Ara llegint
Un any de la Borrasca Juliette: restaurades 117’7 hectàrees forestals, de les 14.167 afectades

Un any de la Borrasca Juliette: restaurades 117’7 hectàrees forestals, de les 14.167 afectades

Aquest dimecres, dia 28 de febrer, fa un any que va arribar la borrasca Juliette, que va ferir de ple la serra de Tramuntana i altres indrets de Mallorca i va provocar greus danys a parcel·les forestals i explotacions agrícoles i ramaderes. Avui dia, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural continua treballant en les zones més perjudicades per la tempesta, que va afectar un total 14.167 hectàrees forestals i va danyar més d’1,4 milions d’arbres (sobretot alzines, pins i ullastres). Fins ara, ja s’han restaurat un total de 117,7 hectàrees, repartides entre els municipis d’Escorca (54,65 ha), Selva (30,74 ha), Fornalutx (8,83 ha), Bunyola (8,71 ha), Felanitx (7,91 ha), Mancor de la Vall (4,85 ha) i Manacor (2,01 ha).

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha anat avui a sa Comuna de Bunyola, un dels punts més afectats per la borrasca, per fer balanç de les tasques que s’han duit a terme i exposar les que es continuaran fent. El conseller, que ha mostrat total satisfacció per la feina feta durant tots aquests mesos, ha explicat que les actuacions executades s’han fet o bé en finques públiques o bé en finques privades que, segons el IV Pla general de defensa contra incendis de les Illes Balears i els corresponents plans comarcals, representen zones d’alt risc. Sobretot, s’ha treballat en la neteja de camins d’ús públic i s’han duit a terme faixes de prevenció d’incendis.

Simonet: “L’objectiu és continuar fragmentant la zona forestal afectada per dificultar, en cas d’incendi, la propagació del foc”.

«En aquests moments, ja que no es pot actuar en tota la superfície danyada, l’objectiu és continuar fragmentant la zona forestal afectada per dificultar, en cas d’incendi, la propagació del foc i, alhora, facilitar l’actuació dels mitjans de l’operatiu d’extinció», ha apuntat Simonet. Per assolir aquest objectiu general, es talen els troncs i les branques danyades, que o bé es treuen de la zona forestal o bé es trituren in situ. El conseller ha explicat que la finalitat és reduir l’acumulació de biomassa seca dins les zones forestals i, en definitiva, reduir la càrrega de combustible (menys llenya o fusta seca al bosc) i evitar-ne la continuïtat (que la llenya o fusta seca que hi queda estigui tan separada com sigui possible de la vegetació que ha sobreviscut).

Simonet ha valorat el gran esforç que ha fet la Conselleria per poder restaurar els boscs afectats. En aquesta línia, ha assegurat que «és una prioritat que la gestió forestal se centri a prevenir els incendis amb vista a la pròxima campanya». De la mateixa manera, ha aprofitat l’ocasió per agrair la tasca dels tècnics i treballadors de l’Institut Balear de la Natura (Ibanat) i del personal de Tragsa, que treballen en les actuacions de restauració dels boscs: «La seva feina ha estat i és fonamental per mantenir en bon estat de conservació el paisatge natural, tot en benefici de la població de les Illes Balears».

A Sa Comuna de Bunyola també s’han triturat grans caramulls de branca caiguda. Foto: CAIB.

Per part seva, el gerent de l’Ibanat, Tomeu Llabrés, que juntament amb el cap del Servei de Gestió Forestal del Govern, Joan Santana, ha acompanyat el conseller en la visita a sa Comuna de Bunyola, ha detallat que en aquest darrer any també s’han duit a terme uns altres tipus de treballs. En aquest sentit, Llabrés ha explicat que s’han triturat grans caramulls de branca caiguda provinent de les acumulacions que hi havia sobre la xarxa viària. També s’han fet tasques de sanitat vegetal, amb la instal·lació de trampes d’insectes perforadors dels pins per prevenir explosions poblacionals que puguin generar danys a la vegetació.

Amb tot, Llabrés ha afirmat que l’Ibanat continua fent feines de restauració a zones afectades ubicades en finques públiques, àrees recreatives o infraestructures de prevenció previstes en el Pla comarcal de prevenció d’incendis forestals. La previsió és que aquestes tasques acabin el mes de maig i es tornin a reiniciar a l’octubre. A més, Joan Santana ha subratllat que l’encàrrec de gestió a Tragsa per fer actuacions de reforestació, que compta amb un pressupost d’1,2 milions d’euros, està previst que s’executi fins al mes d’abril de 2025.

Ajudes

Per altra banda, el conseller Joan Simonet ha recordat que el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) ha convocat una línia d’ajudes per reparar les pèrdues i els danys produïts per la borrasca a l’illa de Mallorca. El 31 d’octubre de 2023 es va publicar la resolució de convocatòria d’aquests ajuts, mitjançant la qual es destinen 4,46 milions d’euros que aniran al sector forestal; al sector de la patata; al d’olivar i el garrover; al restabliment d’infraestructures del sector agrari i per al sector d’oví i caprí.

Dins el termini de sol·licituds, que va finalitzar el passat 7 de desembre, se’n varen presentar un total de 145. En aquests moments, i en poc més de dos mesos, ja s’han aprovat 51 expedients, amb un import de 575.206,62 euros (en concret 34 del sector de la patata, amb un import de 555.358,38 euros, i 17 dels sectors oví i caprí, amb un import de 19.848,24 euros). «S’estan revisant les sol·licituds i enviant els inspectors perquè revisin les parcel·les afectades del sector de l’olivar i el garrover. Estam fent tot el possible per resoldre els expedients i que els beneficiaris puguin rebre ja les ajudes», ha afirmat el conseller.

En aquest sentit, en el cas concret de les ajudes al sector forestal, Simonet ha manifestat que «la intenció és fomentar que les persones titulars d’explotacions agràries afectades puguin dur a terme tasques de neteja, restauració i millora preventiva de les parcel·les». Aquestes ajudes (1,3 milions d’euros) permetran que les persones titulars de finques privades que en siguin beneficiàries puguin executar fins a unes 260 hectàrees més, ubicades en les finques o explotacions agràries que en el seu moment es varen inscriure al cens d’explotacions agràries, ramaderes i forestals afectades per la borrasca Juliette. Igual que en el sector de l’olivar i el garrover, també s’estan revisant les sol·licituds i, una vegada els inspectors comprovin l’estat de les parcel·les, es començaran a fer els pagaments.

Amb tot, el conseller ha anunciat que els mesos vinents el FOGAIBA també publicarà la convocatòria d’ajudes per a la prevenció d’incendis forestals (PIFO), la qual cosa també suposarà un impuls per fer front als danys de Juliette, amb un import d’aproximadament dos milions d’euros. Cal destacar que la darrera vegada que es van convocar aquestes ajudes va ser el 2019. L’objectiu és que les persones que en siguin beneficiàries duguin a terme la neteja forestal enfocada a la prevenció d’incendis.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt