Ara llegint
Retrat del Sóller el segle XIX de la mà de Mn. Rullan i Mir

Retrat del Sóller el segle XIX de la mà de Mn. Rullan i Mir

Poques vegades podem comptar amb edicions tan especials com la que El Gall Editor ens regala amb l’edició de “El batec d’un poble. La vida al Sóller del s. XIX sota la visió de Mn. Rullan i Mir” a cura d’Antoni Quetglas i Joan Carles Simó; una edició que permet a tot aquell que gosi fruir de la seva lectura d’un viatge a través del temps per situar-nos en ple segle XIX en una ciutat efervescent –com ho fou el Sóller d’aquella època- de la mà d’una personalitat cultivada i de la mirada minuciosa de Mossèn Josep Rullan i Mir.

Abans d’entrar en els detalls propis d’aquesta edició convé fer un petit incís en els dos erudits sollerics que han tengut cura de la seva edició: d’una banda, Antoni Quetglas Cifre, historiador i arxiver municipal així com autor de més d’una vintena de llibres dedicats a esbrinar algunes de les peculiaritats que han fet de Sóller una població única en el panorama mallorquí; i de l’altra, Joan Carles Simó Artero, llicenciat en Filologia Clàssica i Catalana a més d’especialista en l’obra de Ramon Llull i autèntic erudit en Cultura Popular a la qual ha dedicat el seu últim llibre titulat “Aires Sollerics. 50 anys de cultura popular”. Ambdós conformen el tàndem perfecte per presentar i posar al dia un text tan especial per als sollerics –i per als mallorquins en general- on es fa un acurat retrat de Sóller al llarg del segle XIX.

El carrer del Born de la col·lecció Francesc Pastor Alcover de Ca’n Mariaina. Finals de 1910 o principis del 1911

Inèdit.- Una de les peculiaritats d’aquest volum –i tal vegada la més rellevant- és que es tracta d’un text inèdit de Mossèn Rullan i Mir –que és prou conegut per la seva “Història de Sóller”- on a través d’una sèrie d’anotacions presenta una impagable miscel.lània sobre la vida de Sóller i els sollerics en un moment tan rellevant per a aquesta ciutat com fou el segle XIX i els primers anys del segle XX.

Una altra de les particularitats d’aquest volum rau en la caducitat d’alguns dels fets que s’hi exposen, ja que molts dels elements descrits fàcilment avaluables en ple segle XIX desaparegueren en arribar el nou segle –fet que es pot comprovar amb facilitat quan parla de les modes tant en el vestir com en el pentinat dels sollerics del segle XIX-; la qual cosa demostra els canvis socials, culturals i econòmics que patí la vall de Sóller sobretot a causa de la revolució industrial, el comerç i l’emigració.

El cementiri de Sóller, una de les joies més preuades a l’entorn artístic solleric. (Foto: Arxiu Ajuntament de Sóller)

Anècdotes.- Un dels grans encerts d’aquest volum –i del mestratge de Mossèn Rullan i Mir- cal situar-lo en la utilització de l’anècdota i del detall –aparentment sense importància- per atreure l’atenció del lector, per una banda, mentre que per l’altra centra el seu discurs en aspectes sociològics o etnogràfics que no fan més que enriquir la visió històrica dels fets explicats.

Llengua.- Lingüísticament, els autors d’aquesta edició han transcrit la versió original de Rullan i Mir perquè se’n pugui fer el seu estudi dins el conjunt de la història de la llengua catalana i la seva dialectologia. A causa de la seva extensió no s’ha inclòs en aquesta edició la versió prenormativa, però sí que inclou un codi que permet la seva consulta als estudiosos en la matèria. La present edició és presentada en un català actual, tot i que conté nombroses explicacions i anotacions per tal de posar a l’abast del lector modern tota una sèrie de formes genuïnes i terminologia en desús avui en dia. Tot un encert!

Com resa al peu de la foto, aquesta és una imatge de la descàrrega de taronges a Marsella. (Foto: Arxiu Ajuntament de Sóller)

L’obra es distribueix en nou apartats que van desgranant tira a tira com era el devenir quotidià dels sollerics de l’època. La minuciositat de Rullan i Mir no deixa gairebé res a l’atzar i gairebé dissecciona tots i cadascun dels elements que conformaven la vida quotidiana dels sollerics: tant si es tracta dels arbres que ornaven la plaça, dels canvis soferts en els mobiliaris de les cases o de les modes a l’hora de pentinar-se.

Els costums i les tradicions també són analitzats al detall i el que resulta curiós és poder observar com Rullan i Mir pot arribar a escandalitzar-se de certs costums novells i com és capaç de posar per escrit la seva opinió –com ho fa quan s’instal.la una plaça de toros al claustre de l’església del Convent-. Aquest fet no fa més que enriquir un text posant de manifest els canvis de certs costums i usos socials en detriment d’una religiositat que – pel fet de la seva vocació- ell considera execrables.

La diada festiva del Port de Sóller el dia de Sant Pere. (Foto: Arxiu Ajuntament de Sóller)

Però on cobra especial interès aquest llibre és en la constatació d’un canvi d’època –el pas d’una societat pagesa a una industrialitzada-: uns canvis que tenen com a conseqüència la irrupció de la industrialització de la mà de les empreses tèxtils –que provocaren un autèntic daltabaix tan social com econòmic en la societat sollerica-.

“El batec d’un poble” constitueix, per tant, una autèntica joia per a tots els amants de la sociologia i –molt especialment- per als estudiosos de la microhistòria, ja que ofereix una acurada descripció del devenir d’un poble com Sóller que s’acabà convertint en el tombant del segle XIX en tot un referent de modernitat per a la societat mallorquina. Tan sols resta agrair tant a l’editor com als autors de la present edició l’oportunitat de poder viatjar en el temps i oferir-nos la descoberta d’un text i una mentalitat –la de Mossèn Rullan i Mir- que transporten a una societat en ple procés de canvi que –sense cap mena de dubte- és la que ens ha duit al món en què avui vivim.

Una acció o t´ítol de la companyia El Gas per import de 100 pessetes. (Foto: Arxiu Ajuntament de Sóller)

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt