Ara llegint
“La vida en blanc i negre” exposició dedicada a Joan Cerdà de Can Bestard, entre Pollença i Alcúdia

“La vida en blanc i negre” exposició dedicada a Joan Cerdà de Can Bestard, entre Pollença i Alcúdia

Les escales de Can Llobera indret especial per a la presentació de l’exposició de fotografies de Joan Cerdà de Can Bestard “la vida en blanc i negre”.

Trossets de la vida quotidiana, laboral, festiva, de la petita història de cada dia, de tot un poble, Pollença. Aquell nin que tornà adult i que ensenyà l’ofici a les seves filles. El llegat roman més enllà de la vida.

Així Maria, Cristina i Margalida juntes i gràcies a l’Arxiu Bestard Cerdà mostren un trosset de son pare, a través de l’ull de la seva càmera.

Fins dia 20 de gener Can Llobera serà la finestra que mira cap al passat gràcies a la fotografia de Joan Cerdà, que seguí a mestre Guillem Bestard i que tal com escriu Maria Cerdà “En aquesta mostra ens hem centrat en una època molt concreta: els anys 1950. Era el moment en què els joves començaven a despistar, la societat va evolucionant, la indústria, juntament amb el turisme, comença a ser important en el nostre poble; la gent té ganes de festa, de canvis. Encara són pocs els que han entrat en el món del turisme i el poble viu els seus costums”.

La importància de l’Arxiu Bestard-Cerdà rau en el retrat de les èpoques del segle XX i dels seus canvis. Així Maria Cerdà ho expressa: “”amb aquestes fotografies podem seguir la història del nostre poble durant el segle XX. Hem volgut tractar aquestes fotografies com si fossin un document social atès que aquestes imatges ens expliquen moltes coses.

Des de les institucions dedicar temps, persones i pressupost a aquests documents és de vital importància. Maria Cerdà conclou “és d’extrema importància preservar, conservar i estudiar els fons fotogràfics per tal de poder obtenir informació significativa, informació que ens ajuda a entendre el nostre passat, la nostra història, i per tant el nostre present”.

Moment posterior a la presentació. (Foto: Margallida Socias)

Joan Cerdà començà de ben jove la seva relació amb el món de la fotografia, al cap de 17 anys s’inicia com a ajudant a Can Bestard. La seva filla Maria així ho recull “la seva feina consistia a preparar els líquids per revelar, netejar les planxes, anar d’ajudant amb l’amo en Josep, transportar les càmeres i els trípodes per cobrir els encàrrecs que tenien fora de l’estudi”…

Durant el servei militar es va incorporar a la secció de fotografia, a la basa aèria del Port de Pollença. “Solien fer fotos aèries per la zona nord de Mallorca, això fou una oportunitat per llicenciar-se amb una professió”.

Des de Can Bestard ja li havien manifestat que allà hi tindria feina. I així, escriu la seva filla Maria, “fou com començà a ser l’empleat de confiança”. I quan morí Josep Bestard, a l’estiu de 1954, el seu pare Guillem, que vivia a Anglaterra, tornà a Pollença. Joan Cerdà arrendar el local i es convertí el negoci en “Joan Cerdà-Casa Bestard”.

Part de l’exposisició. (Foto: Margalida Socías)

Els documents fotogràfics de Joan Cerdà-Casa Bestard romanen a la selecció de l’exposició que hi trobem a Can Llobera.

A 1960 Joan Cerdà es casa amb Catalina Llompart i tenen tres filles.

A finals dels 50 i als 60 viatja a fires com a la primera edició de Sonimac, a Barcelona, a Bèlgica, convidat per la casa Agfa, Philip Newman i l’Ajuntament de Pollença el contracten com a fotògraf oficial del Festival de Música durant més de vint anys de 1962-1982. També fou fotògraf oficial dels actes que es feien a Formentor fins als anys 80.

A l’escrit de presentació d el’exposició de Can Llobera la seva filla Maria Cerdà recorda que ”a 1982 obrí una botiga a Alcúdia, juntament amb les seves filles, les quals han seguit el negoci fins a l’any 2000. Més endavant, l’any 2006, es tacarà la botiga de Pollença. S’acaba la CASA BESTARD. A 2017 morí Joan Cerdà.

Els reportatges socials, paisatgístics, històrics, festius, de fets extraordinaris són el llegat de Joan Cerdà-Casa Bestard.

Una selecció d’aquestes fotografies que recullen la microhistòria de Pollença, d’Alcúdia, del Nord de Mallorca es pot visitar a Can Llobera a Pollença fins dia 20 de gener de 2024.

Amb emoció i alegria pel municipi de Pollença, per persones que varen viure de prop de la tasca de Joan Cerdà-Casta Bestard, però sobretot per les seves tres filles, roman per a vosaltres a Can Llobera de Pollença aquest tast fotogràfic amb gust al segle XX: Joan Cerdà “de Can Bestard” La vida en blanc i negre.

Els familiars de l’artista. (Foto: Margalida Socías)

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt