Ara llegint
La Reial Acadèmia de Medicina reconeix la trajectòria de diversos professionals

La Reial Acadèmia de Medicina reconeix la trajectòria de diversos professionals

La Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears (RAMIB) ha reconegut la feina de diferents membres de l’àrea d’Infermeria del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB. Els premis han estat lliurats durant la cerimònia d’inauguració del curs acadèmic 2022 de la RAMIB. En aquest acte, també han estat premiats altres professionals de la infermeria per la tasca i la recerca que han desenvolupat en aquesta àrea.

Premi Mateu Orfila

La doctora Rosamaría Alberdi Castell, professora emèrita de la Universitat de les Illes Balers, ha estat distingida amb el Premi Mateu Orfila a la trajectòria professional. Es tracta d’un guardó que la RAMIB lliura anualment a un professional de la salut que s’hagi jubilat el darrer any.

Rosamaría Alberdi ha estat la degana de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, va ser investida doctora honoris causa per la Universitat de Múrcia l’any 2016 i haurà estat la primera infermera a rebre aquesta distinció a Espanya.

A banda d’un llarg recorregut en càrrecs diversos de gestió del sistema de salut, ha estat professora titular del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears (UIB), membre del Grup d’Investigació Crítica en Salut (GICS), integrat a l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS). Les seves principals línies de treball són el gènere, el dret a la cura, l’ètica professional i el desenvolupament de la competència política infermera. Actualment, participa activament amb el Grup 40+ iniciativa infermera i amb la RED por un Consejo General con futuro, grups d’opinió i influència professional. A més del reconeixement que ha rebut ara, també ha estat guardonada amb el premi A Prop Teu (2004) del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Catalunya i el reconeixement a la trajectòria professional de la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears (2011); i va ser nomenada acadèmica d’honor (2014) per l’Acadèmia de Ciències de la Infermeria de Biscaia.

Nou membre de la Reial Acadèmia

Per part seva, el doctor Miquel Bennàsar Veny, professor titular del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, ha recollit la medalla d’acadèmic corresponent nacional per elecció, que suposa la seva entrada a la RAMIB. D’aquesta manera, es converteix en el primer infermer que rep aquesta distinció. La institució li ha concedit aquest reconeixement per la seva contribució acadèmica i la col·laboració que ha mantingut amb la revista de la RAMIB. Li concediren la medalla l’any 2021, però, per mor de les restriccions derivades de la pandèmia de la Covid-19 no s’ha pogut celebrar l’acte de lliurament fins enguany.

El doctor Bennàsar ha estat director del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB durant vuit anys. És investigador responsable del grup de recerca d’Evidència, Estils de Vida i Salut de l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS), de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) i membre del grup de recerca de Salut Global i Desenvolupament Humà de la UIB. És doctor en Ciències Biosociosanitàries, llicenciat en Antropologia (especialitat Antropologia de la Salut) i Diplomat en Infermeria. Actualment, és el coordinador del Programa de doctorat en Salud Global, Serveis de Salut i Atenció Sociosanitària de la UIB, i imparteix docència en el grau d’Infermeria i en el Màster Universitari d’Investigació en Salut i Qualitat de Vida en assignatures relacionades amb l’epidemiologia i la salut pública i comunitària.

Premis als treballs d’investigació

D’altra banda, l’infermer i professor ajudant del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, Sergio Fresneda Genovard, ha recollit el premi al millor treball d’investigació en infermeria. L’estudi investiga el paper del personal d’infermeria en la detecció de paràmetres alterats de risc cardiovascular en treballadors aparentment sans. Aquest guardó correspon a l’any 2020, però per mor de les restriccions derivades de la pandèmia de la Covid-19, no s’ha pogut celebrar l’acte de lliurament fins enguany. El professor Fresneda imparteix docència actualment al grau d’Infermeria de la Universitat de les Illes Balears i també ho ha fet, anteriorment, al grau d’Odontologia de l’Escola Universitària ADEMA, adscrita a la UIB.

També ha estat premiat l’estudi d’investigació de la doctora Aina M. Yáñez Juan, en la convocatòria de premis del curs acadèmic 2020, sobre el fetge gras i la diabetis. Les principals conclusions de l’estudi indiquen que el fetge gras, mesurat per un índex que es pot calcular fàcilment a la pràctica clínica habitual, és un predictor independent de l’aparició de diabetis tipus 2 en persones amb prediabetis, és a dir, amb risc elevat de diabetis. El càlcul i avaluació d’aquest índex a la pràctica clínica podria permetre adoptar mesures, bàsicament canvis en la dieta i activitat física, per reduir la progressió a diabetis en aquets pacients. La doctora Aina M. Yáñez Juan és professora titular del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB i és llicenciada en Biologia (UB), graduada en Psicologia (UIB) i doctora en Medicina i Cirurgia (UAB). També és la codirectora del Màster en Investigació en Salut i Qualitat de Vida de la Universitat i investigadora principal del de recerca en Salut Global i Desenvolupament Humà Sostenible de la UIB.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt