Ara llegint
Agricultura destina 350.000 euros a controlar la mosca de la fruita i els vectors que transmeten la Xylella

Agricultura destina 350.000 euros a controlar la mosca de la fruita i els vectors que transmeten la Xylella

La direcció general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha posat en marxa una campanya per facilitar els productes fitosanitaris als pagesos per a la lluita contra els possibles insectes vectors que transmeten el bacteri Xylella fastidiosa i també per vèncer la mosca de la fruita.

És ja el tercer any que es duu a terme aquesta campanya, destinada a combatre aquest bacteri en els cultius de vinya, ametller i olivera. En total, per aquesta campanya, la direcció general d’Agricultura hi ha destinat un total de 210.000 euros. Segons el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Gabriel Torrens, «és una l’única acció que podem fer per frenar la propagació de la plaga que afecta aquests cultius i salvar, així, el màxim d’arbres possibles».

A les Illes Balears, existeix un important sector agrícola basat en els cultius de la vinya, l’olivera i l’ametller. L’única alternativa viable actualment contra la plaga del bacteri Xylella fastidiosa és el control preventiu dels insectes vectors que la transmeten. Per això, s’han posat a disposició dels pagesos una sèrie de productes fitosanitaris, també per als cultius ecològics, per fer-li front. Es tracta del Caolí 95% [WP], el Deltamentrin 10% [EC], el Lambda Cihalotrin 10% [CS] i  Piretrines 4% (EXTR. DE PELITRE) [EC]. La distribució d’aquests productes, que ja ha començat, va a càrrec dels Serveis de Millora Agrària i Pesquera (SEMILLA), de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Segons s’ha explicat des de la Conselleria d’Agricultura, els pagesos reben la quantitat de producte necessari per a realitzar dos tractaments per a cadascun dels cultius, excepte d’un producte fitosanitari (perquè només es pot fer un tractament anual, que es pot combinar amb un altre). En total, els productes subministrats permetran tractar 1.077 hectàrees de cultiu d’ametller, 465 hectàrees de cultiu de vinya i 560 hectàrees de cultiu d’olivera.

Des del 2016 i fins al passat mes de setembre, el Laboratori de Sanitat Vegetal de les Illes Balears ha detectat 1.285 mostres positives del bacteri en un total de 25 espècies. En concret, 291 en olivera, 120 en vinya i 260 en ametller.

Les trampes contra la mosca de la fruita

Després de molts d’anys, la direcció general d’Agriculltura, Ramaderia i Desenvolupament Rural reprèn la campanya de distribució de trampes per fer front a la mosca de la fruita. Per això, posa a disposició dels pagesos interessats un tractament per a la Ceratitis Capitata. Es tracta d’un insecte, procedent de l’Àfrica subsahariana, conegut com a mosca mediterrània de la fruita, perquè és en aquest indret on causa més danys econòmics. Afecta sobretot a cítrics i altres fruiters com el melicotoner, la prunera, el cirerer, l’albercoquer, la figuera, la nectarina, la perera i la pomera, entre d’altres. A les Balears, la superfície citrícola en producció és d’aproximadament 1.760 ha i la superfície de fruiters no cítrics, de 398 ha. A les Illes, la Ceratitis Capitata es va declarar com a plaga l’any 2004.

Una de les mesures fitosanitàries complementàries és la col·locació de trampes escades per a la captura massiva d’aquest insecte. Per això, es proporcionen dos tipus de trampes amb insecticida Deltametrin 0,015 % [RB] p/p i Deltametrin  0,03 % [RB] p/p, per fer un tractament per a cadascun dels cultius. En total, es proporcionaran 10.019 trampes per a tractar un total de 148 ha de cultius. Per aquesta campanya,  s’hi han destinat un total de 146.000 euros. Segons Torrens, «és una manera d’ajudar als pagesos amb les plagues que afecten els fruiters, dels quals a les Balears tenim una mancança per a l’abastiment alimentari i, per tant, a salvar la màxima producció possible».

El lliurament dels productes fitosanitaris es fa a cada una de les illes. Per a l’entrega dels productes  s’ha de presentar el corresponent carnet d’usuari professional de productes fitosanitaris.

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt