Ara llegint
La fundació “ACA” i la seva profitosa trajectòria

La fundació “ACA” i la seva profitosa trajectòria

La mort sobtada de Jordi Soler Cuart, el passat 22 de febrer, coincidint amb el tercer aniversari del traspàs de Toni Caimari Alomar, ens transporta a recordar el naixement i trajectòria d’una institució cultural, nascuda a sa Pobla, que al llarg de més de quaranta anys, ha desenvolupat i segueix desenvolupant una tasca realment abundosa i profitosa, digna detenir en compta. Antoni Caimari Alomar (Sa Pobla 1943-2023) va ser l’impulsor de la idea i president de la fundació ACA, i Jordi Soler (Sa Pobla 1942-2024), va ser el primer secretari de l’esmentada entitat.

Caimari amb el piano Bösendorfer imperial, eina indispensable per a la composició de la seva obra (foto Joan Llabrés)

Centrant-nos en els seus quaranta-sis anys d’història, cal recordar que ACA “Àrea de Creació Acústica” va néixer l’any 1978, “amb la clara i convincent idea d’endinsar-se profundament en la sensibilitat de la joventut poblera, transmetent-li la llavor cap a l’amor per la nostra llengua i cultura, desenvolupant una labor d’aproximació a la immensa riquesa de la miscelània de les diferents expressions artístiques: música, literatura, pintura, cinema, naturalesa; és a dir, de les arts, en tota l’extensió de la paraula”. Així es manifestava en el seu moment Antoni Gost “Curro”, poeta i cronista de la Fundació. Uns objectius que s’han aconseguit amb escreix al llarg d’aquests anys de vida.
Tot va començar a finals de gener de 1978, arran que el músic i compositor Antoni Caimari Alomar enregistrés al piano, en la sala d’actes de la Banca March a Palma, el cicle de les 17 “Tendències”, obra important de la seva producció musical. Aquestes obres pianístiques van inspirar al compositor la necessitat vital de crear la “Fundació Musical ACA”. Mentre es va gestant el projecte, juntament amb els seus amics, els poetes Antoni Gost i Jordi Soler, continuen impulsant nombroses activitats artístiques a través de la delegació a sa Pobla de la OCB, consolidant els inicis i el futur d’ACA. A l’any següent constitueixen el segell discogràfic “UM/Unió de Músics” i editen el primer vinil “Stereo A-1 Caimari, obres per a piano”, amb portada de l’artista i amic pobler, Tano Pomar, autor també de l’anagrama del segell discogràfic, un Orfeu tocant la lira.

Un dels reconeixements que Toni Caimari va rebre per la seva trajectòria artística.i cultural (foto L. Hervalejo)

Peça o instrument fonamental per a l’activitat musical de la Fundació era el piano; un Bössendorfer Imperial -gran cua-, aportació personal de la família Caimari-Caldés, amb el qual s’inicia el cicle de recitals en el Casal de Can Planes, de propietat municipal. En el mateix espai de Can Planes neix, un any després, el “I Encontre Internacional de Compositors”, que al llarg de les seves quaranta ininterrompudes edicions, ha comptat amb la presència dels millors compositors contemporanis de talla internacional. El segon “Encontre” es va celebrar l’any 1981 en el Teatre Principal de Palma.
L’any 1982 ACA trasllada provisionalment la seva seu al carrer Son Bielí de Búger, en el domicili particular del membre del patronat i amic de Caimari Jordi Soler, gràcies al qual ACA va poder desenvolupar les seves activitats durant uns anys que van ser essencials per a consolidar la Fundació, fins a la seva legalització a través d’escriptura notarial i l’aprovació per part de la Conselleria de Cultura i Educació del govern de les Illes Balears, l’any 1985.

Vetllada poètica a Son Bialí. D’esquerra dreta; Jordi Soler, M. A Velasco, Isabel Escuero, Toni Caimari, Agustín García i Antoni Gost.

El 14 de novembre de 1987 -aniversari del fundador Antonio Caimari, va ser col·locada la primera pedra de la sala del piano en els terrenys de Son Bielí, que seria inaugurada el 29 de juny de l’any següent, en el marc de les festes patronals de Búger, Sant Pere. El mateix any 1988, surt a la llum el primer disc dels Encontres de Compositors, “Benet Casablancas” amb els intèrprets: Euler Quartet, Josep Colom, Jordi Cordina, Xavier Joaquín, Carles Santos, Grup Bartok, Alberto Nieto, G.I.C.; treball que va ser premiat pel Ministeri de Cultura amb el “Premi Nacional per a empreses fonogràfiques a la Fundació ACA per l’obra més destacada i per la seva contribució a la difusió de l’obra del compositor espanyol actual”.
Creixen les infraestructures de Son Bielí amb la construcció de l’àrea del Patronat, cuina i menjador, cel·les i serveis. Durant tota la dècada de 1990, la Fundació pren noves iniciatives i organitza nombroses activitats culturals, com la creació del “Premi Internacional de Composició Orquestra Simfònica de les Balears. Ciutat de Palma”; “Encontre de Cineastes”; “Les Músiques de Miró” en la Fundació Pilar i Joan Miró; “Concert de Tardor” en l’oratori de Crestatx de sa Pobla; el “Simpòsium i Jornades Internacionals de l’Orgue Històric de les Balears”; i les denominades “Nits Bielenques”, que es van estrenar el 1983 amb un homenatge al músic John Cage, i que en les nombroses edicions celebrades posteriorment van ser dedicades al record i homenatge de compositors mallorquins com Capllonch, Torrandell, Tortell, Martorell, Lliteras, Aulí i altres.
Entre 1995 i 2012 es creen les noves àrees: Imatge; Centre de Recerca i Documentació Històrica-musical; l’Aula Poètica; Traditio Arts; Encontres; Amics de l’Orgue; i Art Arts, que engloba naturalesa i gastronomia. Alhora s’adquireixen nous terrenys destinats a l’ampliació i millora de la seu de Son Bielí. Així mateix, s’institueix l’atorgament de distincions i reconeixements a persones o entitats del món de l’art, la cultura o la gastronomia tradicional autòctona, a través del reconeixement “14 de novembre”, entre els quals es troben personalitats com Alexandre Ballester, Tano Pomar, Antoni Gost, Joan Moll, Jaume Pallicer, mossèn Parets i altres.

Publicacions


En el capítol d’edicions, ACA ha editat més de 130 compact discs, entre els quals destaquen la col·lecció de compositors de la Mediterrània. A més de les quinze edicions del Solstici d’estiu de Joves Poetes de la Mediterrània; dotze edicions de Veu de Poeta; disset edicions de Trobada de documentalistes i organistes; diferents reconeixements a la cuina autòctona… A més d’incomptables col·laboracions amb múltiples col·lectius que sempre han trobat en la Fundació un espai obert a la creació i gravació.

Distincions

El pianista Joan Moll va rebre el I Reconeixement 14 de Novembre per la seva tasca amb la Fundació Musical Aca, el 2018.

Entre altres distincions i reconeixements a la seva labor cultural, al llarg dels seus quaranta-sis anys d’existència, la Fundació ACA i el seu fundador Antoni Caimari han rebut: Medalla d’Or del Consell de Mallorca (any 2005), Premi OCB Inca -VII Premi Pare Colom T.O.R. (any 2007)-, Premi 31 de desembre de l’OCB, el premi Francesc de Borja Moll. Escut d’Or de la vila sa Pobla (any 2009), Escut d’Or de la vila de Búger (any 2012).

*En un proper reportatge comentarem la nova etapa que va emprendre la Fundació ACA, després de la mort d’Antoni Caimari.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt