Ara llegint
L’IMAS publica la primera guia per treballar l’estimulació cognitiva al domicili

L’IMAS publica la primera guia per treballar l’estimulació cognitiva al domicili

Avançar en el foment de l’autonomia de tota la gent gran de Mallorca que ho precisi, independentment de si són o no persones usuàries dels Serveis de Promoció de l’Autonomia, residències, llars socioculturals, centres de dia o Servei d’Atenció Integral a Domicili (SAID) és l’objectiu de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) amb la publicació de la Guia bàsica per treballar amb gent gran, que s’ha presentat avui al Teatre Municipal d’Artà. 

Aquest manual, completament inèdit, ha estat elaborat per professionals de l’Equip de Vellesa i Família (EVIF) de l’IMAS amb la finalitat de dotar al personal Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAI) del SAID d’una nova eina per prevenir i compensar el deteriorament de la memòria que sovint va relacionat a l’envelliment, encara que altres professionals de serveis especialitzats de l’IMAS, particulars o entitats que ho desitgin se’l podran descarregar de manera gratuïta a la pàgina web de l’IMAS per fer-lo servir. 

«Per nosaltres és bàsic acompanyar les persones majors en el seu procés d’envelliment, fer-ho de la millor manera possible i donant una atenció personalitzada que s’adapti a les necessitats de cada persona”, ha expressat la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera durant la presentació que ha comptat també amb la presència de la consellera de Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso, del batle d’Artà, Manolo Galán, la batlessa de Son Servera, Natalia Troya, així com dels vicepresidents de l’IMAS i part de l’equip directiu de la institució insular.  

La guia recull la metodologia de recursos exitosos com els tallers d’estimulació cognitiva i el Servei d’Atenció Integral a Domicili i els posa a disposició de professionals, cuidadors, ajuntaments i tothom que treballi en l’atenció a persones majors” ha apuntat Cladera.  

En la mateixa línia s’ha pronunciat la consellera Alonso, qui ha destacat que «aquesta guia és fruït de l’experiència, implicació i estima que l’equip de l’EVIF ha mostrat durant els 28 anys d’existència cap a la gent gran de Mallorca». 

A més, ha afegit la presidenta de l’IMAS, «és una gran passa cap a l’especialització del Servei d’Atenció Integral a Domicili, la gran aposta de l’IMAS com a alternativa al model residencial, i que en els seus primers cinc anys ha crescut en persones usuàries, personal i arriba a més municipis, 37 ja. Precisament de la voluntat d’oferir unes cures específiques i un servei de qualitat és d’a on sorgeix aquest manual. Perquè ens preocupa i és la nostra prioritat el benestar de cada una de les persones que atenem».

Professionals dels dos equips del departament d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics de l’IMAS implicats en aquesta iniciativa han explicat l’estructura, metodologia i usos de la guia que suposa «una innovació, nova mirada a l’atenció integral a les persones en situació de dependència que evidencia que el SAID és més que un servei de cures partint del reconeixement de la dignitat de tot ésser humà, emfatitzant la singularitat de cada persona i potenciant les seves capacitats», ha dit el director insular Omar Lamin. 

La publicació s’estructura en tres apartats diferenciats, tots inspirats en el material que l’IMAS utilitza en els 64 grups dels tallers d’estimulació cognitiva que realitza arreu de l’illa. La primera part, es basa en l’elaboració de la història de vida de la persona que, a més dels records, treballa les habilitats socials i permet compartir les experiències vitals amb familiars, amics i professionals possibilitant a aquests darrers adaptar la seva feina a les preferències de cadascun, que és un dels fonaments del Model d’Atenció Centrada en la Persona. 

La segona part consta d’un material basat en la metodologia Montessori per a gent gran  que treballa l’agilitat mental i potencia l’autoconfiança. Finalment, la tercera part és un recull de les fitxes d’estimulació cognitiva que l’IMAS ha editat i emprat als diferents tallers impartits des de l’any 2000. 

Amb la Guia bàsica per treballar amb la gent gran l’IMAS dona un passa més en la seva tasca de prevenció i foment de l’envelliment actiu que realitza amb programes emmarcats dins del Model d’Atenció Centrada en la Persona en l’entorn comunitari. En aquest sentit, la institució insular ja ha consolidat projectes com les activitats i tallers als municipis de Mallorca, als serveis de promoció de l’autonomia i a les residències i centres de dia que gestiona directament, arribant a unes 1.400 persones majors de tota Mallorca. 

La incorporació del servei d’Estimulació Cognitiva als domicilis i, específicament a les prop de 350 persones que actualment són ateses pel SAID, suma un nou recurs especialitzat de l’IMAS per prevenir el deteriorament cognitiu de les persones majors dependents sense haver d’allunyar-se del seu entorn, alhora que aporta als professionals del servei d’un plus, d’un nou recurs imprès, de fàcil ús i amb diferents tipus d’activitats per treballar el deteriorament cognitiu. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt