Ara llegint
Un grup de voluntaris retira 830 quilos de fems de l’Àrea Biològica Crítica de Magaluf

Un grup de voluntaris retira 830 quilos de fems de l’Àrea Biològica Crítica de Magaluf

Un grup de voluntaris retira 830 quilos de fems de l'Àrea Biològica Crítica de Magaluf

Una jornada de voluntariat de neteja de residus a l’Àrea Biològica Crítica (ABC) de Magaluf, organitzada per l’Ajuntament de Calvià amb la col·laboració de Creu Roja i emmarcada dins el programa Let’s Clean Up Europe 2023, ha servit per netejar aquesta zona d’especial interès biològic i sensibilitzar la ciutadania en la protecció del medi ambient, concretament, amb els problemes dels residus especialment a la zona prelitoral.

Durant la jornada s’han retirat 830 quilos de residus que s’han separat per fraccions per ser traslladats al centre de transferència corresponent. Així, s’han recollit 400 quilograms de rebuig, 200 kgs de ferro, 150 de vidre i 80 quilograms d’envasos

El conseller de Medi Ambient i Territori en funcions, Miquel Mir, el director general de Residus i Educació Ambiental en funcions, Sebastià Sansó, i el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Calvià en funcions, Rafel Sedano, han participat a la jornada de voluntariat.

Mir ha agraït la tasca dels voluntaris i voluntàries durant la jornada, així com el seu interès «per preservar un ecosistema essencial com és l’àrea biològica crítica de Magaluf i conscienciar a la ciutadania de la importància d’evitar residus en zones com aquestes, ja que comprometen els hàbitats terrestres i marins».

Antiga zona de producció salinera

El prat de Magaluf era una antiga zona humida de Calvià dedicada a la producció salinera que s’havia degradat per complet des de la construcció d’infraestructures i instal·lacions hoteleres.

Aquesta zona constitueix un ecosistema essencial amb una alta biodiversitat botànica. Dins una superfície de 9 hectàrees és possible trobar fins a cinc espècies endèmiques de saladines (Limonium magallufianum, L. boirae, L. carvalhoi, L. ejulabilis i L. Inexpectans). Les quatre darreres estan catalogades en perill d’extinció al Catàleg Balear d’espècies amenaçades. Ocupen superfícies reduïdes al prat i amb un nombre d’individus baix. Tot això determinà la designació de la zona com a Àrea Biològica Crítica (ABC) arran de la qual, es feren una sèrie d’actuacions com tancaments i retirada d’escombraries amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calvià i la propietat.

Els impactes com el trepig de les persones, l’abocament de fems i enderrocs, la reduïda quantitat d’individus, les espècies exòtiques invasores, etc. posen encara en perill la supervivència d’aquestes espècies úniques. Una de les principals amenaces fou, en un principi, la qualificació dels terrenys com a urbanitzables. La desclassificació ha permès aturar alguns projectes constructius i crear una zona verda ben conservada per a la ciutadania.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt