar a taula, l’arròs fa un llarg recorregut. A casa és una tradició viva. I ho agraïm a les padrines, a les mares, que al plat d’arròs hi hagi arròs pobler, “arròs bombeta”, això sí amb les carns que tenen la força del quilòmetre zero, carn de caça, faraona, pollastre de camp, costelleta de porc, amb la carxofa de l’amic Toni, i amb les espècies que hem tastat com les de Crespí, Mut Llabrés i darrerament en Butxí… el toc de l’arròs que cadascú personalitza. Les espècies són bàsiques per a trobar el punt màgic a l’aroma, el gust de l’arròs. L’”arròs bombeta”, que els repadrins cultivaren a s’Albufera, en remull dins l’aigua.
A casa, durant el confinament experimentàrem i gaudírem de l’arròs bombeta dels nostres veïns, Joan Serra i Margalida Serra, arròs. Es Grif, i més enllà de casa, arròs Sa Marjal, amb Lina Siquier de Can Quens, i gràcies a amics pagesos tastem altres arrossos com de Can Cataló i darrerament d’Antoni Pelut. Els germans Campets, amb el seu arròs bombeta i l’arròs integral. I els joves Miquel Pol, Joan Jordi Tauler, i un dels nets de l’amo en Joan Bea, cercant aquella llavor iniciàtica de l’arròs que forma part del passat pobler.
I aquest novembre de 2021, el passat 23, la comissió d’aliments tradicionals de les Illes Balears, òrgan adscrit a la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació va aprovar la inclusió de l’arròs bombeta, com a nou aliment al catàleg d’aliments tradicionals.
El cultiu de l'”arròs bombeta” es pot situar a sa Marjal, terra situada els municipis de Sa Pobla i Muro.
A la reunió hi participaren a més de la consellera d’agricultura, pesca i alimentació Mae de la Concha, la directora general de Polítiques per a la Sobirania, Paula Valero així com caps de servei de l’Institut de Qualitat Agroalimentària i d’Agricultura, representants dels Consells insulars, representació de l’Ajuntament de Sa Pobla, amb el regidor de medi rural i seguretat ciutadana, Sebastià Franch.
Segons les dades fetes públiques des de la mateixa Conselleria d’Agricultura, en l’actualitat entre Muro i Sa Pobla hi ha dos operadors que comercialitzen “arròs bombeta”, hi ha sembrades unes 30,48 hectàrees, 28,7 de les quals a Sa Pobla. Hi ha 13 productors, 12 dels quals a Sa Pobla i un a Muro amb una producció d’unes 79 tones.
El procés de sembra de l’arròs bombeta és a partir de principis d’abril fins a la primera quinzena de maig. Es recol·lecta el mes de setembre i el procés següent és trilla, assecatge, neteja del gra, condicionament i envasament.
Recopilant les dades aportades des del Govern de les Illes, el quaranta per cent de la producció d’arròs es comercialitza a l’engròs, sobretot a l’hostaleria i l’altra meitat al detall o a través de la venda directa al consumidor final. La producció d’arrossars és molt variable i oscil·la entre els 300 i els 1000 quilos/quartó. El preu de venda de l’”arròs bombeta” al públic és superior a altres varietats i oscil·la entre 4,4 i 5,5 € el quilo.
L’”arròs bombeta” a la nostra illa comença a principis del segle passat a s’Albufera, a aquesta zona humida ubicada als municipis de Sa pobla i Muro. Fou important aquest cultiu, ja que s’hi arribaren a dedicar 1774 hectàrees, a 1900 es cultivaven 1800 quartons d’arròs, a 1955 només 140 quartons.
A Sa Pobla, enguany han celebrat la sisena edició de la “Fira de l’arròs pobler i de Sa Marjal”. I dins el marc de la divulgació de l’arròs, Sa Congregació va acollir la xerrada…, amb Tonina Crespí, i les joves Andrea Cardona de CERAI, i Aina Socias de l’associació de varietats locals. Mostraren el vídeo que s’ha pogut veure durant la fira i publicat a xarxes, per així fer-ne promoció del producte, amb les veus de joves agricultores i agricultors que han triat el repte del cultiu de l’arròs, recuperar les varietats cultivades per generacions passades. Parlaren de la sostenibilitat al plat, de la producció el més ambientalment sostenible, cuidant a les persones i els espais rurals vius, que són alguns dels objectius de CERAI aquest centre d’estudis rural i d’agricultura internacional, defensant un món rural viu, i valorar la pagesia.
La fira de l’arròs pobler i de Sa Marjal, organitzada a instàncies de l’ajuntament de Sa Pobla, ajuda a divulgar i promocionar l’arròs que és un tret distintiu del municipi. A més, uns 17 establiments durant la fira proposaven els seus menús i plats al cicle “Menjar bé”, i molts d’ells amb l’arròs com a ingredient estrella.
Falta camí fins a aconseguir que l’”arròs bombeta” estigui a cada casa, a cada restaurant, a cada hotel. L’economia circular potser n’és el futur més immediat. I per Sa Pobla pot ser una porta oberta cap a l’agricultura del futur, en què el turisme i la gastronomia en siguin vertaders suports i es treballi per la seva comercialització i distribució. Farà falta el suport de l’Administració i del sector empresarial agrícola, perquè l’”arròs bombeta” sigui més que una marca, i estigui als plats d’illencs i visitants, més enllà de sa Pobla i Muro.