Ara llegint
Ajuts per a la investigació de l’adaptació de cultius llenyosos al canvi climàtic

Ajuts per a la investigació de l’adaptació de cultius llenyosos al canvi climàtic

El Consell de Govern, a proposta de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha autoritzat destinar 800.000 euros per investigar l’adaptació de cultius llenyosos als efectes del canvi climàtic a les Illes Balears. L’objectiu és generar coneixement referent a la influència de les condicions ambientals sobre la fenologia reproductiva de les espècies llenyoses, la resposta de les diferents varietats als estressos causats per factors abiòtics i biòtics, i les pràctiques de maneig agronòmic que permetin mitigar i adaptar-nos als efectes del canvi climàtic. També s’estudiarà l’efecte de cobertes vegetals sembrades associades a cultius llenyosos com a alternativa al maneig convencional del sòl.

El projecte l’executarà l’IRFAP, institut de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, especialitzat en la recerca, el desenvolupament i la formació en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació a les Illes Balears. El canvi climàtic suposa una amenaça per als sectors vitivinícola, de la fruita seca i de l’oleícola, entre d’altres. L’alteració en el patró climàtic provoca alteracions en la fenologia dels vegetals i en els processos, per exemple, d’inducció floral, de diferenciació, de quallat i de maduració del fruit, que causa estressos abiòtics i biòtics en les plantes que poden derivar en una disminució de la producció i la qualitat dels fruits. Es tracta d’un projecte clau per mantenir una producció agrícola sostenible, suficient i de qualitat.

L’agricultura, tot i la seva tecnificació, és l’activitat que més depèn directament del clima i de la seva variabilitat. El canvi de comportament de les temperatures i del règim habitual de precipitacions, així com l’increment de la concentració de CO2 atmosfèric, afecta de manera significativa el desenvolupament dels cultius agrícoles. Els cultius permanents, com els ametlers, els garrovers, les oliveres i la vinya, poden contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic gràcies a l’emmagatzematge de biomassa i a l’acumulació de CO2 atmosfèric.

El «Projecte d’estudi i adaptació dels cultius llenyosos als efectes del canvi climàtic a les Illes Balears» tindrà una durada de l’anualitat de 2023 fins a l’anualitat de 2026.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt