Ara llegint
Les reserves hídriques aguanten malgrat un mes de juliol sense pràcticament precipitacions

Les reserves hídriques aguanten malgrat un mes de juliol sense pràcticament precipitacions

Les reserves hídriques aguanten malgrat un mes de juliol sense pràcticament precipitacions

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situaren el mes de juliol passat en el 55% de la seva capacitat, segons ha donat avui a conèixer el Govern Balear. Són 6 punts més que el mateix mes de l’any anterior, quan es trobava en el 49%.

Per illes, a Mallorca i Menorca augmenten gairebé un 10% l’evolució de les reserves hídriques. Concretament, Mallorca puja del 49% al 56%, en comparació al mes de juliol de 2022, i Menorca del 43% al 51%. En el cas d’Eivissa, és l’única illa que pateix una baixada de les reserves, que passen del 55% al 40%.

Al darrer mes, vuit Unitats de Demanda baixen: Menorca, Artà, Manacor-Felanitx, Migjorn, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud i Eivissa. La UD és Pla es manté i la UD Formentera, puja.

També s’ha de destacar que, a partir del mes de juliol de 2023, l’índex de sequera de Formentera s’obté a partir de l’índex de sequera meteorològica SPEI (Índex de Precipitació Estandarditzat) calculat per l’AEMET.

Els descensos més significatius són els de Menorca, Manacor-Felanitx, Migjorn, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud i Eivissa. Només 2 UD (Artà i Formentera), que representen el 6,3% del territori, es troben en situació de normalitat (per sobre del 0,5). Gairebé tot el territori (el 93,7%) està en situació de prealerta.

Pel que fa a les Unitats de Demanda, es manté el mateix escenari del mes passat. Les 7 UD, Menorca, Artà, Manacor-Felanitx, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud i Formentera, se situan en un escenari de nornalitat, mentre que les 3 Unitats de Demanda restants, Migjorn, es Pla i Eivissa, es troben en prealerta.

Molt poca pluja

Segons les dades de l’AEMET, les precipitacions del mes de juliol han estat escasses en totes les illes, amb 1,6 litres per metre quadrat en comparació amb els 5’2 de la mitjana històrica (un 69% menys). Per illes a Mallorca han plogut 1,9 litres (5,7 de mitja) a Menorca 0,8 (5,1 de mitja), a Eivissa 1,1 litres per metre quadrat (3,0 de mitja) i a Formentera uns inapreciables 0,2 litres (2,5 de mitja).

En relació a la temperatura, segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia, ha estat un mes extremadament càlid a les Illes Balears amb una temperatura mitjana de 27,3 °C i una anomalia de 2,4 °C. Hi ha hagut rècords absoluts de temperatures i de temperatura mínima alta a moltes estacions de les illes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt