Ara llegint
El Govern demana a Menorca la seva aportació en el Pla de Transició Energética i Canvi Climàtic

El Govern demana a Menorca la seva aportació en el Pla de Transició Energética i Canvi Climàtic

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha presentat aquest dimarts al Consell Insular de Menorca i als diferents ajuntaments de l’illa l’esborrany del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic, amb l’objectiu de poder conformar el full de ruta de les Illes quant al desplegament ampli de la Llei.

Aquest Pla ha d’establir un marc transversal d’orientació i planificació dels objectius, les polítiques i les accions per complir amb la Llei de canvi climàtic i transició energètica, per accelerar així la reducció d’un 40 % de les emissions contaminants a les Illes Balears fins al 2030.

Malagrava ha explicat que «estem parlant del full de ruta de la transició energètica de les Illes Balears per als propers deu anys. Si som ambiciosos, podrem ser exemple de lluita contra el canvi climàtic, a més d’aconseguir una sobirania energètica que es fa cada dia més necessària. Es tracta de la salut i del benestar dels ciutadans i ciutadanes de les nostres illes, per això és necessària la implicació i les aportacions de totes les institucions, començant pels ajuntaments. Hem de fer pedagogia i conscienciar la ciutadania de la importància d’aportar les seves idees en un assumpte tan important com és la transició energètica».

A més, ha apuntat que «Menorca avança en la seva descarbonització, en la transició energètica i en la lluita contra el canvi climàtic. L’illa ha estat sempre exemple de protecció del territori i és per això que les seves aportacions al Pla de Transició Energètica de les Illes Balears seran ben rebudes. Esperam que siguin ambiciosos i hi pugui haver un gran consens per tal de seguir protegint l’illa».

Impuls del sector hoteler

El director general ha aprofitat l’estada a l’illa per visitar l’agroturisme Llucasaldent, a Alaior, exemple de la posada en marxa d’autoconsum energètic gràcies a les subvencions del Govern. Malagrava ha seguit de prop el desplegament que el sector hoteler comença a fer a l’illa quant a la transició energètica i l’impuls d’energies renovables.

L’agroturisme visitat és un dels beneficiats de la convocatòria FOTEMPAR 21. En aquest sentit, ha rebut una subvenció de 12.200 euros d’una inversió total de 44.000 euros. Amb aquest instal·lació es generaran 33,6 kW d’energia i 43 kWh d’emmagatzematge que ajudaran a reduir 25 tones de CO2.

Quant a les subvencions dels sectors econòmics de Menorca, cal apuntar que les línies obertes per a sectors econòmics Next 123 han rebut un total de 102 sol·licituds per instal·lar 4,2 MW de potència. La quantia demanada és d’1,3 milions d’euros.

El director general ha aprofitat la visita per tornar a recordar que existeix una línia del Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB), centrada concretament en actuacions integrals de grans consumidors i que compta amb deu milions d’euros per a actuacions com la que s’ha dut a terme a l’hotel visitat. «Les Illes Balears lideram aquesta aposta per l’autoconsum amb més de 60 MW instal·lats», ha recordat Malagrava.

Finalment ha destacat que la posada en marxa i el desplegament de la línia P4.L3 del PITEIB tindrà un impacte econòmic i d’actuacions que es diversificarà en sectors com el turístic, l’industrial i particulars, altres empreses i administracions públiques.

El Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic

El Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic té com a objectiu que per a l’any 2023 les Illes Balears tenguin les bases per a un model econòmic sostenible, descarbonitzat i resilient al canvi climàtic, fet que permetrà un creixement socialment just, intel·ligent i democràtic. Així, aquest Pla pretén donar forma a la planificació de la política de transició energètica i canvi climàtic balear, de manera que es pugui donar compliment als compromisos que emanen de la Llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears.

L’esborrany del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic ja va ser presentat al Consell Balear del Clima el passat 12 de maig i ha de preveure les mesures necessàries per a la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle respecte al 1990, avançar cap a la major autosuficiència energètica reduint el consum primari d’energia respecte al 2005, així com ampliar la potència d’energies renovables a les Illes Balears i assegurar l’adaptació del territori i dels sectors econòmics de les Illes Balears als impactes del canvi climàtic.

Segons aquest Pla, el primer objectiu és reduir les emissions un 40 % el 2030 per arribar a la neutralitat climàtica el 2050. Així mateix, la reducció del consum primari ha d’abaixar un 26 % el 2030 i fins a un 40 % el 2050. D’altra banda, el Pla preveu quotes quinquennals de penetració d’energies renovables, per tecnologies, a fi d’assolir progressivament els objectius següents, definits com a proporció de l’energia final consumida en el territori balear: el 35 % per a l’any 2030 i el 100 % per a l’any 2050. Aquests objectius s’han d’ajustar a les particularitats de cada illa.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt