Ara llegint
“Llavors, brotant entre Ciència i Art”, el poder del creixement de les plantes

“Llavors, brotant entre Ciència i Art”, el poder del creixement de les plantes

"Llavors, brotant entre Ciència i Art", el poder del creixement de les plantes

El CaixaForum Palma acull, des d’ahir i fins al 16 de setembre, l’exposició “Llavors, brotant entre Ciència i Art”, una instal·lació interactiva que combina art i ciència per reflexionar sobre la importància de les llavors en la nostra vida i alimentació. Després de passar per Madrid i Catalunya, aquesta mostra arriba a Mallorca, impulsada per l’Associació de Varietats Locals i amb el suport de la Fundació la Caixa.

L’exposició destaca per la seva originalitat en apropar als visitants a la bellesa, els cicles vitals i els desafiaments que afronten les llavors, unes entitats essencials per a la sostenibilitat de l’agricultura i la nostra alimentació. A través de diverses propostes artístiques, els visitants podran explorar la complexitat i la rellevància de conservar la diversitat agrícola, fent una crida a la reflexió i l’acció.

L’exposició presenta tres instal·lacions principals. La primera és “La dansa de les llavors. La germinació del coneixement“. Creada per l’Associació de Varietats Locals de Mallorca, aquesta instal·lació permet als visitants interactuar amb quatre varietats locals, com el ciuró mallorquí i el pebre ros, per conèixer de prop els agricultors que han contribuït a la seva conservació.

A continuació s’explica el “Banc mòbil de llavors,” una proposta de Marco Ranieri que consisteix en un dispositiu mòbil dissenyat per emmagatzemar, reproduir i cultivar varietats hortícoles tradicionals, amb l’objectiu de preservar i difondre aquestes espècies.

Llavors sonores” és una instal·lació audiovisual de Javier Forment que transforma les seqüències genètiques de llavors com l’arròs i el ciuró en seqüències sonores i animacions gràfiques, integrant elements culturals dels països d’origen de les llavors i reflexionant sobre l’impacte ambiental associat.

Aquestes propostes artístiques van ser seleccionades en el marc d’una convocatòria d’art i ciència liderada per la investigadora Raquel Ajates, amb el suport de projectes com “El Repte de la Digitalització de Llavors” i la UNED.

L’exposició també posa en relleu la importància de les varietats locals, que són essencials per mantenir la sobirania alimentària i la biodiversitat. Aquestes varietats, seleccionades i transmeses per generacions de pagesos, estan adaptades a les condicions locals i són claus per una alimentació més sana i sostenible.

Foto: Museu Terra.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt