Ara llegint
L’alzina dolça a les escoles

L’alzina dolça a les escoles

Unitat didàctica Alzines Dolces

L’Associació de Varietats Locals ha presentat el material educatiu “A la recerca de les alzines dolces”, una unitat didàctica que vol donar a conèixer les característiques d’aquest arbre tan singular: el cultiu, la reproducció, el consum i d’altres aspectes. “La idea és que arribi a totes les escoles possibles, tant en format paper com en digital, i a més des de Varietats Locals també oferim als centres fer un petit taller, tastar els aglans i aprofundir un poc més”, explica Manuel Pomar, biòleg i tècnic de l’Associació de Varietats Locals, “l’alzina és un arbre molt emblemàtic de Mallorca, és el més representatiu de la Serra, però molt poca gent coneix que formava part de l’alimentació, per això vàrem decidir fer una unitat didàctica per explicar-ho a les escoles”. Aquest material ha estat elaborat amb el suport de la la Direcció General de Residus i Educació Ambiental. 

Manuel Pomar explica que la idea de fer aquesta unitat didàctica sorgeix del projecte de prospecció d’alzines dolces que va iniciar l’associació l’any 2019. “Va ser a partir d’una proposta que ens va arribar d’un viver de Catalunya, de Balanotrees, que va impulsar una prospecció per conèixer la situació de les alzines dolces a Mallorca. Noltros ens pensàvem que trobaríem poqueta cosa i hem descobert que n’hi ha moltes i que s’han fet servir al llarg de la història. A partir d’aquí vàrem demanar una beca d’investigació aplicada del FOGAIBA per a la identificació i caracterització de les alzines d’aglà dolç de Mallorca. Vàrem fer un projecte més profund i vàrem veure que hi ha molta d’informació per recollir, que és un aliment infrautilitzat però que es feia servir molt a Mallorca, es recol·lectava com les ametlles, es venia, es torrava, es feia farina… però es va anar abandonant, per una raó o un altre”. 

El projecte d’alzines dolces de l’Associació de Varietats locals va permetre recollir molta d’informació. Es vàren crear les fitxes de 8 tipus varietals que han estat incorporades al Catàleg de varietats locals d’interès agrari, aprovades per la Comissió de varietats locals. Aquestes són les alzines: Avellaneta; d’en Pere Andreu; de la Campaneta allargada; de la campaneta arrodonida; d’en Cremat; de la Monja Riera; de la Senyora i de la Castanya. A més d’aquestes, les dades provisionals indiquen que segurament se’n podran identificar diverses més amb les següents campanyes. 

“Incidim molt en fer-lis entendre als alumnes que tot allò que mengen i troben a les fruiteries i al supermercat hi és perquè un pagès o una pagesa se n’ha cuidat, hi ha una feina al darrera i uns coneixements”

Però què explica aquesta unitat didàctica? “Aquesta unitat didàctica tracta tots els temes possibles, des de que és l’alzina en si, l’ecosistema de l’alzinar, les diferents alzines que es fan servir arreu del món, la nostra investigació i les varietats que hem trobat, i també tot el tema d’empelt i coneixements tradicionals en general”. Manuel Pomar destaca que “el més característic és que pareix que Mallorca és l’únic lloc del món on s’ha conservat la tècnica d’empelt per ús agrícola, i això ens pareixia molt interesant”.  Aquest material també proposa activitats en cada un dels apartats i acaba amb un recull de receptes amb farina d’aglà aportades per La Tribu de l’Alzina. 

Des de Varietats Locals destaquen la importància de fer aquests tallers a les escoles. “Es molt important perquè creim que és un patrimoni cultural més, i si no es coneix es perd”, explica Manuel Pomar, “incidim molt en fer-lis entendre que tot allò que mengen i troben a les fruiteries i al supermercat hi és perquè un pagès o una pagesa se n’ha cuidat, hi ha una feina darrera i uns coneixements”.

Taller Varietats Locals CEIP Es Molinar
Manuel Pomar ofereix un taller de varietats locals i hort al CEIP Es Molinar. Foto: Foravila.

A més d’aquesta dedicada a les alzines dolces, l’Associació de Varietats Locals ofereix a les escoles una unitat didàctica sobre les varietats locals en general i els aliments de temporada. “Treballam les diferents estacions, que hi ha, com es menja i el cicle de la llavor. Aquesta unitat didàctica és mes general i la oferim des d’Educació Infantil fins a més grans. La de l’alzina dolça està pensada per a alumnes des de 4rt de Primària fins als darrers cursos d’ESO”, conta Manuel Pomar.  

Tant el taller de varietats locals com el d’hort escolar aquest curs els han fet, sobretot, a centres educatius de Palma, a través del Programa Palma Educa. L’Associació Varietats Locals també ofereix tallers d’hort, de llavors, de sembra i planter, o d’alzines dolces a través del programa d’Educació Ambiental de la Conselleria. Per un altra banda, compta amb l’activitat “Les llavors a classe”, un taller de pagament, ja fora dels programes impulsats des de l’Administració. 

Setmana de la Biodiversitat Cultivada

També dins la tasca educativa que realitza l’Associació de Varietats Locals, en el marc de la Setmana de la Biodiversitat Cultivada, el passat octubre va tenir lloc una jornada de formació del professorat dedicada a experiències d’horts escolars amb varietats locals. Una trobada en la que es compartiren diferents experiències de projectes d’hort escolar, en concret, s’exposaren les de l’IES Santanyí, de l’Amipa del CEIP Es Molinar, del CEIP Son Juny de Sant Joan i del CEIP Voramar de Ca’n Picafort. També va participar a la jornada Carles Cardona del centre forestal de Menut per a parlar del viver forestal i de com es poden introduir espècies silvestres autòctones als horts escolars.

Carles Cardona parla del banc de llavors forestals a la Setmana de la Biodiversitat Cultivada. Foto: Foravila.

A la trobada es va destacar la importancia dels horts escolars, i els beneficis tant pels alumnes com pels professors. També es va coincidir en que perquè funcionin han de formar part del projecte de centre i implicar les famílies, per tal que pugui tenir continuïtat. Com a reptes a superar els diferents grups varen estar d’acord en la necessitat d’ajuda externa tant professional com de l’administració a l’hora d’iniciar un hort de bell nou a un centre educatiu.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt