Ara llegint
L’112 demana extremar les precaucions i evitar els desplaçaments innecessaris

L’112 demana extremar les precaucions i evitar els desplaçaments innecessaris

L'112 demana extremar les precaucions i evitar els desplaçaments innecessaris

La Direcció General d’Emergències i Interior ha decretat l’índex de gravetat 2 (IG-2) del Pla Especial per Fer Front al Risc de Fenòmens Meteorològics Adversos (METEOBAL) davant la previsió de nevades a la serra de Tramuntana i l’IG-1 del Pla Especial per Fer Front al Risc d’Inundacions (INUNBAL) a la serra de Tramuntana. També ha decretat l’IG-1 per pluges intenses, forts vents i fenòmens costaners a totes les Illes a partir d’avui horabaixa. I és que la borrasca Juliette ha arribat amb força a l’arxipèlag i s’espera que aquest episodi es mantengui fins dimecres.

És per això que des d’Emergències s’insta la població a extremar les precaucions i a evitar els desplaçaments innecessaris. Els models meteorològics apunten a una borrasca mediterrània de neu, aigua i vent i és per això que aquest escenari multirisc és el que fa posar en alerta la població.

Des d’aquesta matinada hem començat a tenir nevades a la serra de Tramuntana. Aquestes nevades s’han produït a cotes pròximes als 400 m. En altres punts de Mallorca i Eivissa, amb cotes més baixes, ha precipitat aiguaneu.

En les pròximes hores, a causa de l’entrada d’aire fred més l’aportació d’humitat de la borrasca, es podrien acumular aproximadament 40 cm de neu en cotes a partir dels 300 m i arribar a superar el metre de gruix en cotes superiors als 1.000 m.

Segons models, la pluja acumulada en les pròximes 24 hores podrà ser pròxima als 300 mm a la serra de Tramuntana, nord i nord-est de Mallorca. En aquest sentit, cal tenir en compte que demà, dimarts, durant el dia, la cota de neu pujarà fins als 800-900 m, i deixarà la neu acumulada en desglaç. Aquesta situació podria causar que se saturin els torrents.

A la resta de l’illa de Mallorca s’esperen acumulacions en 24 hores al voltant dels 90 mm, fins i tot precipitació de neu a cotes sobre els 200 m o menys, a més d’aiguaneu en cotes inferiors.

Som davant una situació complexa i les nevades i precipitacions no seran l’únic fenomen que ens pugui impactar. Les ratxes de vent podran superar els 90 km/h a la serra de Tramuntana, nord i nord-est de Mallorca i Menorca. A la resta de Mallorca, les ratxes seran de menys intensitat.

A més, esperam que les precipitacions en el nord-est i Llevant de Mallorca vagin acompanyades de tempestes durant la matinada d’avui a causa de l’energia alliberada per la borrasca.

Davant la possibilitat que es produeixin incidents com a conseqüència d’aquest episodi de neu, vent, fenòmens costaners i pluges intenses, la Direcció General d’Emergències i Interior sol·licita a la ciutadania extremar les precaucions i evitar desplaçaments innecessaris.

Cal recordar que actualment, en el cas de Mallorca, que es troba en alerta, ja es disposa de 44 estacions hidromètriques per tal de controlar el cabal dels torrents i poder alertar la població en cas de risc.

Recomanacions:

Mesures a la llar 

—  Assegurau les portes i les finestres.

—  Adoptau mesures per impedir l’entrada d’aigua.

—  Retirau de l’exterior tot el que pugui ser arrossegat i els objectes que puguin ser impulsats pel vent.

—  Desconnectau els aparells elèctrics.

—  Evitau soterranis o zones baixes.

—  Teniu cura amb els sistemes de calefacció.

Mesures a l’exterior 

 • —  Evitau els llocs on pugui haver-hi despreniments: branques, murs i parets, tanques publicitàries, mobiliari urbà, cornises, edificis en construcció, etc., i allunyau-vos dels pals de suport de línies elèctriques.
 • —  No us refugieu davall arbrat i allunyau-vos de cables, reixes i objectes metàl·lics.
 • —  Allunyau-vos dels torrents i no estacioneu als ponts, les voreres o les desembocadures d’aquests.
 • —  No travesseu zones inundades ni a peu ni amb vehicles.
 • —  No practiqueu barranquisme.
 • —  Evitau desplaçaments en cotxe o feu-los per rutes principals.
 • —  Duis el mòbil carregat i combustible suficient en el vehicle.
 • —  Si viviu a la serra de Tramuntana, duis cadenes.

A les zones marítimes 

 • —  No us apropeu a passeigs marítims, espigons o penya-segats. La força de l’aigua pot arrossegar-vos.
 • —  No circuleu amb vehicles per carreteres pròximes a la línia de platja.
 • —  Evitau practicar qualsevol tipus d’esport nàutic.
 • —  Si teniu una embarcació, procurau assegurar-ne l’amarratge en un lloc protegit.


I recordau, en cas d’emergència, telefonau a l’112.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt