Ara llegint
Menorca fa campanya per augmentar la separació de fems en origen, que ara és només del 20%

Menorca fa campanya per augmentar la separació de fems en origen, que ara és només del 20%

El Consell de Menorca ha elaborat un espot publicitari per impulsar la separació de residus en origen. El vídeo mostra el procés de gestió automatitzada dels residus a la nova planta de tractament de l’Àrea de Gestió de Residus de Milà, que permet valoritzar aproximadament el 70% de residus i que augmenta la seva eficiència quan aquests arriben separats en origen

En aquesta planta han finalitzat recentment part de les obres de millora. De les 150 tones de residus domèstics que arriben diàriament a la planta, només un 20% ho fa de forma separada en origen. “Així que sí, encara ho podem fer millor”, recorda la veu en l’off de l’espot.

La nova planta permet valoritzar aproximadament el 70% dels residus que arriben a Milà, i augmenta la seva eficiència quan els residus arriben separats en origen. L’objectiu és reduir al mínim la fracció que acabi a l’abocador.

La nova planta

Les obres de construcció de la nova planta, iniciades el gener de 2019, han suposat la demolició gairebé total de les existents i la implantació d’una línia mixta per al tractament independent de la fracció d’envasos lleugers i de la fracció resta (residus mesclats), a fi de permetre la valorització d’aproximadament el 70 % de residus, i reduir al mínim la fracció que acabi dipositada a l’abocador per allargar-ne la vida útil.

A finals d’agost de 2020 es van iniciar les proves de funcionament de la planta de tractament de residus, amb la finalitat d’ajustar les instal·lacions per assolir els objectius de rendiment establerts. Aquestes instal·lacions van ser inspeccionades pel Servei de Residus de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, per verificar-ne el correcte funcionament. Durant el mes de novembre es va emetre el certificat de final d’obra parcial i es va remetre la documentació corresponent a la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears.

Per obtenir el final d’obra total, resten pendents d’executar les anomenades naus 6 i 9, vinculades a la recepció i compostatge de la matèria orgànica, que han estat objecte d’una modificació de projecte per aconseguir una rehabilitació integral de les esmentades naus.

El pressupost global d’aquesta instal·lació és de 16.608.643, inversió contemplada a l’actual concessió de l’Àrea de Gestió de Residus de Milà i prevista al Pla director sectorial de prevenció i gestió de residus no perillosos de Menorca aprovat definitivament el mes de juny de 2020.

La nova planta de tractament i valorització consisteix en una planta de tractament mecànic-biològic.

El disseny de la instal·lació preveu uns rendiments que redueixin al 30% el rebuig destinat a l’abocador en el cas de tractar fracció resta (residus mesclats), i al 10 % en el cas de tractar envasos lleugers.

Les instal·lacions estan formades per la zona de recepció i alimentació, separació granulomètrica, separació densimètrica, estabilització i afinat de la matèria orgànica, separació automàtica d’envasos, separació automàtica de paper i premsa per a la generació de bales de les diferents tipologies de residus recuperats per enviar a valorització.

A més, un altre dels trets distintius de la nova planta és que es preveu la possible recuperació de part del rebuig com a combustible sòlid recuperat dels residus (CSR), que incidiria en la reducció del percentatge de rebuig destinat a l’abocador.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt