Ara llegint
Tasts de varietats locals amb l’objectiu de crear un distintiu que les identifiqui

Tasts de varietats locals amb l’objectiu de crear un distintiu que les identifiqui

Tasts de varietats locals amb l'objectiu de crear un distintiu que les identifiqui

Els darrers mesos l’associació de Varietats Locals ha duit a terme tres tastos de varietats locals: de pebre ros, de tomàtiga de ramellet i de col borratxona. És tracta d’un projecte pilot finançat per Fogaiba (Conselleria d’Agricultura) anomenat “Innovació en la diferenciació de les varietats locals al mercat local” i que té per objectiu crear les bases per a la creació d’un distintiu de varietat local que les permeti diferenciar al mercat.

Els tastos s’han fet a partir dels productes produïts pels pagesos col·laboradors al projecte: la col borratxona ha estat d’en Toni Feliu, de Pagesos Ecològics de Mallorca; el pebre ros i la tomàtiga de ramellet d’Agromart. Els establiments on s’han realitzat els tastos han estat el supermercat cooperatiu Terranostra i els establiments d’Agromart de Campos i de Manacor.

Al primer tast de col borratxona es va compararà amb una col híbrida, la col de Milán. Ambdues han estat cultivades en condicions ecològiques, la primera per l’empresa familiar de sa Casa Pagesa i la segona per sa Teulera. Es va fer una enquesta per valorar ambdues cols i les valoracions de la col borratxona han estat molt positives, tant la valoració de l’aparença de la col com del gust. La col borratxona ha tengut major puntuació respecte el gust que la col de Milán. Les cols es varen poder tastar totes soles, de la manera en què es varen valorar, i trempades amb oli d’oliva, sal de cocó i pebre bort de tap de cortí.

El segon tast va ser de pebre ros, on es va comparar amb el pebre italià híbrid. Els dos pebres han estat cultivats per Agromart en condicions d’agricultura integrada. Es va fer una enquesta per valorar ambdós pebres i les valoracions són que el pebre ros és un poc més dolç que el pebre italià. Els pebres se podien tastar tot sols o també trempats amb oli d’oliva i sal de cocó.

Al tercer tast, la tomàtiga de ramellet varietat Ablonda o de mateta es va comparar amb la “tomàtiga de fregar” híbrida de la varietat Racibal. Les dues tomàtigues han estat cultivades per part de l’empresa Agromart. Les tomàtigues es varen poder tastar totes soles i amb pa amb, oli d’oliva i sal de cocó. El tast incloïa una enquesta sobre el coneixement i experiència personal de la tomàtiga en general i del tast en particular.

Alguna de les persones que varen participar en aquest tast destacaren la importància de poder diferenciar les varietats locals de les externes als productes agroalimentaris. Pel que fa al tast, la diferencia de l’aparença de la varietat local amb la híbrida és molt clara, aquesta darrera és d’un vermell més intens, i en relació al gust també s’han notat diferències. Cal destacar que la varietat local destaca especialment en la conservació postcollita, característica que no es pot valorar amb un tast. La tomàtiga de ramellet de varietat local té una conservació postcollita molt elevada, que pot ser de fins a 10 mesos; en canvi, la híbrida té una conservació postcollita d’algunes setmanes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt