Ara llegint
César Reda: “Formar part d’una coral és un estil de vida”

César Reda: “Formar part d’una coral és un estil de vida”

César Reda Gutiérrez és mestre de música a l’escola d’Esporles, director de coral i compositor d’obres per a cant coral. Amb la composició “Paisatge” ha guanyat la Rosa d’Or de la Pau a la darrera edició dels Premis Castellitx, en la categoria de creacions per a conjunt coral. Els premis Castellitx, convocats per l’Ajuntament d’Algaida, han cumplit enguany 55 anys. A l’edició de 2024 s’hi ha presentat un total de 595 obres, distribuïdes en les modalitats dels àmbits literari, investigació, fotografia, arts plàstiques, musical i audiovisual. Els premis es vàren lliurar a la Nit Algaidina de la Cultura, que va tenir lloc l’1 d’abril a l’auditori del Casal Pere Capellà d’Algaida. 

Pregunta.- Has estat guardonat als premis Castellitx per la composició “Paisatge” basada en un poema de Joan Salvat-Papasseit. Com és aquesta obra?

Resposta.- És una obra adaptada a les bases del concurs que establien que havia de ser una composició basada en un poema de Joan Salvat-Papasseit. El primer que faig és cercar informació sobre l’autor i després trii el poema que més m’agrada o m’inspira. És una obra per a quatre veus mixtes, amb una introducció vocal sense text, de boca closa. El poema té quatre estrofes i l’obra musical té quatre estrofes, cada estrofa té cinc versos i l’obra musical té cinc frases. Al final acaba amb una petita coda sobre les mateixes paraules dels darrers versos del poema. 

César Reda en l’acte de lliurament dels Premis Castellitx. Foto cedida.

P.- El poema ha estat la guia per fer la cançó.

R.- Si, els poemes tenen una cosa molt maca, que ja per si sols tenen una musicalitat que ajuda molt alhora d’escriure música. Parteixes de l’estructura del poema i la musica normalment va sortint. Hi ha moments que costa més, però normalment el poema és el que guia la producció musical. 

“Composar una cançó per a una coral és com composar una cançó per a qualsevol altre instrument. Si coneixes l’instrument és més fàcil.”

P.- Com és composar una cançó per a una coral?

R.- Composar una cançó per a una coral és com composar una cançó per a qualsevol altre instrument. Si coneixes l’instrument és més fàcil. Jo tenc la sort que he cantat a corals des de que tenia 10 anys. He passat per agrupacions corals importants com la coral universitària, Acadèmia 1830… Darrerament no estic fixe a un cor, però si que no he deixat de cantar. Aleshores, si coneixes bé l’instrument és més fàcil. Pots escriure per 4 veus mixtes, per 4 veus iguals, per a veus de nins… però el que si has de tenir clar és la tessitura de cada veu, no pots fer cantar més agut a una veu si aquella veu no està preparada perquè aleshores no funcionarà. 

P.- Què has de tenir en compte?

R.- En primer lloc, les possibilitats que té aquell cor. No és el mateix un cor amateur que un cor professional. Aleshores, quan ja tens clar per qui estàs escrivint pots augmentar tant la dificultat en tessitura vocal, com amb harmonia, com la dificultat rítmica, i a partir d’aquí jugues.

P.- I l’obra canvia una vegada s’interpreta?

R.- Si, sempre canvia. Normalment, el que està escrit està escrit, però la interpretació que fa cada cor és diferent.

Premiats i part del jurat dels premis Castellitx que convoca l’Ajuntament d’Algaida. Foto cedida.

P.- També has fet arranjaments de cançons. Es pot adaptar qualsevol cançó a un conjunt coral?

R.- Majoritàriament si. Hi ha cançons que no hi diuen gens, però n’hi ha d’altres que queden molt maques. Noltros hem fet amb la coral Spiritual Mallorca A l’Octava un arranjament de “Batiscafo Katiuscas” d’Antònia Font i passam molt de gust de cantar-la i la gent passa molt de gust d’escoltar-la.

P.- Has dirigit diferents corals.  Com és dirigir una coral infantil?

R.- Jo te diria que és més difícil que dirigir una coral d’adults perquè estàs tractant amb un alumnat que necessita que el tenguis enganxat al cent per cent. Si dirigeixes una coral d’adults, si que un dia poden venir menys receptius, però al final venen a cantar i a passar aquella estona, i saps que poc o molt els tens enganxats. Tenc la sort que fa 26 anys que estic fent feina de mestra de musica a l’escola d’Esporles i tenc experiència.

P.- Ets director de la coral Spiritual Mallorca A l’Octava. Parlans d’aquesta coral.

R.- És un cor peculiar. Tenim 4 veus però som tot homes, aleshores la sonoritat és molt diferent. Costa trobar homes que vulguin cantar, però la veritat és que una vegada els tenim, s’enganxen. El repertori també és molt diferent perquè hi ha molt poca producció per cor de veus greus, aleshores ho tiram del que hi ha fet, o adaptam obres per veus blanques, o feim produccions noves.

“Per apuntar-se a un cor és necessari tenir ganes de cantar, tenir ganes d’aprendre, i sobretot, saber escoltar.”

P.- És necessari saber música per apuntar-se a una coral?

R.- No, no és necessari. És necessari tenir ganes de cantar, tenir ganes d’aprendre, i sobretot, saber escoltar. Escoltar el que tu fas, el que fan els teus companys i tot el cor. I és necessari fer molta feina i anar avançant amb l’emissió de la teva veu. 

P.- Quins diries que són els aprenentatges de formar part d’una coral?

R.- Formar part d’una coral és un estil de vida, no és un aprenentatge. Saps que quan no estàs bé tens els teus companys te donen suport, t’ajuden…. És molt més important perquè una coral funcioni si hi ha un bon ambient de feina, que no si hi ha unes grans veus. Saps que si el grup funciona és perquè tu estàs funcionant, i basta que un no funcioni perquè tot allò vagi per avall. 

P.- Quins projectes tens?

R.- Ara mateix estic molt centrat en la direcció de la coral A l’Octava Spiritual Mallorca.  No només és dirigir, has de fer tria de repertori, cercar llocs on fer concerts, fer que el grup estigui motivat. La coral la va començar en Ricard Terrades i al principi jo hi cantava. Ell ho va haver de deixar i ho vaig agafar ara fa dos anys. 

P.- Teniu concerts a la vista?

R.- Ens han convidat al Festival de Primavera a La Real, que són tres dies de concerts de tres corals cada dia. També feim una col·laboració amb la fundació RANA, actuam al seu sopar anual, i estam cercant algun concert pel mes de juny.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt