Ara llegint
La UIB estudia els insectes vectors als parcs de Palma

La UIB estudia els insectes vectors als parcs de Palma

El grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació de la Universitat de les Illes Balears ha iniciat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma, una campanya de recollida d’insectes a diferents parcs de la ciutat. Aquesta campanya es fa en el marc d’un estudi que té com a objectiu identificar les espècies d’insectes que poden actuar com a vectors de malalties.

Els parcs de les ciutats són zones verdes on hi ha més probabilitat que es donin interaccions entre la fauna (ocells, insectes, etc.), els humans i les mascotes. Conèixer aquestes interaccions resulta d’interès per prevenir el risc de problemes associats a la presència de determinats insectes vectors. Un exemple recentment conegut ha estat la circulació del virus de l’Oest del Nil a diferents territoris de la península. En aquest cas, la interacció es produeixentre els ocell, els moscards i els humans.

 L’estudi d’aquestes relacions s’inclou en el concepte de Salut Única (OneHealth), que sosté que la salut dels humans, els animals i els ecosistemes,del tipus que sigui, estan íntimament lligats. L’actual pandèmia per COVID-19 n’és un exemple clar de la importància que té el concepte Salut Única i la funció que pot tenir la prevenció.

 Trampes a tres parcs de Palma

La activitat de col·laboració entre la UIB i l’Ajuntament de Palmaconsistirà en la col·locació a tres  parcs de Palma distribuïts a zones  amb característiques diferents de la ciutat de quatre tipus de trampes diferents. Aquestes trampes estan dissenyades per capturar insectes com ara els moscards, incloent-hi el moscard tigre, els flebòtoms (beates) i els culicoides. Tots aquests insectes s’alimenten de sang humana o d’animals (ocells, mascotes, etc.) i son potencials transmissors de malalties.

 L’àrea de Parcs i Jardins del departament d’Infraestructures i Accessibilitat de l’Ajuntament de Palma ha autoritzat l’ús d’aquests espais pera l’estudi que començarà al mes d’octubre i es perllongarà fins a final del mes de novembre d’enguany. Les trampes quedaran instal·lades al final del dia i es recolliran al dia següent dins l’horari d’obertura dels parcs. Així mateix,disposaran d’elements que garanteixin que no es pot accedir, manipular ni retirar aquests elements.

La col·laboració del servei de Parc i Jardins de l’Ajuntament de Palma ha estat cabdal per poder dur a terme l’estudi als parcs de la ciutat més adients pel tipus de mostreig. 

El projecte forma part de l’activitat de recerca del grup de Zoologia Aplicada i de la Conservació de la UIB, coordinat pel doctor Miguel Ángel Miranda i amb la participació dels doctors Carlos Barceló i Rafael Gutiérrez (investigadordel programa Margalida Comas per a joves investigadors).

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt