Ara llegint
La vella afició per les curses de cavalls a sa Pobla

La vella afició per les curses de cavalls a sa Pobla

A sa Pobla, en la memòria dels més vells, i no tan vells, resten les animades i concorregudes carreres de cavalls que inevitablement, igual que els toros i les carreres pedestres i ciclistes, constituïen un dels plats forts dels festejos estivals de la localitat, des de principis del passat segle XX.

Pel que es desprèn d’un documentat reportatge publicat en el número 68 de la revista local Sa Plaça (juliol-agost ’98) elaborat conjuntament per Nofre Pons, Pere Perelló i Joan Llabrés, sabem que “La primera notícia que tenim del trot a sa Pobla està datada l’any 1902 en el programa de les festes de Sant Jaume, anunciant unes “carreres per a cavalleries”, sense concretar res més. L’espectacle eqüestre constava de cinc carreres; la cinquena era d’accés lliure per a tots els cavalls de Mallorca. El primer premi era de 20 pessetes i una cadena. En l’anunci de l’acte no figuren més dades; ni tan sols l’escenari on havia de celebrar-se l’esdeveniment, segurament un improvisat hipòdrom en un descampat dels afores del poble.

Continua comentant el reportatge que en la premsa escrita, concretament el diari El Dia, es comentava que l’any 1909, en una carrera que es va celebrar a Binissalem van participar els cavalls Petit i Menut, aquest últim de sa Pobla. L’esmentat Menut comptava llavors amb gran quantitat de seguidors. En la mateixa crònica pot llegir-se que el dia 18 d’abril d’aquell mateix any, coincidint amb la festa del Pancaritat de Crestatx, s’anunciava una carrera de bicicletes per a les tres de la tarda, partint de Son Sabater, amb meta d’arribada a Sa Teulera, que estava situada a la carretera Inca-Alcúdia, prop de l’encreuament que unia Búger amb Campanet.

Foto artística d’una cursa de cavalls Joan Llabrés

Repassant el programa de les festes de Sant Jaume de 1910, ens adonem que l’afició que despertaven entre els poblers les carreres de cavalls les convertien en un altre dels espectacles més esperats de les seves festes estivals. L’anunciat de les carreres que es van celebrar aquell any ho deixa molt clar:

 “Dia 24, a les 5 de la tarda: En el nou hipòdrom construït expressament tindran lloc grans carreres de resistència i velocitat, gratis per a tots els espectadors, en la forma següent: 1a carrera per a homes, 6 voltes, 4800 metres. 1r Premi 20 pessetes, 2n premi 15 pessetes, 3r. Premi 10 pessetes. 2a carrera per a cavalls i egües a tota velocitat. Una volta premi 10 pessetes.

Cavalls i egües amb carretó al trot: Primera carrera. De Poblenses, 4 voltes a 3200 metres. Un premi de 10 pessetes. 2a Carrera de poblenses. 5 voltes a 4000 metres. Un premi de 15 pessetes. 3a Carrera de poblenses, 5 voltes a 4000 metres. Un premi de 20 pessetes. 4a Carrera de poblenses, 5 voltes a 4000 metres. Un premi de 25 pessetes. Aquestes carreres seran organitzades per la Comissió en vista als sol·licitants que hi hagués. 5a Carrera. 6 voltes a 4800 metros sense premi en metàl·lic. En aquesta carrera prendran part les magnífiques i belles Egües del Sr. Pedro Serra (a) Corró, del Sr. Juan Comas (a) Pelut, i del Sr. Pedro Grau de Son Ferragut, així com quantes altres Egües i Cavalls del poble, o de fora, es presentessin. Al vencedor d’aquesta carrera se li expedirà per la Comissió un diploma d’honor. 6a Carrera. Lliure per a tots els Cavalls i Egües que es presentin, 6 voltes a 4800 metres. Un premi de 50 pessetes.”

Si ens fixem en les distàncies de cada carrera i la dividim pel nombre de voltes a l’hipòdrom de Son Ferragut, inaugurat aquell mateix dia, sabem fàcilment que la corda d’aquell, era de 800 metres lineals.

El dia 25 de juliol del mateix any 1910, festivitat de Sant Jaume, al matí es van celebrar carreres d’homes i cavalls i les tradicionals carreres de joies, amb un gall i dues pessetes com a premi per al guanyador entre els poblers, i un gall i quatre pessetes per a la carrera lliure, entre poblers i forans.

Però a la tarda no van faltar les carreres de cavalls, amb uns premis tan peculiars, com unes ferradures per al guanyador de la carrera de mules, un capçal per a la de poltres de més d’un any, i una cadena per a la de cavalls i egües.

La crònica de la revista Sa Marjal de dia 25 de juliol de 1922, ens descriu els resultats i premis d’una carrera de cavalls, i al mateix temps ens permet saber els qui eren els propietaris dels cavalls o guanyadors; (…) “Les carreres de cavalls són molt notables i guanyen els premis els següents: Cavalls petits, el de Jaume ‘Espicier’, 75 pessetes i el de Rafel ‘Simó’ 30 pessetes; muls, el de Joan ‘Xarrino’, 75 pessetes i el de Bartomeu ‘Panxa’, 30 pessetes. Cavalls poblers amb cabriolé; l’egua d’Agustí ‘Foradí’, 125 pessetes, i el cavall ‘den Virolla’ 50 pessetes; el cavall de Jaume ‘Neca’ 200 pessetes. I el de Joan Pastor 100 pessetes. Tots els que han guanyat premi són poblers, excepte l’últim que és de Binissalem.”

El cavall pobler Amilcar, guanyador del Gran Premi Nacional l’any 1935

Dos ‘Grans Premis’

Segons la revista hípica Infotrot Balears, especialitzada en trot, l’any 1935, el cavall pobler “Amílcar”, d’origen Lermoise – Olga, conduït per A. Femenías va guanyar la segona edició del Gran Premi Nacional, en un recorregut de 2.500 metres i a una velocitat de 1.38.0. Un temps rècord que es va mantenir fins que el Gran Premi de 1946, li ho arrabassés el cavall Martel amb un temps de 1.36.1.

Gairebé dues dècades després, en 1954, un altre cavall pobler batejat “Usar” d’origen Rang-Mai – Jaca, conduït per J. Mir, segons la mateixa revista, va aconseguir el preuat entorxat., o sia el Gran Premi, amb una velocitat de 1.38.4.

Altres bons cavalls

Altres cavalls destacats en la mateixa època van ser: ‘Damasc’, ‘Revetler’, de Gabriel Cantarellas, ‘Marius’ de Toni Cabanellas, ‘Polida’ de Miquel Crespí, ‘Romero’ de Joan Cladera, ‘Gaona’ de Joan Barceló “Barral”,’Albedrio’ de Toni Mir “Mascó”. L’any 1923, ‘Tirat’ de Mateu Serra “Tianet”, va guanyar en una carrera èpica al cavall ‘Feril’ de Jame “Neca”, ‘Revetler den Toni “Col.lecta”; Rangomai de Martí “Celià”; ‘Estrella’ de Toni Cantarellas, ‘Formentor’ de Toni Gelabert; ‘Limbert’ de Francesc Cabanellas “Col.lecta”; ‘Galant’ De Gabriel Crespí “Quequet”; ‘Serurier’ de Toni Gost “des Forn”; Sali de Pep “Batlet”; ‘Trabolina’ de Pau Serra “Barret”.

En el programa de festes de Sant Jaume de 1944, s’anuncien set carreres de cavalls bastant interessants, a l’hipòdrom de Son Corró, entre elles una al galop. Aquella carrera, la tercera del programa, comptava amb la participació del cavall ‘Màrius’, propietat de Joan “Garriga”, que manaven Biel “Cero des Forn” i Pere Bauzà; un cavall que en distàncies curtes era dels més competitius de Mallorca.

Els hipòdroms

Els hipòdroms o “voltadores” de sa Pobla, a més del de la finca de Son Ferragut, s’emplaçaven en diferents llocs dels afores de la població, alguns d’ells improvisats exclusivament per a una prova o carrera, que solien celebrar-se per les festes de Pasqua i, principalment per les de Sant Jaume. D’aquests improvisats hipòdroms es recorden els habilitats en les finques de Sa Llebra, Són Corró en l’encreuament de sa Teulera. I compten les cròniques que la distància del seu emplaçament, ni el fort sol del mes de juliol, ni la pols dels camins, eren obstacle perquè la gent acudís en massa a presenciar les animades carreres, desplaçant-se a peu, amb bicicleta o carruatge i fins venien aficionats d’altres poblacions i de Ciutat.

Contava un vell aficionat, que els cavalls de carreres de sa Pobla, participaven en les proves després d’haver llaurat tot el dia anterior i es desplaçaven als hipòdroms tirant el carro, en el que hi viatjaven el seu amo i qualque familiar o amic seu.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt