Ara llegint
Més presència del producte local als menús escolars dels centres públics d’Eivissa

Més presència del producte local als menús escolars dels centres públics d’Eivissa

La direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha adjudicat, a través de SEMILLA, un projecte que té per objectiu augmentar el percentatge de producte local als menús escolars dels centres públics de primària d’Eivissa. El projecte, adjudicat al càtering que serveix aquestes escoles de l’illa, contempla també elaborar i desenvolupar tallers formatius en nutrició i de cuina dirigits a la família educativa d’Eivissa perquè l’alimentació domèstica estigui coordinada amb els menús de l’escola. També es preveuen cursos sobre el coneixement de la cultura agrària i pesquera adreçats a productors i comunitat educativa.

Segons la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, se cerca «enfortir la cadena alimentària a Eivissa amb accions de suport al sector primari i la promoció dels productes agroalimentaris de qualitat». A la vegada, ha explicat, «permetrà que els alumnes aconsegueixin un adequat nivell nutricional i la implicació de les famílies en aquest aspecte tan important per a la salut dels més petits».

El projecte s’ha d’iniciar l’1 de setembre i durarà tres mesos, durant els quals un o una nutricionista s’encarregarà de la planificació i la gestió dels menús escolars, que han d’arribar almanco a 1.200 alumnes de primària de les escoles públiques d’Eivissa. Els menús s’han d’adequar a l’edat dels alumnes i integrar aliments de proximitat, preferentment ecològics i de temporada, a més dels emparats per marques i distintius de qualitat. A més, per a cada un dels menús escolars s’ha d’elaborar una proposta de menú aplicable a les llars. També s’han de fer quatre tallers, d’una durada de mínim dues hores, dirigits a la comunitat educativa sobre nutrició i cuina; i unes jornades sobre transferència del coneixement de la cultura agrària i pesquera. Aquestes darreres van dirigides al sector productor d’aliments (pagesia, ramaderia i pesca, almanco un 15% dels professionals censats a l’illa) i a la comunitat educativa, almenys dels centres on s’executa el programa pilot. Aquest projecte compta amb el suport del grup LEADER d’Eivissa, que gestionarà la planificació dels cultius amb els agricultors de l’illa.

El contracte s’ha adjudicat per un import de 14.000 euros, IVA exclòs. Aquest projecte s’emmarca dins el de ‘Foment de la compra pública social i sostenible en la restauració col·lectiva’ i és complementari a les activitats de promoció agroalimentària que van dirigides al sector educatiu.

‘Menorca al plat de l’escola’, un cas d’èxit

El projecte d’Eivissa segueix les passes del que es desenvolupa a Menorca pel grup LEADER, a través de fons de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació. ‘Menorca al plat de l’escola’ va néixer el 2019 amb l’objectiu d’abastir amb producte local, de temporada i ecològic els menjadors dels centres educatius públics de l’illa. Durant aquest període s’ha aconseguit situar el percentatge de producte local en un 60% i l’ecològic, en un 20%. Els alumnes gaudeixen d’aliments de proximitat, cultivats i recollits per pagesos locals, i tot sense encarir el cost alimentari dels menús, que a la vegada, són més equilibrats.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt