Ara llegint
La lluita contra els plàstics uneix a Sant Elm els activistes de Save the Med i els comerciants

La lluita contra els plàstics uneix a Sant Elm els activistes de Save the Med i els comerciants

La Fundació Save the Med, en col·laboració amb l’associació de veïns Amics de Sant Elm i l’Associació de Comerç de Sant Elm i amb el suport del Consell de Mallorca i l’Ajuntament d’Andratx, ha posat en marxa la campanya “Sant Elm sense plàstics” per tal de reduir al mínim la utilització de plàstics d’un sol ús a comerços, restaurants, bars i altres establiments. Tot plegat, amb la visió d’esdevenir el primer poble de Mallorca plastic-free en un futur.

Ja l’any 2020, l’Associació de Comerciants de Sant Elm, de la mà de Save the Med, va decidir comprometre’s a cuidar proactivament del seu entorn i situar-se a l’avantguarda de la prevenció de plàstics d’un sol ús. Gairebé una vintena d’establiments es varen unir a la iniciativa i van participar al taller que va oferir la fundació a tots els comerciants.

El 2022 es reprèn la iniciativa amb la campanya “Sant Elm sense plàstics”, que inclou diferents dispositius gràfics que es podran trobar al poble a partir de finals del mes d’octubre. Hi haurà pòsters repartits pel municipi, que inclouran un codi QR a partir del qual tothom que vulgui es podrà descarregar un mapa interactiu, que servirà de guia trobareu els comerços i restaurants que han s’han posat al front de la prevenció de la contaminació per plàstics a la zona.

“Es tracta d’un projecte que es va iniciar des de la comunitat fa dos anys. La covid va ralentitzar el procés però enguany, amb una temporada que ha tornat a ser molt intensa, tant comerciants com la pròpia comunitat comencen a veure la urgència de posar-hi mesures que limitin el seu impacte i que facin de Sant Elm un poble de bones pràctiques respecte la cura de l’entorn privilegiat on es troba”, comenta Tupa Rangel, coordinadora del programa de prevenció de la contaminació per plàstics de Save the Med.

De fet, en aquesta segona fase de la campanya, l’associació de veïns Amics de Sant Elm s’ha unit a la iniciativa, tot proposat un Decàleg de Bones Pràctiques per cuidar l’entorn natural de Sant Elm i sa Dragonera, que també es podrà descarregar des del mateix QR. Aquest Decàleg es va realitzar després d’una jornada de formació, recollida i categorització de residus que es va dur a terme a finals d’agost a la platja de Sant Elm.

Les claus per cuidar l’entorn

Com a nucli urbà en contacte directe amb la mar i gràcies a comptar amb una reserva marina de 1.369 hectàrees i diverses figures de protecció, els comerciants i veïns de Sant Elm han decidit implicar-se i veure quines possibilitats tenen de cuidar proactivament el seu entorn i situar-se en l’avantguarda de la reducció de l’ús de plàstics.

Per informar sobre sa Dragonera i el seu entorn, les regulacions vigents, la biodiversitat marina que es pot trobar i obrir un espai per conèixer la seva comunitat i les activitats que es fan, Save the Med va posar en marxa la Xarxa Dragonera Blava, un espai obert per a tothom i especialment per la comunitat lligada a l’illa. Avui en dia representa tota una comunitat que genera accions i activitats per promoure una visió conjunta de futur per a l’àrea.

La Fundació Save the Med, organització sense ànim de lucre, forma part de la Comissió de Seguiment de la Reserva Marina de Sa Dragonera i dirigeix els seus fins fundacionals a la regeneració de la rica biodiversitat del mar balear mitjançant la creació d’àrees en regeneració i la reducció de contaminació per plàstic.

Save The Med imparteix activitats al municipi d’Andratx i arreu de Mallorca en el marc del projecte Sa Dragonera Blava, com les jornades que acaben de tenir lloc a Palma, Sant Elm i sa Dragonera.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt