Ara llegint
Del 15 d’agost al 30 de novembre, en alerta davant possibles inundacions

Del 15 d’agost al 30 de novembre, en alerta davant possibles inundacions

Del 15 d'agost al 30 de novembre, en alerta davant possibles inundacions

La Direcció General d’Emergències i Interior (DGEI) ha reunit avui el grup de suport tècnic d’inundacions, presidit pel director general, Sebastià Sureda, per activar l’INUNBAL, el Pla Especial enfront del Risc d’Inundacions, en fase de preemergència aquest 15 d’agost, el qual romandrà en aquest estat fins al 30 de novembre amb l’objectiu de donar una resposta millorada als procediments operatius davant els riscs d’inundacions durant la pròxima temporada de tardor.

Concretament, l’activació d’aquest Pla posa una atenció especial a les possibles DANA, freqüents durant aquesta època de l’any, que impacten sobre les altes temperatures acumulades a la mar al llarg de tot l’estiu i fan que les inundacions siguin el principal risc natural del territori de les Illes Balears i puguin acabar causant greus catàstrofes com la de Sant Llorenç i el Llevant de Mallorca el 2018.

Encara que l’any passat es va mantenir relativament tranquil respecte a les emergències relacionades amb inundacions, la DGEI va decretar nivells de risc de l’INUNBAL en tres ocasions, una en fase d’emergència amb índex de gravetat 0 (IG-0) i dues amb índex de gravetat 1 (IG-1).

Per detectar el perill

Per detectar a temps aquestes situacions i afrontar-les de manera més eficaç, la DGEI, tal com preveu l’INUNBAL, té un sistema de mesura, alerta i prevenció davant casos de risc d’inundació, que es combina amb les prediccions de l’AEMET com a organisme estatal de previsions meteorològiques.

D’una banda, aquest sistema comprèn una xarxa d’estacions hidrometeorològiques gestionada per RiscBal, l’Observatori de Riscos Naturals i Emergències de les Illes Balears. Es tracta d’una unitat d’innovació de la Universitat de les Illes Balears que, mitjançant encomana de gestió de la DGEI té com a finalitat dur a terme un monitoratge continuat i a temps real dels riscos naturals a les Illes Balears.

Actualment, s’està implementant l’Inunsab, el Servei Balear d’Alerta Primerenca front Riscos d’Inundació, el qual controla les condicions dels torrents per donar avisos anticipats als serveis d’emergències i, a la vegada, a la població. Aquesta xarxa disposa avui de 20 estacions meteorològiques i de 33 estacions hidromètriques  situades estratègicament als torrents més perillosos de les quatre illes. Abans de final d’any, s’instal·laran 36 estacions més, fins a arribar a un total de 89.

Així mateix, durant la reunió, s’ha presentat el Visor RiscBal, el qual proporciona en temps real les dades obtingudes de les 53 estacions actualment operatives. A més de l’observació cada cinc minuts dels valors de cabal dels torrents i variables meteorològiques, el Visor RiscBal integra una eina de detecció d’inici d’escorrentia als torrents de les Illes, que permetrà una major anticipació als perills que suposen les torrentades en aquelles àrees del territori que mostren major vulnerabilitat front els riscos d’inundació, incloent ubicacions crítiques de la xarxa viària afectades per inundacions.

Els avisos

En aquest sentit, tant l’AEMET com el RiscBal suposen una gran ajuda a l’hora d’haver de decretar nivells de risc tant de l’INUNBAL com del METEOBAL, el Pla Especial enfront del Risc de Fenòmens Meteorològics Adversos, activat 141 vegades des de principis d’any fins a dia d’avui: 11 per altes temperatures; 11 per baixes temperatures; 4 per boira; 40 per fenòmens costaners; 19 per forts vents; 5 per nevades; 27 per pluges; 4 per rissaga; 20 per tempestes i 19 per vents.

El grup de suport tècnic en inundacions està format per l’AEMET, Agents de Medi Ambient, Bombers de Mallorca, Bombers de Palma, Bombers de Menorca, Territori i Mobilitat del Consell Insular d’Eivissa, Bombers de Formentera, Infraestructures i Mobilitat del Consell Insular de Menorca, Bombers d’Eivissa, Conselleria d’Educació, Cos Nacional de Policia, Delegació de Govern, Direcció General de Recursos Hídrics del Govern, EMAYA, IBANAT, Guàrdia Civil, Policia Local de Palma, Voluntaris de Protecció Civil, ABAQUA, ENDESA, IBETEC, ISPIB i Orange. També ha participat en la reunió d’avui el director de RiscBal, de la UIB.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt