Ara llegint
El Govern prioritza el producte local en els programes agroalimentaris de les escoles

El Govern prioritza el producte local en els programes agroalimentaris de les escoles

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació prioritzarà enguany el producte local en les ajudes de distribució de fruita, hortalissa i llet als centres escolars per al curs 2020-2021. Aquesta convocatòria d’ajudes s’ha publicat aquest dimarts al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i es tramitarà en règim de concurrència competitiva. El primer criteri de preferència serà que les fruites, hortalisses i la llet (productes lactis) siguin locals.

En el cas de la fruita i hortalissa, el segon criteri és que provingui de l’agricultura ecològica; el tercer, que provingui de l’agricultura integrada; el quart, que el preu sigui més barat que el fixat; el cinquè, que diversifiquin en fruites; el sisè, que diversifiquin en centres; i el setè, que subministrin a diverses illes. Les fruites i verdures fresques sempre seran prioritàries a les fruites i verdures transformades. En el cas de la llet, el segon criteri és que sigui fresca del dia; el tercer, que el preu sigui més barat que el fixat; el quart, que els productes siguin de ramaderia ecològica; i el cinquè, que subministrin a altres illes. La llet, en qualsevol forma, sempre serà prioritària als productes derivats.

Segons ha explicat la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, d’aquesta manera, «garantim que els alumnes beneficiaris d’aquest programa rebin producte fresc i de proximitat». «La novetat d’aquesta convocatòria és que es prioritza la llet produïda a les Balears i s’enforteixen els criteris perquè la fruita també sigui local», ha explicat Valero. També s’introdueixen productes que fins ara no estaven dins aquest programa, com l’ametla (amb pell o sense) i la fruita seca.

«És també una manera de beneficiar els alumnes i també els nostres productors», ha dit Valero. Ha afegit, a més, que els darrers estudis d’alimentació a l’Estat espanyol «mostren que el consum de fruita i hortalisses fresques i de llet segueix disminuint, i es substitueix per aliments processats, un fet que contribueix a l’augment del sobrepès».

Els beneficiaris són els proveïdors i/o centres escolars que distribueixin els productes i l’import de les ajudes serà del 100% de les quanties fixades en aquesta resolució. Els proveïdors que vulguin optar a aquestes ajudes hauran de presentar un pla d’actuació, pactat amb el centre o centres escolars, en què hauran de detallar la data d’inici i d’acabament del pla; els productes que distribuiran; el centre escolar, i el número i l’edat d’alumnes beneficiaris; el calendari de lliurament de cada producte a cada centre i l’itinerari de distribució, entre d’altres.

Les convocatòries previstes per al curs 2020-2021 seran un total de tres, una per trimestre. S’hi destinen un total de 414.013,00 euros amb possibilitat d’ampliar la dotació de partida pressupostària. Es tracta de fons europeus que s’assignen a la comunitat autònoma a través de conferència sectorial. Per a la distribució de fruites i verdures s’hi destinen 314.013 euros, mentre que a la de llet i productes lactis, 100.000 euros. Per a la primera convocatòria, el termini de presentació de sol·licituds és des de l’endemà de la publicació d’aquesta resolució al BOIB i fins al 10 de juliol.

La quantitat que s’ha d’entregar és una ració per infant en cadascun dels lliuraments, depenent de l’edat escolar. El termini de distribució és entre el 13 d’octubre de 2020, sempre que s’hagi aprovat el pla proposat, i el 31 de maig de 2021. Com a màxim cada alumne/a pot rebre un lliurament a la setmana de fruita o hortalisses i un de llet o productes lactis. El nombre màxim en què pot participar cada alumne és de 12 per a fruita i per a hortalisses, i 12 per a llet o productes lactis.

Els productes que es poden distribuir entre els alumnes són els següents: fruita, fruita seca, suc, formatge, llet i iogurt (productes lactis, també sense lactosa).

A banda, aquest programa es complementa també una altra acció a les escoles, dotada amb 100.000 euros, per al desenvolupament d’activitats complementàries de formació i conscienciació dels infants sobre la importància de l’agricultura i el producte local.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt