Ara llegint
El nombre de llits de la Mare de Déu morta augmenta enguany a 76

El nombre de llits de la Mare de Déu morta augmenta enguany a 76

El nombre de llits de la Mare de Déu morta augmenta enguany a 76

La festivitat de l’Assumpció de la Verge es consolida enguany una mica més a Mallorca en tant que un total de 76 esglésies exposaran llits de la Mare de Déu morta al voltant de la festivitat del 15 d’agost. Aquesta xifra és superior a la de l’any passat, quan n’hi va haver un total de 67 a tota Mallorca (17 a Palma i 50 a la resta de l’illa). Tot i això, cal destacar que, atès que les marededéus a Mallorca són limitades, només s’aspira a l’exhibició del major número possible en les millors condicions de conservació.

Palma presenta 20 monuments aquest 2023: recupera els tàlems de la Concepció i de Sant Jeroni, que s’havien interromput per la pandèmia i pel tancament del convent, respectivament. També cal destacar que es dona continuïtat al llit de Santa Magdalena, que va ser restaurat i tret de la clausura el 2022. 

Pel que fa a la part forana, s’instal·laran un total de 56 llits. Aquest increment té a veure amb el registre dels monuments fet a Biniali, Maria de la Salut i el convent de Llucmajor. A més, hi ha dos muntatges nous: Capdepera, que fins ara no es posava, i Campanet, que supera, ara, una interrupció d’uns anys. També es recuperen llits, després de dècades, a la parròquia de Llucmajor, gràcies a una restauració feta l’any passat. 

Revertir la decadència

Des de fa anys, el Consell de Mallorca i el Bisbat treballen en la investigació, restauració i difusió d’aquesta celebració. L’objectiu, segons ha dit el director insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, Ramon Martín, “és estendre el patrimoni mallorquí per afavorir la recuperació de la tradició dels llits de la Mare de Déu, després d’un període llarg de decadència”.

Amb aquest propòsit, ha explicat el coordinador del projecte de difusió de la festivitat, Gabriel Carrió, “es registra l’evolució dels muntatges, es detecten necessitats de conservació i restauració i s’afavoreix la investigació sobre la festa”. També col·laboren en aquest pla de difusió l’Ajuntament de Palma, el Museu de Mallorca, la Catedral de Mallorca, ARCA i la Fundació Amics del Patrimoni. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt