Ara llegint
Intel·ligència artificial per identificar l’abundància d’espècies de peixos

Intel·ligència artificial per identificar l’abundància d’espècies de peixos

Els investigadors i tècnics del Grup d’Ecologia de Peixos de l’IMEDEA i del Grup de Tractament i Anàlisi Matemàtica d’Imatges (TAMI) de la UIB estudien maneres d’identificar espècies de peixos i quantificar-ne l’abundància automàticament a partir d’imatges submarines, mitjançant l’aplicació d’intel·ligència artificial.

El treball es desenvolupa en el marc del projecte DEEP-ECOMAR, finançat pel Govern de les Illes Balears a través de la Direcció General de Política Universitària i Recerca, i durarà fins a 2023. El projecte explotarà el flux de vídeo submarí i el banc d’imatges de l’observatori submarí Sub-Eye, situat a Andratx i parcialment mantingut pel Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA) del Govern de les Illes Balears.

Aquest és un projecte coordinat entre l’IMEDEA i la UIB, on es refinaran mètodes basats en intel·ligència artificial, en concret aprenentatge profund, per avançar cap a l’extracció d’informació d’imatges submarines de manera massiva i barata.

Des de fa pocs anys, la irrupció de la intel·ligència artificial en les nostres vides ha canviat la forma i la quantitat en què flueix la informació. L’aprenentatge profund és als mòbils, en cercadors d’internet, en agències de tractament d’informació, en el control de processos industrials i en moltes branques de la ciència, incloent-hi la medicina o la biologia.

Segons Ignasi Catalán, coordinador del projecte, les ciències marines aprofitaran aquests desenvolupaments per extreure de manera fiable i barata moltíssima informació d’imatges submarines que permetrà abaratir costs de recerca a la mar i augmentar la fiabilitat de certes mesures, com el seguiment i control de poblacions de peixos i l’anàlisi de les seves fluctuacions.

José Luis Lisani, membre del TAMI i responsable del projecte per part de la UIB, considera un repte l’extracció d’informació rellevant d’imatges i vídeos submarins, a causa de les canviants condicions d’il·luminació en què són presos, així com la presència d’elements en suspensió (sorra, algues, plàstics, etc.) pel continu moviment de la mar. L’anàlisi de la influència de la qualitat de les imatges en l’eficiència de les tècniques d’aprenentatge profund, així com l’ús de mètodes per a la millora d’aquesta qualitat, seran elements importants del projecte.

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt