Ara llegint
El Cap de Bou de Talapí (i II)

El Cap de Bou de Talapí (i II)

De l’estilitzada obra escultòrica del Bou de Talapi i de tots els elements que la configuren, en fa una detallada descripció l’autor del llibre que a tal figura dedica el seu estudi, Josep Obrador Cladera, que comença per dir que «El pròtom del Vilar de Talapi, a sa Pobla, Mallorca, és una escultura singular d’excepcional bellesa i de modestes dimensions (39 cm). Realitzat en bronze i datat entre els segles IV-II aC, representa una bella testa de brau que simbolitza el déu Toro. El cap de bou corona un suport en forma de coll, gràcilment corbat  o banya ondulada que s’aprima lleugerament a mesura que s’alça i comença a baix amb un disc rivetejat, que el circumda, reforçant la peça, obrada per fixar-se en un element vertical o mur i així exhibir-se i facilitar ser ‘venerat o idolatrat’. Com a acroterion (‘mascaró de proa’), el pròtom de Toro coronava una perxa horitzontal que obri camí a la nau.»

Es tracta d’una imatge en bronze d’una estètica transcendent. L’excel·lent escultura ens mostra la cara allargada i estilitzada de l’animal, rematada a cada extrem amb una corbada banya amb aires de flama, obertes cap a l’exterior del cap. La banya dreta és afilada i punxeguda, a la banya esquerra, li manca l’acabatall de l’agulla, fineix sobtadament, a uns centímetres de culminar l’obra amb un tall que al bell mig porta una ànima feta aposta per encaixar-hi un altre peça que la culminaria i que, sens dubte, com era el costum, seria la figura en bronze amb una au o una coloma muntada en una fíbula fosa separadament, i que s’enganxaria i se subjectaria d’una manera fixa, graciosa, i que podria ser canviada. L’au és l’emblema oriental de la deessa femenina de la fertilitat, Tanit, segons coincideixen autors diversos en el document El Toro i la Mediterrània que es pot consultar al Centre de Cultura Sa Nostra a Palma. Tanit, unida al significat del toro, reforça el simbolisme de la fecunditat i de la regeneració. El cap de bou de Talapi seria, també, una mostra de l’associació del culte taurí amb el de la Deessa-Mare, una unió per renovar el cicle de la vida a la Mediterrània. Pertany a la mateixa concepció religiosa que les banyes trobades a tants d’altres indrets, en concret, a la banya trobada a Son Corró de Costitx.

El cap d bou de Talapi al catàleg de l’Exposició Universal de Sevilla de 1992

Pel que fa al procés de creació de l’escultura, el bronze es va fondre la cera perduda i l’asta o suport té una ànima, a partir dels nou centímetres del disc endins que li proporciona la consistència  apropiada pel pes desitjat. El cap de bou, es va fondre en cinc parts ben diferenciades, que després se soldaren entre elles constituint la imatge del cap de bou de Talapi, si hi incloem la fíbula que acompanyaria la banya esquerra per la singularitat que representa i encara que no s’ha trobat.

Després de fer una detallada descripció de tots i cada un dels elements destacats del pròtom del Vilar de Talapi, Josep Obrador, exposa la seva pròpia conclusió sobre la peça escultòrica, dient: «El cap de bou de Talapi és una formosa imatge estilitzada en bronze d’un vadell ideal i d’una exquisida factura, feta com a mascaró de proa d’una nau i, a terra, per ser exposada al culte que es retia al déu Toro. Ho demostra el suport allargat del brau, que es corba i es remata amb la testa. A la part inferior s’aplana formant una placa circular reforçada per tal de subjectar-se a un mur.

El cap de bou de Talapi posseeix l’essència de l’art aconseguit. La seva presència desperta l’art noble de la força vital. És l’aurora de les llavors que neixen com el blat tendre en l’espiga. Junta totes les qualitats de la força noble que tradueix en bellesa escultural. Guarda de la fortalesa la bellesa ondulada de la flama.

Visions del pròtom del Vilar de Talapi. Dibuix de Joan Guerra

El pròtom del Vilar de Talapi sorprèn  pel seu simbolisme, sorprèn per la suspensió i per la geometria de les ondulacions lineals que suggereixen la fortalesa de la natura del brau, que és bell, ferm, fort i bàsic. Encarna la força i l’instint que conjuga amb la vida i el destí.

El cap de Bou de Talapi és, avui dia, la peça més antiga, més original, més representativa i que més enllaça amb la història de sa Pobla i amb les cultures primigènies del món. És la peça cabdal del nostre valuós patrimoni artístic i cultural.

   El cap de bou de Talapi també és una obra emigrada de sa Pobla i que està en exposició permanent al Museu de Mallorca, on figura entre les peces destacades.»

Protagonisme del cap de bou de Talapi

   Com acabem de dir, el cap de Bou de Talapi, és una de les peces destacades del Museu de Mallorca, però, també, ha protagonitzat, amb la seva presència, alguns esdeveniments prou importants, com, per exemple:

   -L’any 1986 fou portada de la Revista d’Arqueològica, de caràcter nacional, al número especial dedicat a la prehistòria de Mallorca.

    -L’any 1988 se celebrà a Mallorca el XV Congrés Mundial de Buiatria i els congressistes foren obsequiats amb una reproducció de gran qualitat del pròtom de bou del Vilar de Talapi, quedant gratament sorpresos per la tècnica, bellesa i perfecció de l’obra.

     -L’any 1992 el cap de bou de Talapi original, s’exhibí a l’Exposició Universal de Sevilla, en el pavelló de les Illes Balears, com una de les millors obres del nostre patrimoni artístic i cultural.

El cap de bou de Talapi vist des de el darrera

Festa del Bou de Talapi

   Des de l’any 1917, per iniciativa d’un grup de joves activistes culturals de sa Pobla, el mes de juliol i en el marc de les festes de Santa Margalida i Sant Jaume se celebra la «Festa del Cap de Bou de Talapi», que durant la diada congrega a un gran nombre de participants en els diferents actes lúdics i culturals que es programen per tal de donar a conèixer i valorar aquesta peça arqueològica cabdal del valuós patrimoni artístic i cultural de sa Pobla.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt