Ara llegint
Un estudi comprovarà els beneficis de l’oli d’oliva verge en les pacients amb endometriosi

Un estudi comprovarà els beneficis de l’oli d’oliva verge en les pacients amb endometriosi

El gerent de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears, Sergio Camacho, i el president de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca, Joan Mayol, han signat un acord de col·laboració mitjançant el qual els productors aporten de manera gratuïta 400 litres d’oli d’oliva per comprovar els beneficis que aquest consum pot tenir en les dones que pateixen endometriosi. Aquest projecte es denomina Endodiet i el dirigeix la doctora Pia Español, de la consulta d’endometriosi de l’Hospital Universitari Son Espases. 

La consellera d’Agricultura, Mae de la Concha, ha destacat que «la investigació en alimentació per millorar la salut és vital i també permet mostrar altres usos dels aliments. L’oli de Mallorca és un producte d’una qualitat excepcional; tant de bo aquesta investigació sigui fructífera i tengui èxit» i, a la vegada, ha recordat «els beneficis per a la salut de consumir aliments frescs, propers i de qualitat».

A l’acte també han estat presents la directora general de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, Asunción Sánchez; el cap de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari Son Espases, Octavi Córdoba, i el director científic de l’IdISBa, Miquel Fiol.

Endodiet 

L’IdISBa ha iniciat un estudi per aconseguir millorar la qualitat de vida de les pacients amb endometriosi a través de canvis dietètics. El Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Son Espases durà a terme aquest estudi conjuntament amb el Grup de recerca multidisciplinari d’oncologia translacional (GMOT) de la Universitat de les Illes Balears.

L’endometriosi és una malaltia que afecta aproximadament el 10 % de les dones en edat reproductiva. És una malaltia crònica, recidivant, que afecta el sistema reproductiu femení. Presenta una variabilitat clínica important, cosa que en dificulta el diagnòstic i, alhora, el tractament. Per tant, la investigació és clau per avançar en la comprensió dels mecanismes afectats i per identificar quines pràctiques poden millorar-ne l’evolució.

La modificació de la dieta a través de la introducció d’aliments rics en antioxidants, com per exemple l’oli d’oliva verge extra (AOVE), és un camp d’investigació incipient. Alguns estudis ja han determinat que podria disminuir els marcadors d’oxidació i d’inflamació relacionats amb la malaltia.

Els professionals de la Unitat d’Endometriosi, juntament amb els investigadors, desenvolupen el projecte «Factores dietéticos y endometriosis. Estudio prospectivo (ENDO-DIET)». L’objectiu principal és avaluar la capacitat de la dieta rica en antioxidants en la modificació de paràmetres clínics que puguin notificar les pacients i marcadors bioquímics que s’analitzaran en sang i en teixit endometrial.

La Denominació d’Origen Protegida Oli de Mallorca produeix un oli d’oliva verge extra d’alta qualitat i es compromet a contribuir al coneixement dels efectes que pugui tenir sobre aquesta malaltia. Aportarà 40 lots d’AOVE perquè les pacients puguin incorporar-lo a la seva dieta.

La col·laboració entre la Denominació d’Origen Protegida Oli de Mallorca i l’IdISBa permetrà obtenir evidència científica de qualitat que probablement tindrà una implicació clínica en la millora de la simptomatologia de les pacients amb endometriosi.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt