Corals reals i vius a l’abast de tothom
Els aquaris del segle XXI disten molt dels d’antany. En el cas de Palma Aquàrium, la seva pertinença a l’empresa Coral World International, líder mundial en la creació de parcs marins, li ha permès aconseguir una recreació tremendament fidel dels mars i dels oceans del món sencer.
Els seus 55 aquaris contenen cinc milions de litres d’aigua salada dins la qual hi habiten més de 8.000 exemplars de 700 espècies diferents, representatives de la fauna i flora del mar Mediterrani i dels oceans Índic, Atlàntic i Pacífic.
Però si alguna cosa els fa especials, a ell i als altres tres aquaris que Coral World International té a Israel, Austràlia i als Estats Units, és la seva població de corals. Tot va començar amb un projecte de rehabilitació de corals, de Coral World International, al Golf d’Eilat (Israel), que és conegut internacionalment per la gran bellesa dels seus esculls, i gràcies a això avui, tant l’empresa com els seus aquaris, s’han convertit en especialistes mundials en aquesta matèria.
Aquest prestigi mundial va fer que el 2008 la coneguda revista “Time” concedís el “Premi Home de l’Any del Medi Ambient” a Benjamin Kahn, l’actual president de Coral World International i fill del fundador del grup, l’empresari israelià Morris Kahn.
Artificials.
La complexitat del manteniment dels corals i, sobretot, de la seva reproducció, fa que molts dels animals que decoren la majoria dels aquaris nacionals i internacionals siguin artificials.
Durant molt temps els corals varen ser considerats plantes, fins que fa uns 300 anys un investigador francès va proposar declarar que els corals són animals. Al principi molts científics se’n van riure de la seva proposició, però després de realitzar noves comprovacions es van adonar que ell tenia raó.
Els corals es caracteritzen per no moure’s i per viure en colònies de milers d’animals individuals anomenats pòlips. Cada pòlip està proveït de braços verinosos de caça i d’una boca a la qual porten la presa caçada. La presa està constituïda per animals petitíssims, que neden a l’aigua i que s’anomenen plàncton. El cos dels pòlips està recobert d’un esquelet calcari, que el protegeix i que serveix de base en la qual creix el coral. La velocitat de creixement d’una colònia de corals és de només uns quants centímetres per any, de manera que una colònia d’una grandària de desenes de centímetres té una edat de desenes o fins a centenes d’anys. Quan mor una colònia de corals l’esquelet calcari que queda es converteix en la plataforma sobre la qual creix una nova colònia de corals i així, durant milers d’anys.
Els esculls de corals serveixen d’habitatge per al creixement de peixos i invertebrats que troben refugi i aliment entre el brancatge dels braços dels corals i en els nínxols de l’escull, d’aquí la seva vital importància per a altres espècies. A més a més, en molts casos actuen com a esculleres i suavitzen els efectes de les tempestes tropicals, protegint multitud de platges i fins i tot illes rocoses.
Recrear un ecosistema de tanta complexitat obliga a atendre a les diferents característiques dels animals i el seu entorn, creant un hàbitat que amb el pas del temps adquireix l’estabilitat desitjada fins a obtenir les condicions adequades per introduir finalment les espècies. És necessari un estricte treball de coordinació dels paràmetres que en ella intervenen, com la temperatura de l’aigua, el seu nivell de PH, d’oxigen i de salinitat o la il·luminació dels aquaris.
Personalització.
A banda d’això, cal tenir en compte que en cada aquari la vida flueix a distints nivells, residint alguns animals a les seves zones més profundes o abissals, altres al terme mitjà i la resta a les zones de poca profunditat. A tots ells cal alimentar-los de manera adequada, ja sigui amb un règim omnívor i dietes variades que es preparen diàriament a l’aquari amb barreges de crancs, musclos i calamars, entre d’altres, o bé amb aliments especials com el fitoplàncton o l’artèmia amb els que es nodreixen espècies com les meduses i els corals, i que es conreen dins les mateixes instal·lacions de l’aquari.
La introducció de noves espècies suposa una readaptació de l’espai per a tots els animals que coexisteixen als aquaris i la incorporació de cada nou inquilí requereix períodes de quarantena durant els quals els exemplars novells són preparats per a aquesta introducció; s’adapten a la nova alimentació que se’ls proporciona, se’ls lleva l’estrès que en algunes ocasions produeix la seva captura i transport, se’ls tracta de possibles ferides o patologies, se’ls eliminen els possibles paràsits i, finalment, se’ls ajunta amb els altres animals amb què se sap que poden conviure. Tot un art que té com a resultat una recreació exacta i fidel del món marí.
Varietat.
A Palma Aquàrium, que compta amb un programa propi de reproducció de corals, han aconseguit tot això, i gràcies a això tenen centenars de corals pertanyents a unes setanta espècies diferents, entre les quals es troben exemplars mediterranis com els corals vermells, les gorgònies i altres varietats pròpies dels mars tropicals com el xampinyó, el coral pla, el de cuir, el panell d’abella, entre molts altres. Una amalgama de colors que es deixa gronxar pel lànguid moviment de les aigües, servint a vegades d’amagatall als peixos que acompanyen la seva existència.
Així mateix, compten amb un programa de rehabilitació de corals que preveu la inclusió de corals danyats en estanys de reforç, on durant diversos mesos són sotmesos a cures especials com una il·luminació especial que accelera el seu creixement, i aliment enriquit que els proporciona l’energia necessària per rehabilitar-se i curar.
Generalment, els corals es reprodueixen de forma sexual a través de l’alliberament, per part d’aquests, de gàmets masculins i gàmetes femenines, que baix d’unes condicions climatològiques i de temperatura molt especials, són fecundats i formen unes larves que romanen cert temps surant a l’aigua fins a fixar-se a un substrat, on donen lloc a nous corals.
És un procés que resulta extremadament complex que es doni en un mitjà artificial controlat, pel que en ells allò més habitual és que les reproduccions siguin asexuals i normalment per fragmentació i per gemmació. Quelcom que Coral World International (www.coralworld.com), propietària del Palma Aquàrium, fa tan bé que ha aconseguit posicionar-se com a líder mundial en la matèria.