Ara llegint
Salut manté els punts de vacunació massiva perquè confia poder reprendre l’ús d’Astrazeneca

Salut manté els punts de vacunació massiva perquè confia poder reprendre l’ús d’Astrazeneca

Malgrat la decisió adoptada ahir horabaixa pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en el qual participen el Ministeri de Sanitat i totes les comunitats autònomes, sobre la suspensió cautelar i durant 15 dies del subministrament de la vacuna d’AstraZeneca a Espanya, la Conselleria de Salut i Consum del Govern Balear ha anunciat avui que mantendrà els punts per a la vacunació massiva a totes les illes.

En el marc del Pla de Vacunació autonòmic, les Illes Balears disposen de 19 línies obertes a Mallorca: 10 a Son Dureta i 7 al poliesportiu Germans Escales (Palma), 2 al poliesportiu Mateu Cañellas (Inca), 4 línies a Menorca (2 a Maó i 2 a Ciutadella), 2 a Eivissa (recinte de Fires i Congressos) i una a Formentera (a l’hospital).

Tots els operatius continuaran instal·lats en espera de poder reprendre l’activitat quan hi hagi vacunes en quantitat suficient perquè així sigui. La suspensió es va decretar ahir per un període de 15 dies.

A les Illes Balears el Servei de Salut ha informat que es continua amb la vacunació a persones més grans de 80 anys, amb les vacunes de Pfizer i Moderna, tant en els centres de salut com a Son Dureta.

D’altra banda, el Servei de Salut ha habilitat el telèfon 971 211 998 per resoldre dubtes, respondre consultes i oferir informació sobre el vaccí d’AstraZeneca. El telèfon ja està operatiu i funciona les 24 hores del dia.

La suspensió de la vacunació amb aquesta marca s’ha produït perquè durant els darrers dies, en alguns països de la Unió Europea (com Àustria i Dinamarca), hi ha hagut diverses notificacions de trombosis venoses cerebrals en persones vacunades amb AstraZeneca. Es fa ara necessari estudiar-les en profunditat, atès que són un tipus de trombosis molt poc freqüents en la població general.

A la Unió Europea s’han administrat almenys 6 milions de dosis d’AstraZeneca i s’han notificat 11 casos de trombosis. A Espanya, fins ara, s’han posat gairebé un milió de dosis i només s’ha notificat un cas d’aquest tipus de trombosi en una persona vacunada amb AstraZeneca. Això representa el 0,00011 % de les persones vacunades, segons han destacat des del Govern Balear. A més, de moment no s’ha evidenciat que hi hagi una relació causal entre aquests casos i la vacuna d’AstraZeneca, han assenyalat.

Tot i això, i per un principi de precaució, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat suspendre la vacunació amb AstraZeneca durant 15 dies, mentre l’Agència Europea del Medicament estudia si hi ha una relació causa–efecte entre la vacuna i aquestes trombosis poc freqüents.

D’altra banda, aquest cap de setmana, s’ha immobilitzat a les Balears el lot ABV5300 de la vacuna AstraZeneca com a mesura de precaució, ja que l’Agència Europea del Medicament l’estudiava en relació amb els primers casos de trombosis. Finalment, s’ha vist que no hi ha una relació específica amb aquest lot.

Els efectes secundaris amb aquest tipus de vacunes són normalment lleus o moderats (mal de cap, febre, cansament…). Són més freqüents els primers dies i desapareixen al cap de poc temps. En qualsevol cas, si t’han vacunat durant els darrers 14 dies i tens símptomes greus, com un mal de cap molt intens, que canvia de forma clara en tombar-te o s’associa a alteracions visuals o altres símptomes neurològics persistents, crida al teu centre de salut o al 061. Així mateix, el Servei de Salut ha habilitat el telèfon 971 211 998 per resoldre dubtes, respondre consultes i oferir informació sobre el vaccí d’AstraZeneca. El telèfon ja està operatiu i funciona les 24 hores del dia.

@Foravila_IB
#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt