Ara llegint
Els telèfons mòbils revelen un descens del 70% del nombre diari d’alumnes a la UIB

Els telèfons mòbils revelen un descens del 70% del nombre diari d’alumnes a la UIB

La Universitat de les Illes Balears ha implantat una solució tecnològica que permet tenir dades objectives sobre l’ús dels seus espais i controlar la cabuda de les zones d’ús públic. És un projecte emmarcat en l’acord de col·laboració entre la UIB i Vodafone Business, i que és pioner en aquest sector a Espanya.

L’objectiu és proporcionar informació fiable sobre l’ús que fan els alumnes, professors i personal de la Universitat dels espais comuns, com ara biblioteques, laboratoris, aules, etc. D’aquesta manera, s’ha dut a terme un projecte de Vodafone Analytics, la solució basada en dades massives de Vodafone, que, a través de dades anonimitzades i agregades, pot de proporcionar informació rellevant a entitats i empreses.

Mitjançant la informació captada per les antenes de telefonia mòbil, els responsables de la UIB disposen d’una primera comparativa interanual de l’any 2019 i 2020 del perfil dels visitants del campus i dels horaris en què hi solen anar. D’aquesta manera, podran analitzar la manera com la pandèmia ha canviat els hàbits dels alumnes que acudeixen al campus.
 
Una de les dades més interessants que n’han pogut extreure és el percentatge de visitants que rebia el campus de la Universitat el 2020 i comparar-lo amb el de l’any anterior. A l’octubre de 2019, la mitjana de visitants diaris superava els 13.000, mentre que a l’octubre de 2020 aquesta xifra gairebé superava els 4.000, és a dir, hi va haver un descens de gairebé el 70%. Aquesta dada posa de manifest les mesures de semipresencialitat que s’han aplicat a la Universitat perquè sigui possible mantenir la distància de seguretat sanitària a les aules i no se superi el nombre màxim de persones permès en els espais comuns. 

Addicionalment, i amb l’objectiu de poder complementar la informació que ofereixen les antenes de telefonia mòbil, el projecte també incorpora una eina que pot comptar el nombre de persones i seguir-ne el moviment pel campus. Per a això, empren la xarxa wifi de la Universitat, que pot detectar la presència dels dispositius mòbils. Aquesta informació queda emmagatzemada perquè pugui ser analitzada posteriorment. Aquestes dades són molt interessants a l’hora de poder determinar a quines classes acudeixen els alumnes, les hores de més afluència al campus, les hores d’arribada, etc.
 
Aquest tipus d’eines són molt interessants des d’un punt de vista acadèmic, perquè poden ajudar, per exemple, a determinar els moments del curs en els quals hi ha menys estudiants al campus. Però, a més, i en la situació actual provocada per la pandèmia, tenen un interès afegit, des del punt de vista de la gestió de l’ocupació dels espais públics. Moltes institucions educatives, com la UIB, s’han vist obligades a implantar un model de semipresencialitat a les aules i, per això, l’aplicació desenvolupada per Vodafone també pot servir per controlar la presència de persones als edificis.
 
Aquesta aplicació estableix les bases per a possibles ampliacions futures. Per exemple, els estudiants podrien consultar les dades més rellevants en temps real i des dels dispositius mòbils, o amb la cartelleria electrònica en diferents dispositius habilitats a les instal·lacions del campus. De moment, aquesta solució innovadora està instal·lada a l’edifici Anselm Turmeda del campus, encara que la intenció de Vodafone i la UIB és ampliar el compromís i implantar-lo a la resta de les seus universitàries.

Foto: A. Costa / UIB

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt