Ara llegint
Una experiència arqueo-educativa entre dos col·legis de Sóller

Una experiència arqueo-educativa entre dos col·legis de Sóller

Dos centres escolars de la nostra Vall -Es Puig i Sagrats Cors- de Sóller  han realitzat un engrescador projecte educatiu durant els darrers quatre anys, anomenat Aprenentatge i Servei (APS) Arqueo-Tramuntana..

Pregunta.- Per començar i poder aclarir: Què és un projecte APS?

Resposta.- Bàsicament aquesta metodologia o filosofia pedagògica es basa en el fet que l’alumnat s’impliqui solidàriament en un tema escollit per ells i que l’estudi o treball del qual afecti la societat que l’envolta, o també pot ser que sigui una necessitat real del seu entorn. A partir d’aquest plantejament comencen, docents i escolars, a treballar sobre un projecte en concret del qual primer s’han de formar (aprenen) per arribar a crear “un producte o acció” i donar resposta a la necessitat (servei). D’aquesta manera intentam que s’impliquin de forma altruista i s’enriqueixin com a persones. Amb la declaració de la Serra de Tramuntana, Patrimoni de la Humanitat, des del Consell de Mallorca i la Conselleria d’educació s’impulsà el programa APS per tal de treballar els valors de la Serra, on pràcticament tot els centres de la Vall de Sóller hi participem amb diferents projectes.

P.- En aquest context, com neix l’APS Arqueo-tramuntana? Qui en forma part?

R.- Neix de la nostra experiència prèvia en aquest programa. Formem part d’aquest projecte un grup de docents del CEIP es Puig i del CC Sagrats Cors de Sóller, ambdós centres participam activament del programa APS Serra de Tramuntana des del seus inicis. En aquest context, va sortir sobre la taula fer un projecte entre centres, amb ganes d’obrir-nos entre nosaltres i deixar de treballar de forma hermètica dins cada escola.

P.- Per què el Puig d’en Canals?

R.- La coincidència va fer que ens plantegéssim actuar en aquest indret. Feia poc que s’havien fet alguns treballs arqueològics en aquest espai, el qual es troba al costat del centre escolar d’es Puig i, a més, dins un espai municipal. Quan anàrem coneixent, a poc a poc, què amagava realment aquest turonet fou quan decidírem la necessitat de recuperar-lo, ja que es trobava en un estat molt gran d’abandó i, sobretot, ens adonàrem que una gran majoria de la població desconeixia la importància de l’esmentat indret.

Professors i mestres implicats en una reunió juntament amb l’arqueòleg Jaume Deyà. (Foto: Salvador Martínez)
Els alumnes emplenant la documentació i cercant tota la informació necessària. (Foto : Salvador Martínez)

P.- I què amaga aquest lloc?

R.- Idò resulta que fou el poblat principal d’època talaiòtica de la Vall de Sóller, és a dir, podríem considerar que va ser el “primer Sóller”. Malauradament el jaciment ha estat fortament afectat per l’antiga teulera, els marges i obres posteriors, i gran part d’ell o ja ha desaparegut o ha quedat emmascarat per les marjades existents. A més, el Museu de Sóller – Casal de Cultura exposa material arqueològic de les excavacions fetes durant els anys 50 del segle passat i ens va sorprendre moltíssim, ja que també la gran majoria de nosaltres desconeixia la seva existència. I un cop sabut tot això no ho dubtàrem i decidírem que aquesta era la nostra necessitat pel nostre servei al poble de Sóller.

P.- Quines foren les passes o etapes que vàreu fer per arribar on sou?

R.- Posant fil a l’agulla creàrem l’Arqueo-Tramuntana, agafant com a símbol un Myotragus de la cova de Muleta. En primer lloc hi havia la necessitat de formar-nos a nosaltres mateixos. Organitzàrem xerrades de prehistòria de Mallorca, visitàrem el Museu de Sóller i els jaciments arqueològics més importants de la nostra vall, tot plegat, per poder adquirir coneixements.

Durant el procés ens adonàrem com l’actual currículum escolar, pel que fa a la prehistòria de la nostra illa, necessita ser actualitzat i és extremadament breu. Posteriorment ens posàrem a transferir els coneixements a l’aula mitjançant un gran nombre de didàctiques i tallers, els quals podreu veure a l’exposició que tenim prevista durant els dies de la fira, que estava prevista per la Fira de l’any passat.

Paral·lelament a les activitats dissenyades a l’interior dels centres, teníem previst actuar al jaciment amb els escolars, netejant-lo i omplint-lo de contingut, perquè qualsevol visitant pogués conèixer la nostra història i recuperar el valor que és mereix. Per desgràcia va arribar la covid-19 i ens va truncar els plans inicials.

Una part dels alumnes dels dos centres escolars en el camp de treball. (Foto: Salvador Martínez)

P.- Això vol dir que el projecte va haver d’acabar?

R.- Tot el contrari, ens enginyàrem altres formes de treballar i, tot i la desgràcia, encara tinguérem sort. En primer lloc haguérem d’allargar un curs més el projecte -ja dúiem dos cursos a l’esquena del projecte- però per sort nostre va ocórrer que amb l’Ajuntament de Sóller poguérem sol.licitar una subvenció per restaurar, adequar i museïtzar el jaciment. Això va permetre poder fer una actuació més seriosa i, sobretot, que l’alumnat pogués participar amb l’equip d’arqueòlegs durant el treballs. El nostres escolars experimentaren durant vàries jornades què era i com era fer la feina d’arqueologia, mentre es sensibilitzaven i identificaven amb les “quatre pedres” que queden. Ara fa un mes es varen col.locar al jaciment uns panells explicatius per obrir al públic en general el jaciment i el nostre projecte.

P.- I projecte de futur… n’hi ha?

R.- Sí. Volem donar continuïtat a tot això. Ara la propera passa és el disseny d’una llibreta didàctica per als centres escolars, el contingut de la qual permetí apropar la prehistòria de Mallorca als centres educatius a partir de la nostra experiència, i que sigui una eina més pel professorat. També volem que el puig d’en Canals es transformi amb una aula a l’aire lliure, un espai on els escolars hi puguin desenvolupar activitats de descoberta de l’entorn. I per acabar, intentar continuar amb les investigacions al jaciment, ja que té molt encara per ensenyar-nos i sabem que roman ocult baix les capes de la terra. Probablement molts trobaran que són quatre pedres, però són les nostres arrels més profundes, de les quals cal fer cura i estimar-les.

Els infants atents a les explicacions de l’arqueòleg Jaume Deyà parlant de distintes troballes ja exposades. (Foto: Salvador Martínez)

P.- Per acabar voleu afegir alguna cosa?

R.- Sí. Voldríem fer arribar un sincer agraïment a l’Ajuntament de Sóller i Fornalutx, al Consorci de la Serra de Tramuntana, a la Conselleria d’Educació, i a totes aquelles empreses solleriques i particulars que, de manera desinteressada, ens han recolzat al llarg d’aquesta aventura… a saber: Cooperativa, Can Soler, Suliar, Fustes Can Vaquer, Joan Fernández, Som2 i Cristal Activo… Amb el seu suport ha estat possible arribar aquí on hem arribat. Per endavant, gràcies

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt