Ara llegint
Amics de la Terra, contra els parcs fotovoltaics de Son Amar a Bunyola i Son Bonet a Marratxí

Amics de la Terra, contra els parcs fotovoltaics de Son Amar a Bunyola i Son Bonet a Marratxí

L’entitat ecologista Amics de la Terra Mallorca ha emès avui un comunicat en el que es manifesta en frontal oposició als dos nous grans parcs fotovoltaics prevists a Mallorca i que actualment es troben en fase d’exposició pública per a la seva autorització administrativa: el d’Es Rafalot-Son Amar (Bunyola) i el de Son Bonet (Marratxí).

L’entitat assegura que està a favor del desenvolupament d’instal·lacions fotovoltaiques a les Illes Balears que ens permetin una transició energètica d’acord amb els objectius que es contemplen a la Llei 10/2019, de 22 de febrer de canvi climàtic i transició energètica, però sempre amb unes premisses bàsiques: màxima preservació del nostre territori, una generació distribuïda amb petits parcs que minimitzin la necessitat d’importants infraestructures addicionals per evacuar l’energia a la xarxa, i sobretot que sigui una transició justa i democràtica amb una important participació social que en aquests moments permet aquesta tecnologia (autoconsum i comunitats energètiques renovables).

El primer dels dos projectes, a Bunyola, té una potència pic de 39,96 MW i suposa una ocupació de més de 32 Ha de sòl agrícola. Amb aquesta potència, es fa necessari la construcció d’infraestructures addicionals per a evacuar l’energia generada: una nova línia a 66 kV d’1,2 km i una subestació de 30/66 kV, segons han assenyalat.

El segon megaparc, promogut per AENA a Marratxí, preveu una potència pic de 19,4 MW i una ocupació de quasi 20 Ha, de les que destaquen 12,5 Ha que constitueixen una zona verda amb un important ús públic des de fa més de 40 anys. També s’hauran de construir importants infraestructures addicionals per a l’evacuació de l’energia generada: una subestació de 25/66 kV, i una línia d’evacuació de quasi 6 km a 66 kV, segons han advertit.

Des d’Amics de la Terra recorden que aquest tipus d’infraestructures addicionals no serien necessàries en el cas dels petits parcs fotovoltaics de 4 o 5 MW.

També destaquen que el parc fotovoltaic d’Es Rafalot-Son Amar (Bunyola) s’afegeix a altres tres parcs ja aprovats al mateix terme municipal, ocasionant que es generi anualment un 200% de l’energia consumida pel municipi.

Aquest fet constitueix una mostra més del desequilibri territorial que genera la manca d’una definició de les zones de desenvolupament prioritari i altres característiques d’aquestes instal·lacions per part de les administracions responsables com és el Consells de Mallorca i altres departaments del Govern Balear.

Amics de la Terra recorda que el territori no es pot sacrificar davant el benefici dels grans capitals, i que aquesta és la raó per la qual s’augmenta el dimensionament dels parcs fotovoltaics.

A la possible al·legació que aquests inversors faran sobre la major rendibilitat econòmica dels megaparcs fotovoltaics, des d’Amics de la Terra recorden que existeixen ajudes i incentius per precisament el contrari, donar suport als petits parcs: l’IDAE va establir subvencions d’import inversament proporcional a la grandària dels parcs, que l’any passat ja es van aprovar gairebé 40 milions d’euros per a 55 petits parcs de menys de 5 MW i que enguany s’ha aprovat la convocatòria SOLBAL2 amb més de 20 milions d’euros que ha inclòs instal·lacions damunt cobertes i solarització de pàrquings.

Amics de la Terra considera que es pot aconseguir una transició energètica sense recórrer a dimensionaments d’instal·lacions incompatibles amb la nostra realitat territorial: insular i fràgil.

Aquesta entitat ecologista creu factible arribar a l’objectiu del 35% de renovables per a l’any 2030 previst a la Llei Balear de canvi climàtic i transició energètica, sense infraestructures desproporcionades, sempre que les Administracions es coordinin per fer-lo possible.

Entre d’altres, Amics de la Terra identifiquem tres línies de feina claus a desenvolupar:

1- Parcs de reduïda dimensió

2- Execució d’instal·lacions a les cobertes dels edificis i sòls degradats

3- Implicació del Consell de Mallorca, del Govern Balear, i especialment dels Ajuntaments per zonificar i per desenvolupar programes d’informació i assessorament ciutadà i d’impuls de petites instal·lacions de generació, sigui autoconsum individual, col·lectiu o mitjançant comunitats energètiques.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt